قراره در این مقاله چی بدونیم:
اضطراب در بارداری یکی از چالشهای شایعی هست که بسیاری از زنان در این دوره تجربه میکنن. حدود ۱۵ تا ۲۳ درصد از زنان باردار دچار اضطراب بالینی میشن. تغییرات هورمونی، نگرانی از سلامت جنین، فشارهای اجتماعی و دغدغههای آینده، همه میتونن باعث بشن که مادر باردار دچار استرس و اضطراب بشه. نکته مهم اینه که اضطراب در این دوران، اگر طولانی و بدون درمان بمونه، ممکنه روی سلامت روان مادر و حتی رشد جنین هم تأثیر بذاره. در این مقاله، قراره روشهای موثر برای رفع اضطراب در بارداری رو با هم مرور کنیم.
تشخیص اضطراب در بارداری گاهی خیلی هم آسون نیست، چون بعضی از علائم اضطراب میتونن شبیه علائم طبیعی حاملگی باشن. اما اگر مادر علائم و نشانههای زیر رو بهطور مداوم (بیشتر از دو هفته) تجربه کنه، بهتره حتماً با پزشک مشورت کنه:
برای اینکه بشه اضطراب بارداری رو بهتر کنترل کرد، اول باید علتهای ایجاد اضطرابت رو بیشتر بشناسیم. بعضی از رایجترین دلایل اضطراب در دوران بارداری عبارتند از:
بله. تحقیقات نشون داده که اضطراب شدید در بارداری میتونه با مشکلاتی مثل زایمان زودرس، وزن کم نوزاد و حتی اختلالات رفتاری کودک در آینده مرتبط باشه. البته این به معنای ترس بیشتر نیست! بلکه به این معنی هست که با کنترل اضطراب، میشه از خیلی از این مشکلات جلوگیری کرد.
یکی از بهترین و علمیترین روشها برای کاهش استرس بارداری، درمان شناختی رفتاری (CBT) هست. این روش کمک میکنه افکار منفی رو شناسایی و اصلاح کنی. بعضی از کلینیکهای بارداری روانشناس یا رواندرمانگر متخصص دارن که به شکل خاص روی سلامت روان مادر تمرکز میکنن.
تمرینات آرامسازی مثل تنفس عمیق، مدیتیشن و یوگا مخصوص بارداری ، میتونن تأثیر قابل توجهی روی کنترل اضطراب داشته باشن. این تکنیکها باعث میشن ذهن و بدن در حالت آرامش قرار بگیره و سطح هورمونهای استرس کاهش پیدا کنه.
مواد غذایی نقش مهمی در سلامت روان دارن. در دوران بارداری، بهتره از مصرف زیاد کافئین، قندهای ساده و غذاهای پرچرب پرهیز بشه. بهجای این مواد، رژیم غذایی سرشار از پروتئین، سبزیجات، امگا ۳ و آهن، میتونه به بهبود خلقوخو کمک کنه.
تحقیقات زیادی ثابت کردن که ورزش سبک مثل پیادهروی روزانه یا ورزشهای آبی مخصوص بارداری، میتونه سطح اندورفین رو افزایش بده، یعنی همون هورمون شادی! این کار باعث میشه احساس آرامش بیشتری داشته باشی و با استرس بهتر کنار بیای.
در مواردی که اضطراب بارداری شدید باشه و با روشهای غیردارویی کنترل نشه، ممکنه پزشک استفاده از داروهای ضداضطراب خاصی رو توصیه کنه که برای بارداری ایمن هستن. اما حتماً باید زیر نظر متخصص این کار انجام بشه و خودسرانه دارویی مصرف نشه.
داشتن حمایت عاطفی از سمت همسر، خانواده یا دوستان یکی از مؤثرترین عوامل برای آرامش روان در دوران بارداری هست. صحبت کردن درباره احساسات، شنیده شدن و دریافت همدلی، میتونه تا حد زیادی بار روانی رو کم کنه. همچنین شرکت در گروههای حمایت از مادران باردار هم میتونه حس اطمینان و امنیت بیشتری ایجاد کنه.
اگر احساس میکنی که استرس و اضطراب داره زندگی روزمرهات رو مختل میکنه یا علائم شدید جسمی یا روانی پیدا کردی که نمیتونی این علائم رو کنترل و مدیریت کنی بهتره سریعا پیگیری کنی. مشاوره با ماما، پزشک زنان یا رواندرمانگر قدم اول و مهمی برای بازگشت به آرامش و طی کردن مسیر زیبای بارداری هست.
اضطراب در دوران بارداری موضوعی رایج اما قابلکنترل محسوب میشه. با شناخت علائم، کمک گرفتن از متخصص، تغییر سبک زندگی و استفاده از راهکارهای کاربردی میشه از این دوران عبور کرد بدون اینکه سلامت روان مادر یا رشد جنین به خطر بیافته. اگر احساس کردی نیاز به کمک داری، درنگ نکن چراکه درخواست کمک هیچوقت نشونه ضعف انسان نیست.
پاسخ ها