برخی از زنان ممکن است قبل از پریود اشتیاق زیادی به خوردن برخی از خوراکیهای خاص، مانند غذاهای چرب و شیرین داشته باشند. شما هم در جایگاه یک زن، شاید چنین تجربهای داشته باشید. چرا در این روزها میل به خوردن شکلات و هلههوله بهشدت افزایش مییابد؟ ادامه این مقاله از «چطور» را مطالعه کنید تا بدانید چه اتفاقی در بدنتان رخ میدهد که دچار چنین ولعی پیش از قاعدگی میشوید و چگونه میتوانید پرخوری قبل از پریود را کنترل کنید.
پرخوری افراطی قبل از پریود، که گاهی نشاندهنده اختلال ناخوشی پیشقاعدگی (PMDD) هم هست، میل قوی و کنترلنشدنی مصرف مقدار زیادی غذاست. این اختلال نوع شدید سندروم پیشقاعدگی است که ۵ درصد از زنان در سن باروری را گرفتار میکند. این نوع پرخوری بیشتر مواقع فقط در روزهای پیش از قاعدگی رخ میدهد و میتوان آن را بخشی از علائم معمول سندروم پیشقاعدگی دانست که بیش از ۹۰ درصد زنها آنها را زمانی در زندگی خود تجربه کردهاند.
دیگر علائم سندروم پیشقاعدگی عبارتاند از:
همان طور که گفتیم، برخی از افراد علاوه بر مشکلات فوق، به پرخوری موقت هم مبتلا میشوند که از علائم آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
بررسیها نشان داده که پرخوری قبل از پریود بخشی از فیزیولوژی بدن فرد است. بنا بر پژوهشی که در مجله بینالمللی اختلالات غذایی آورده شده است، هورمونهای تخمدان نقش مهمی در این وضعیت دارند. پژوهشگران در بررسیهای خود دریافتند که قبل از مرحله پریود، در زنان مقدار هورمون پروژسترون بسیار افزایش مییابد. همین امر موجب پرخوری و اشتیاق آنها به مواد غذایی سرشار از کربوهیدرات و قندها و در کل نارضایتی بدن میشود.
در بدن، هورمونهای متعددی وجود دارد که عملکردهای مختلف بدن را کنترل میکنند. لپتین یکی از هورمونهایی است که موجب احساس سیری در فرد میشود. وقتی بهاندازه کافی غذا میخوریم، این هورمون شروع به ترشح میکند و به ما احساس سیری میدهد. هورمون استروژن هم همین اثر را روی بدن میگذارد.
بنابراین، هرچه مقدار استروژن زیادتر شود، اشتهای فرد بیشتر سرکوب میشود؛ اما مقدار استروژن در روزهای قبل از پریود کم میشود و به همین دلیل، مغز پیام گرسنگی بیشتری دریافت میکند و در نتیجه فرد به غذاخوردن بیشتر تشویق میشود. درست همزمان با کاهش هورمون استروژن، هورمون پروژسترون بیش از قبل ترشح میشود و همان طور که گفتیم، این هورمون اشتها را تحریک میکند و اثری منفی روی حال روحی فرد میگذارد.
بهعبارت سادهتر، زنان قبل از پریود درباره هرچیزی بیش از هر زمان دیگر احساس نارضایتی خواهند داشت. این نارضایتی ممکن است آنها را به پرخوری هدایت کند.
کربوهیدراتها و غذاهای شیرین معمولا از خستگی و حال روحی بدی که معمولا قبل از پریود رخ میدهد میکاهند. قند و نشاسته هم موجب ترشح هورمون سروتونین در بدن و در نتیجه احساس شادی میشود. در ضمن، با خوردن منظم مواد قندی، مقدار قند خون ثابت میماند و جلوی دمدمیمزاجی فرد هنگام پریود گرفته میشود.
