قراره در این مقاله چی بدونیم:
بارداری دورهای خاص و حساس محسوب میشه هم برای سلامت مادر و هم برای رشد و ایمنی جنین. یکی از دغدغههای مادران در این دوران، دریافت یا عدم دریافت واکسنهاست. ممکنه از خودتون بپرسین آیا تزریق واکسن در بارداری مجازه یا نه؟ در ادامه با موضوع واکسیناسیون در دوران بارداری بیشتر آشنا میشیم.
دوران بارداری بهطور طبیعی با تضعیف سیستم ایمنی همراه میشه چراکه باید بدن مادر بهنوعی خودش رو با وجود جنین تطبیق بده. در نتیجه، مادر باردار نسبت به بیماریهای ویروسی و باکتریایی حساستر میشه. از طرفی، جنین هنوز سیستم ایمنی فعالی نداره. اینجاست که اهمیت واکسیناسیون بیشتر مشخص میشه. به دلایل زیر تکمیل برنامه واکسیناسیون در بارداری اهمیت ویژهای داره:
برخی از واکسنها نهتنها در بارداری مجاز هستن، بلکه بهشدت توصیه میشن چون از مادر و جنین در برابر بیماریهای خطرناک محافظت میکنن. این واکسنها عبارتند از:
واکسن آنفلوآنزا یکی دیگر از واکسنهای ضروری و ایمن در دوران بارداری هست. این واکسن از نوع غیرفعالشده است و میتونه از مادر و جنین در برابر ویروس آنفلوآنزا محافظت کنه، مخصوصاً اگر بارداری در فصل شیوع آنفلوآنزا (پاییز و زمستون) باشه. تزریق این واکسن نهتنها خطر ابتلا به آنفلوآنزای شدید رو در مادر کاهش میده، بلکه با انتقال آنتیبادیها از طریق جفت، تا چند ماه بعد از تولد هم نوزاد رو ایمن نگه میداره. فقط باید دقت کرد که نوع اسپری بینی این واکسن که حاوی ویروس زنده هست، در دوران بارداری ممنوعه.
واکسن دیفتری و کزاز یکی از واکسنهای مهم و کاملاً بیخطر در بارداری محسوب میشه. تزریق این واکسن معمولاً بین هفتههای ۲۷ تا ۳۶ بارداری توصیه میشه تا آنتیبادیهای محافظ در بدن مادر تولید بشه. حتی اگر قبلاً این واکسن رو زدین، باز هم ممکنه در بارداری لازم باشه تا دوباره دریافتش کنی. واکسن دیفتری کزاز برای بزرگسالان که قبلا واکسیناسیون کزاز رو دریافت کردن هر ۱۰ سال یکبار تکرار میشه.
واکسن هپاتیت B در بارداری در صورتی توصیه میشه که مادر در معرض خطر ابتلا باشه، مثلاً اگر همسرش مبتلا باشه یا سابقه استفاده از سرنگ مشترک داشته باشه. این واکسن از نوع غیرفعالشده است و برای جنین و مادر بیخطره. تزریق واکسن هپاتیت ب میتونه جلوی انتقال بیماری از مادر به نوزاد رو زمان زایمان بگیره. اگر در گروه پرخطر باشی، واکسن هپاتیت در بارداری نهتنها مجازه، بلکه خیلی هم ضروری است.
برخی از واکسنها چون حاوی ویروس زنده ضعیفشده هستن، احتمال انتقال به جنین و ایجاد عوارض جدی دارن. این واکسنها در دوران بارداری توصیه نمیشن:
واکسن آبلهمرغان حاوی ویروس زنده ضعیفشده است و به همین دلیل در دوران بارداری توصیه نمیشه، چون ممکنه برای جنین خطرناک باشه. بنابراین اگر هنوز به این بیماری مبتلا نشدین و قصد بارداری دارین، بهتره حتما قبل از بارداری این واکسن رو دریافت کنین.
این واکسن هم مثل واکسن آبلهمرغان از نوع ویروس زنده ضعیفشده است و در دوران بارداری ممنوعه، چون ممکنه برای جنین خطرناک باشه. اگر تصمیم به بارداری دارین، باید حداقل یک ماه قبل از بارداری این واکسن رو تزریق کنین تا بدن ایمنی کافی پیدا کنه و جنین هم در ایمن باشه. سطح ایمنی بدن مادر در برابر این بیماریها در آزمایشات قبل از بارداری مشخص میشه.
اگر بارداری رو به چشم یک سفر نهماهه ببینیم، واکسنها مثل کمربند ایمنی هستن. واکسن آنفلوآنزا، واکسن دوگانه از جمله واکسنهایی هستن که دریافتشون در دوران بارداری توصیه میشه. در مقابل، واکسنهایی که حاوی ویروس زنده هستن مثل واکسن آبلهمرغان یا MMR باید تا پایان بارداری به تعویق بیافته. در نهایت، دریافت یا عدم دریافت هر واکسن باید با نظر پزشک متخصص و باتوجه به شرایط خاص هر بارداری انجام بشه.
پاسخ ها