اگر گهگاه به اسهال مبتلا میشوید، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. بیشتر افراد دستکم یک یا دو بار در سال به اسهال مبتلا میشوند که معمولا پس از چند روز برطرف میشود. ابتلا به اسهال دلایل مختلفی دارد، مانند آنفولانزای معده یا خوردن غذا یا مادهی غذایی خاصی که بدنتان با آن سازگاری ندارد. از آنجا که بعضی از غذاها نشانههای بیماری را شدیدتر میکنند، بهتر است که در طی دوران بیماری از مصرف آنها پرهیز کنیم. بنابراین باید بدانیم که برای درمان اسهال چه بخوریم و از چه غذاهایی پرهیز کنیم. در این مقاله شما را با ۱۰ خوردنی و ۹ پرهیز کردنی برای درمان اسهال آشنا خواهیم کرد.
در ۲۴ ساعت اول پس از شروع اسهال، بهتر است به سراغ غذاهای ساده، سبک و ملایمی بروید که هضم آسانی دارند و به جذب آب از مدفوع کمک میکنند. غذاهای پرادویه و چرب میتوانند رودهها را تحریک کرده و وضعیت را بدتر کنند.
رژیم غذایی BRAT و غذاهای مشابه:
یک استراتژی معروف، پیروی از رژیم غذایی BRAT است که شامل موارد زیر است:
علاوه بر اینها، موارد زیر نیز گزینههای مناسبی هستند:
پروبیوتیکها که به «باکتریهای خوب» معروف هستند، میتوانند با بازگرداندن تعادل فلور روده، به کوتاهتر شدن دوره اسهال کمک کنند. این باکتریهای مفید با خنثی کردن عوامل بیماریزا در روده، به بهبود سریعتر کمک میکنند.
اسهال باعث از دست رفتن سریع آب و الکترولیتها (مواد معدنی حیاتی مانند سدیم و پتاسیم) از بدن میشود. جلوگیری از کمآبی، مهمترین بخش درمان خانگی اسهال است.
نوشیدنیهای مفید:
آگاهی از غذاهای مضر به اندازه دانستن غذاهای مفید اهمیت دارد. از مصرف موارد زیر خودداری کنید:
این غذاها (شامل فستفود، گوشتهای پرچرب و غذاهای غوطهور در روغن) هضم سختی دارند و میتوانند علائم اسهال و انقباضات شکمی را تشدید کنند.
حتی اگر به لاکتوز حساسیت ندارید، ممکن است در دوران اسهال بهطور موقت دچار عدم تحمل لاکتوز شوید. بهتر است از شیر، پنیر، کره و بستنی پرهیز کنید. (ماست پروبیوتیک یک استثنا است).
الکل مدر (ادرارآور) است و کمآبی بدن را تشدید میکند. نوشابههای گازدار نیز به دلیل قند بالا و ایجاد نفخ، وضعیت را بدتر میکنند.
مصرف زیاد قند (چه طبیعی و چه مصنوعی) باعث میشود رودهها آب بیشتری به داخل خود بکشند که این امر منجر به شلتر شدن مدفوع میشود. از آبنبات، آدامس بدون قند و نوشیدنیهای رژیمی دوری کنید.
تا زمان بهبودی کامل، از مصرف غذاهایی که گاز روده را افزایش میدهند، مانند کلم، بروکلی، گلکلم و انواع لوبیا خودداری کنید.
ادویهها میتوانند دیواره دستگاه گوارش را تحریک کرده و علائم شما را شدیدتر کنند. غذاهای ساده و بدون ادویه بهترین انتخاب هستند.
فیبر معمولاً برای گوارش مفید است، اما فیبر نامحلول (موجود در غلات کامل، نان سبوسدار، مغزها و دانهها) میتواند عبور مواد از روده را تسریع کرده و اسهال را بدتر کند.
هضم سبزیجات خام دشوارتر است. مرکبات نیز به دلیل اسیدی بودن میتوانند برای برخی افراد تحریککننده باشند.
همیشه از سلامت و تازگی غذای خود مطمئن شوید. غذاهایی که بهدرستی نگهداری نشدهاند، میتوانند عامل اصلی مشکلات گوارشی باشند.
حالا که فهمیدیم برای درمان اسهال چه بخوریم باید بدانیم اگر اسهال خوب نشد چه کنیم. بیشتر موارد اسهال با مراقبتهای خانگی بهبود مییابند. اما در صورت مشاهده موارد زیر، حتماً به پزشک مراجعه کنید:
پاسخ ها