پرخوری قبل از قاعدگی فقط چند روز طول میکشد و این وضعیت همیشگی نیست و معمولا با پایان قاعدگی تمام میشود؛ اما اگر شما به این نوع پرخوری (حتی وقتی در چرخه پیشقاعدگی قرار ندارید) مبتلا هستید، حتما به پزشک مراجعه کنید. البته در برخی از تحقیقات مشخص شده بین پرخوری و مشکلات قاعدگی (مانند پریودهای نامنظم یا قطع پریود) ارتباطی وجود دارد.
چگونه میتوان از پرخوری قبل از پریود پیشگیری کرد؟
اولین قدم برای کاهش یا پیشگیری از پرخوری تشخیص و شناسایی وجود این مشکل در خود است. همچنین باید بدانید که چه وقت بیشازحد پرخور میشوید. وقتی متوجه شدید که چه وقت پرخور میشوید، میتوانید با استفاده از راهنماییهای زیر این مشکل را برطرف کنید:
یک دفترچه یادداشت به فهرست غذاهایی که در طول روز میخورید اختصاص دهید و هر چیزی را که میخورید، بهویژه وقتی پرخوری میکنید، در آن بنویسید. همچنین روی کاغذ یا بهوسیله نوعی اپلیکیشن، مقدار کالری مصرفی روزتان را یادداشت کنید. این کار به شما یاد میدهد بهاندازه غذا بخورید و چرخه پرخوری را متوقف کنید.
در طول ماه، بهویژه قبل از پریود، غذاهای سالم مصرف کنید. از مواد خوراکی حاوی قندهای تصفیهشده بپرهیزید. غذاهای سرشار از فیبر مانند میوهها، سبزیجات، انواع لوبیا، دانهها و غلات کامل از جمله برنج قهوهای و جو مصرف کنید. فیبر احساس سیری طولانیتری به شما میدهد. از سبزیجاتی چون اسفناج، کلمپیچ یا سبزیجات چلیپایی مانند کلم بروکلی، بهدلیل اینکه حاوی فیبر فراواناند استفاده کنید.
اگر هم میخواهید از خوراکیهای شیرین مصرف کنید، سیب گزینه مناسبی است. این میوه علاوه بر شیرینی حاوی فیبر هم هست. از روزهای قبل از پریود خوراکیهای شور و چرب نخورید، زیرا نفختان را بدتر میکند. کافئین و لبنیات هم موجب نفخ و درد معده میشود. همچنین در خوابتان اختلال ایجاد میکند.
هرگز هلههوله نخرید. وقتی از این نوع خوراکیها در خانه نداشته باشید، مصرف آنها سخت میشود. بهجای خرید این نوع خوراکیها، موادی تهیه کنید که بتوانید با آنها میانوعدههای سالم با انواع بافت و طعم مختلف آماده کنید. هروقت به پرخوری تمایل داشتید، یک لیوان آب، همراه با میوه یا نعناع تازه مصرف کنید. این کار اشتیاقتان به مواد خوراکی را مهار کند. البته جویدن آدامس یا خوردن آبنبات هم ایده خوبی است.
اگر هوس خوردن مواد غذایی شیرین کردید، یک اسموتی از میوههای تازه و ماست یا یک عدد سیبزمینی شیرین که روی آن کمی کره و یک قاشق غذاخوری شکر قهوهای مالیدهاید بخورید. اگر مواد خوراکی شور یا تند میخواهید، میتوانید ورقههای نازک سیبزمینی پخته با پاپریکا و نمک را امتحان کنید.
اضطراب در روزهای نزدیک به پریود ممکن است به غذاخوردن احساسی منجر شود. ورزش، تکنیکهای تمرین آرامش، داشتن خواب منظم و حفظ دید مثبت به زندگی اضطرابتان را کنترل میکند.
از تکنیکهای آرامشبخشی میتوان به تنفس عمیق، ماساژ، مدیتیشن، یوگا و آرامسازی پیشروندۀ عضلانی اشاره کرد. در آرامسازی پیشروندۀ عضلانی، با منقبض و رها کردن تمام عضلات اصلی در بدن، از تنش موجود در سراسر بدن کاسته میشود.
