سندرم نونان نوعی بیماری ژنتیکی است که بر بسیاری از بخشهای بدن جنین اثر میگذارد. این بیماری علائم بسیار متنوعی دارد، بااینحال علائم رایج بیماران مبتلا به سندرم نونان شکل غیرطبیعی صورت، قد کوتاه و مشکلات قلبی هستند. تشخیص زودهنگام و درمان علائم این بیماری را کاهش میدهد و از عوارض جانبی آن جلوگیری میکند. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره سندرم نونان تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
سندرم نونان نوعی بیماری ژنتیکی است که به روشهای مختلف روی جنین اثر میگذارد. بیشتر کودکان مبتلا به سندرم نونان علائم خفیفی دارند، اما بعضی هم دچار علائم شدید میشوند. علائم بیماری معمولا شامل شکل غیرطبیعی صورت مثل پیشانی بلند، چشمهای گشاد، گوشهای پایینتر از حد معمول و گردن کوتاه است. بسیاری از کودکان مبتلا به سندرم نونان با مشکلاتی مثل قد کوتاه، مشکلات چشمی، کاهش حجم عضله و بیماری مادرزادی قلب دستوپنجه نرم میکنند.
سندرم نونان به گروهی از بیماریهای مشابه بهنام راسوپاتی (RASopathy) تعلق دارد. تمام این بیماریها نوع مشابهی از رشد و تکوین غیرطبیعی سلول را ایجاد میکنند و علائم مشابهی دارند.
نونان سندروم اختلال ژنتیکی شایعی است که از هر ۱۰۰۰ تا ۲۵۰۰ نفر، ۱ نفر به آن مبتلاست. به یاد داشته باشید که هر کسی ممکن است با سندرم نونان متولد شود. بااینحال حدود ۵۰درصد از افراد مبتلا به سندرم نونان والد مبتلا به بیماری دارند. در بیشتر موارد، ۵۰درصد احتمال دارد فرد مبتلا به سندروم نونان بیماری را به فرزند خود منتقل کند.
سندرم نونان بیشتر بهعلت تغییر (جهش) در ژنهای خاص مربوط به رشد و تکوین بافت ایجاد میشود. این ژنهای جهشیافته پروتئینی تولید میکنند که بیشتر از حد معمول فعال است و در رشد و تقسیم مناسب سلول اختلال ایجاد میکند.
در کل سندرم نونان به دو صورت ایجاد میشود:
علائم سندروم نونان با توجه به بخش درگیرشده بدن، از خفیف تا تهدیدکننده زندگی متغیر است. بیشتر علائم در زمان رشد جنین درون رحم شروع میشوند یا قبل از ۱۱سالگی در کودک بروز میکنند.
ویژگیهای ظاهری صورت کودکان مبتلا به سندرم نونان اغلب با افزایش سن کمتر به چشم میآید، از جمله:
علائم بالینی شایع این بیماری عبارتاند از:
بسیاری از کودکان مبتلا به سندرم نونان اختلالات قلبی دارند، از جمله:
سندرم نونان ممکن است چنین مشکلاتی نیز ایجاد کند:
هرچند کودکان مبتلا به سندرم نونان ممکن است با قد طبیعی به دنیا بیایند، در بزرگسالی کمتر از حد معمول رشد میکنند. حدود ۲۵درصد از مبتلایان ناتوانی یادگیری و بعضی از آنها ناتوانی ذهنی دارند. حدود ۱۰ تا ۱۵درصد از کودکان مبتلا به سندرم نونان به آموزشهای خاص نیاز دارند. سندرم نونان ممکن است موجب تأخیر در رشد، مشکلات رفتاری یا اختلال گفتاری هم بشود.
پزشک معمولا در بدو تولد یا بلافاصله پس از آن با معاینه بالینی و بررسی علائم کودک به سندرم نونان شک میکند. همچنین ممکن است پزشک برای تأیید تشخیص و رد سایر بیماریها آزمایشهای ژنتیکی تجویز کند، از جمله:
سندرم نونان درمان قطعی ندارد، اما روشهایی مؤثر برای مهار علائمش وجود دارند. تیم پزشکی با توجه به علائم بیماری و شدت آنها، برنامههای درمان را در نظر میگیرند، از جمله:
تیم درمان ممکن است شامل پزشکان مختلفی باشد، از جمله:
این تیم دارو و درمان را با توجه به شرایط کودک پیشنهاد میدهد.
نمیتوان کاری برای کاهش احتمال ابتلا به سندرم نونان انجام داد، زیرا این بیماری بهسبب تغییرات ژنتیکی ایجاد میشود. بااینحال اگر در خانواده شما سابقه ابتلا به سندرم نونان وجود دارد، با متخصص ژنتیک صحبت کنید.
اگر سندرم نونان مشکلات قلبی شدید ایجاد کند، کودک به جراحی و ارزیابیهای بعدی نیاز دارد. تیم پزشکی گزینههای درمانی سریع و طولانیمدت را با شما در میان میگذارند.
شما چقدر با سندرم نونان آشنایی دارید؟ آیا از نزدیک با فرد مبتلا به بیماری روبهرو شدهاید؟ در صورت تمایل، میتوانید تجربه و نظرتان را در قسمت ارسال دیدگاه برایمان بنویسید و این مطلب را از طریق شبکههای اجتماعی با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
پاسخ ها