تا به حال اسم کرم طناب دار به گوشتان خورده است؟ کرم طنابدار ساختار کرمیشکل بلندی است که گاهی در روده دیده میشود. بعضی از محققان عقیده دارند که کرم طنابدار نوعی کرم انگلی است، اما بعضی دیگر بر این باورند که این کرمها چیزی جز مخاط یا سایر ضایعات روده نیستند. بهنظرتان کدام نظریه درست است؟ در این مقاله علاوه بر بررسی ۲ نظریه متفاوت درباره کرم طناب دار، درباره تشخیص و درمانش هم توضیح میدهیم.
راهنمای مطالعهنمایش
پیشگیری از ابتلا به کرم طناب دار
بر اساس نظریهای علمی، کرم طنابدار نوعی کرم انگلی است. محققان در یکی از مقالات، ۵ مرحله زندگی کرم طناب دار را شرح میدهند و میگویند این کرم میتواند در هر بخشی از بدن تشکیل شود، اما در نهایت به روده مهاجرت میکند. در مراحل ابتدایی کرم حاوی مخاط لزج است، اما در مرحله پنجم کرم شبیه یک رشته مخاط چسبناک بهطول تقریبی ۱ متر میشود.
به نظر میرسد کرم طنابدار از تعدادی حباب برای پیشروی و حرکت استفاده میکند. این حبابها حالت مکِشی دارند که موجب اتصال کرم به روده میشود و هنگام دفع، جلوی خروج کرم از بدن را میگیرند. البته پژوهش دیگری برای تأیید این ادعا وجود ندارد.
بر اساس نظریه علمی دیگری، کرم طناب دار چیزی نیست جز مخاط یا سایر ضایعات روده. این محققان میگویند اشتباهگرفتن غشاهای مخاطی و ضایعات دیگر با کرم بسیار شایع است. البته مثل نظریه انگل، برای اثبات این ادعا نیز شواهد کمی وجود دارد.
مخاط روده مانند سدی سلولی مانع ورود میکروارگانیسمهای مضر از روده به جریان خون میشود. این سلولها مثل سایر سلولهای بدن مرتب بازسازی میشوند و میریزند. این ریزش طبیعی است، اما ریزش زیاد سلولها میتواند نشانه بیماریهای گوارشی مانند بیماری التهابی روده یا سرطان کولون یا روده بزرگ باشد.
کرم طنابدار ممکن است طی تنقیه یا سایر فرایندهای پاکسازی روده خارج شود. در صورتی که کرمهای طناب دار انگلی باشند، میتوان از فرایندهای استاندارد تشخیص عفونتهای انگلی استفاده کرد و پزشک با کمک یکیدو آزمایش بیشتر انگلها را تشخیص میدهد. این آزمایشها عبارتاند از:
پزشکان درباره ماهیت کرم طنابدار اتفاقنظر ندارند، پس درمان استانداردی هم برای آن تعیین نشده است. حتی مشخص نیست که به درمان نیاز دارد یا خیر. با توجه به نظر محققانی که کرم طناب دار را نوعی انگل میدانند، انجام تنقیه اکالیپتوس و آبلیمو کارساز است.
بر اساس گزارشها حذف کرم طنابدار، یبوست و علائم مربوط به آن را کاهش میدهد و اگر این کرم از بدن خارج نشود، میتواند سمومی را رها کند که اثراتی منفی دارد. بنابراین با فرض اینکه کرم طناب دار نوعی انگل روده است، استفاده از داروهای ضدانگل مثل آلبندازول یا مبندازول میتواند مفید باشد. همچنین استفاده از داروهای مربوط به نوع دیگری از کرم روده بهنام آسکاریس هم پیشنهاد میشود.
اگر فردی علائمی شبیه یبوست دارد که از بین نمیروند، باید به پزشک مراجعه کند. این علائم عبارتاند از:
اگر فردی به داشتن کرم مشکوک است، باید به پزشک مراجعه کند. علائم کرمهای انگلی عبارتاند از:
همانطور که گفتیم پزشکان درباره ماهیت کرم طنابدار اتفاقنظر ندارد، پس روش پیشگیری از آن مشخص نیست. البته با روشهای زیر میتوانید بهطور کلی از ابتلا به کرم انگلی جلوگیری کنید:
شما چقدر با کرم طناب دار آشنا هستید؟ تا به حال به چنین موردی برخوردهاید؟ در صورت تمایل میتوانید تجربه یا نظرتان را در قسمت ارسال دیدگاه بنویسید و این مقاله را از طریق شبکههای اجتماعی برای دوستانتان ارسال کنید.
پاسخ ها