میتوانید عضو گروههایی شوید که مشکلی مانند شما دارند. با افرادی صحبت کنید که فکر میکنید ممکن است کمکتان کنند و شاید بتوانید برخی از ترفندهای درمانی موفقیتآمیز آنها را به کار بندید.
اگر همچنان نمیتوانید برنامه غذایی مناسبی برای خود ترتیب دهید، از متخصص تغذیه کمک بگیرید. متخصصان تغذیه معمولا ارتباط بین پرخوری و چرخه قاعدگی را بهخوبی میشناسند و ترفندهای خاصی برای کنترل اشتیاق به غذا و گرسنگی به شما پیشنهاد میدهند.
افرادی که گرفتار پرخوری قبل از پریود میشوند نیازی به درمان ندارند. منتها اگر در روزهایی که نزدیک زمان پریودتان نیست پرخور میشوید یا غذاخوردن هوسی موجب اضافهوزن و اضطراب احساسی در شما شده است، باید به پزشک مراجعه کنید. در واقع، با مشاهده هریک از علائم زیر لازم است از پزشک کمک بگیرید:
پزشکان معمولا میتوانند با توصیههای تخصصی و تکنیکهای رواندرمانی یا در نهایت تجویز دارو به شما در مهار پرخوری کمک کنند.
بنا بر نظر متخصصان، درمان اختلال پرخوری دربرگیرنده انواع مشاورههای روانشناسی است، از جمله:
در رفتاردرمانی شناختی، از افراد خواسته میشود با روبهروشدن با افکار و احساسات ناراحتکنندهشان رفتارهای مخربشان را تغییر دهند.
در این روش، از فرد خواسته میشود روی روابط خود با دیگران متمرکز بشود و مهارتهای بینفردی خود را بهبود بخشد.
رفتاردرمانی دیالکتیکی نوعی رفتاردرمانی شناختی است که روی «تنظیم احساسات» برای مهار الگوهای رفتاری مخرب متمرکز میشود. بدین ترتیب، فرد بهجای غذاخوردن برای آرامش، با احساسات منفی و اضطراب خود بهدرستی برخورد میکند.
داروهای مهارکننده اشتها یا سایر داروها هم ممکن است برای فرد مبتلا به پرخوری مفید باشند.
مبارزه با پرخوری پیش از قاعدگی کار سختی است. باید از قبل آگاهیتان را دراینباره افزایش دهید و با انتخاب غذاهای سالم و یادگیری تکنیکهای کنترل اضطراب، جلوی تمایلتان به پرخوری را بگیرید. همیشه مراقب آنچه میخورید باشید.
اگر در روزهای قبل از پریود اشتهایتان به غذا بیشازحد افزایش مییابد، با بهکارگیری مطالب این مقاله میتوانید جلوی پرخوریتان را بگیرید یا از اشتیاقتان به غذا بکاهید. اگر شما هم تجربهای در این زمینه دارید که سودمند است، خوشحال میشویم با ما هم در میان بگذارید. اگر به سلامت عزیزانتان اهمیت میدهید، میتوانید این مطلب را برای آنها ارسال کنید.
کتاب الکترونیکی
قیمت نسخه انگلیسی در سایت آمازون | ۱۱ دلار |
---|---|
قالب فایل | |
تعداد صفحه | ۲۴۷ |
سال انتشار | ۱۳۹۸ |
ناشر | TarcherPerigee |
تعداد فایل | ۱ فایل PDF |
کتاب الکترونیکی دلبستگی
اگر میخواهید دلیل بسیاری از رفتارهای شریک عاطفی، یا حتی خودتان را در رابطه متوجه شوید، حتما این کتاب را بخوانید.
25،000 تومان 19،500 تومان
مشاهده کتاب الکترونیکی
پاسخ ها