حتماً تابهحال، به ویدئوهای به اصطلاح «خز» در اینترنت برخوردهاید. با اینکه همه ادعا میکنند چنین مضامینی شرمآور و چندشآور هستند، اما این ویدئوها را مرتب برای یکدیگر ارسال میکنند و درباره آنها نظر میدهند. دلیل علاقه شدید به دیدن لحظات خجالتآور دیگران چیست؟
ویدئوهای معذبکننده و خجالتآور، اینترنت را پر کردهاند. حتماً در اینستاگرام یا تیک تاک، بارها چشمتان به پستهای چندشآور و معذبکنندهای خورده است که باعث میشوند از شرمساری بخواهید جلوی چشمانتان را بگیرید، لبهایتان را ورچینید و تصور کنید که چقدر اوضاع فرهنگی برخی آدمها خراب است.
در برخی از این ویدئوها، فرد میخواهد با عملکرد خودنمایانه، دیگران را تحت تأثیر قرار دهد. برای مثال، ممکن است شخصی بخواهد در جایی سخنرانی کند یا حرفی خندهدار بزند اما نتیجه اصلاً دلخواه او پیش نرود. سختی چنین موقعیتی، قطعاً برای هر کسی قابل درک است اما هیچکس نمیخواهد در این شرایط قرار بگیرد. پس چرا اینقدر دوست داریم ویدئوهای معذبکننده را دنبال کنیم و آنها را با دیگران هم به اشتراک بگذاریم؟ آیا بهتر نیست آن لحظات سخت را به فراموشی بسپاریم و دیگر هیچوقت دربارهاش صحبت نکنیم؟
پژوهش در سال ۲۰۲۴ در دانشگاه لوئیزیانا، بهدنبال فهم بهتر احساس معذبشدن از دیدن لحظات خجالتآور دیگران است. نتایج این پژوهش به شرح زیر است:
ظاهراً آدمی با اشتراکگذاری ویدئوهای معذبکننده، میخواهد حس خود را با دیگران به اشتراک بگذارد و بگوید که ما آگاه هستیم و چنین خطایی مرتکب نخواهیم شد. به بیان دیگر، این کار باعث میشود حس کنیم که خودمان قواعد اجتماعی را بهتر از فرد ناآگاه درون ویدئو درک میکنیم و مرتکب کار ناشیانهای برای تأثیرگذاری و خودنمایی نخواهیم شد. گویی با اشتراکگذاری چنین محتوایی، تیمی تشکیل میدهیم و میخواهیم این پیام را برسانیم که ما عاقلتر از کسی هستیم که این همه تلاش میکند تا دیگران را تحت تأثیر قرار دهد.
خوشآمدن از دیدن لحظات شرمآور دیگران، موضوع عجیبی نیست که به خاطر آن، خود را سرزنش کنید! این عملکرد، طبیعی است و چیزی درباره ما میگوید.
حالا که اشتراکگذاری ویدئوهای معذبکننده لحظات مختلف زندگی در اینترنت افزایش یافته، برخورد شما با این محتواها چیست؟ آیا آن را خیلی سریع برای آشنایان خود ارسال میکنید یا میخواهید جلوی انتشار آن را بگیرید؟ دلیل تصمیم شما چیست؟ به نظر شما، چرا مردم علاقه دارند این ویدئوها را ببینند؟ لطفاً نظرات خود را با ما و دیگر خوانندگان «چطور» در میان بگذارید.
منبع: psychologytoday
پاسخ ها