آمریکای لاتین سرزمینهایی حادثهخیز و با پیشینه غنی را در دل خود جای داده است، کشورهای زیبایی چون مکزیک، آرژانتین، برزیل، کوبا و پرو. این قسمت از کره زمین، نویسندههای صاحبسبک بسیاری دارد که بر ادبیات جهان اثر گذاشتهاند. در این مقاله، بهترین آثار ادبیات آمریکای لاتین را بررسی میکنیم. اگر از علاقهمندان به ادبیات امریکای لاتین هستید، همراه با ما بمانید تا ۷ اثر برتر ادبیات آمریکای جنوبی را به شما معرفی کنیم.
راهنمای مطالعهنمایش
۴. زندگی کوتاه شگفتانگیز اُسکار وائو
نویسنده: خورخه لوئیس بورخس
مترجم (پیشنهاد کاربران): احمد میرعلایی
انتشارات (پیشنهاد کاربران): زمان
تعداد صفحه: ۲۹۶
خورخه لوئیس بورخس از نویسندههای بسیار سرشناس آرژانتین و ادبیات آمریکای لاتین است. عمده شهرت او برای داستان کوتاه و سبک ویژهاش در داستانسرایی است. ماجراهایی که بورخس در داستانهایش تعریف میکند ترکیبی از فلسفه، طنز و خیالاند.
کتاب «هزارتوهای بورخس» شامل داستانهای کوتاه، اشعار و مقالات اوست. این کتاب از لحاظ تنوع آثار، برای آشنایی با این نویسنده مناسب است. عنوان این کتاب از عنوان یکی از شعرهای آن گرفته شده است.
نمیتوان زمان را با روزها شماره کرد، بدان سان که پول را با دلار و سنت شماره میکنند، زیرا دلارها همه مثل هم هستند، حال آنکه هر روز و حتی هر ساعت با روز و ساعت دیگر متفاوت است.
نویسنده: ماریو بارگاس یوسا
مترجم (پیشنهاد کاربران): احمد گلشیری
انتشارات (پیشنهاد کاربران): نگاه
تعداد صفحه: ۵۵۹
ماریو بارگاس یوسا سیاستمدار، نویسنده و روزنامهنگار اهل پرو است که سال ۲۰۱۰ موفق به دریافت جایزه ادبی نوبل شد. کتاب سالهای سگی اثری اجتماعی در قالب رمان است. ماجرای کتاب در مدرسهای نظامی اتفاق میافتد که در واقع نمادی از جامعه پرو است. در فضای خشک و بیروح این مدرسه نظامی، شاهد شکلگیری شخصیت نوجوانان هستیم. کتاب بهخوبی تأثیر این محیط و روابط و رفتارهای انسانها را برای مخاطب به تصویر میکشد. در سال ۱۹۸۵، بر اساس این کتاب فیلمی به کارگردانی فرانسیسکو خوزه لومباردی ساخته شد.
خودم رو به دیوونگی میزنم، میخوام بگم خودم رو به حماقت میزنم. تو هم همین کار رو در پیش بگیر. اون وقت کسی پا روت نمیذاره رد بشه. اگر با چنگ و دندون از خودت دفاع نکنی، روی گردهات سوار میشن. این قانون جنگله.
نویسنده: پائولو کوئیلو
مترجم (پیشنهاد کاربران): حسین نعیمی
انتشارات (پیشنهاد کاربران): نشر ثالث
تعداد صفحه: ۲۴۴
کیمیاگر نه فقط یکی از معروفترین کتابهای ادبیات آمریکای لاتین که مهمترین اثر پائولو کوئیلو هم هست. پائولو از شناختهشدهترین نویسندههای برزیل است. او در کتاب کیمیاگر شخصیتی بهنام سانتیاگو خلق کرده که هر مخاطبی میتواند همه یا بخشی از شخصیت و تفکرات او را در خود ببیند. او دنبال گنجی میگردد که نمادی از خواستهها، اهداف و آرزوهای انسانی است. سانتیاگو از محدوده امن خود خارج میشود و به دنیای ناشناختهها سفر میکند. رشد شخصی، دستاورد واقعی و ارزشمند سانتیاگو در این سفر است. کمیاگر اثری نمادین است که درک و دریافت نمادهایش نیاز به مطالعه دقیق آن دارد.
کیمیاگر گفت: «قلب من از رنج میترسد. به او بگو که ترس از رنج بدتر از خود رنج است. هیچ قلبی نیست که در پی آرزوهایش باشد ولی رنج نبرد، چون آرزوها بیپایان و دور از دسترساند و راه، راه دشواری است. همت میخواهد و تلاش و هر لحظه آن میتواند لحظه پایانی باشد. لحظه دیدار با خدا یا لحظه پیوستن به ابدیت.
نویسنده: خونو دیاس
مترجم (پیشنهاد کاربران): نادر قبلهای
انتشارات (پیشنهاد کاربران): خزه
تعداد صفحه: ۳۵۲
خونو دیاس نویسنده دومنیکنیآمریکایی کتاب حاضر است. او برای این اثر برنده جایزه ادبی پولیتزر شد. از این جهت، این کتاب یک اثر مهم و تاریخساز برای کشور دومنیکن به حساب میآید. داستان کتاب درباره پسری بهنام اُسکار وائو و خانوادهاش است. او عاشق نویسندگی است و شوق زندگی در نگاه و تفکرات او موج میزند. اسکار در پی کشف ناشناختهها و تجربه عشق است، اما زندگی و محیط زندگیاش خوابهای دیگری برای او دیدهاند.
شخصیت اُسکار تا حد زیادی از تجربههای شخصی نویسنده دومنیکنی آن تأثیر میپذیرد. اگرچه داستان کاملا ساخته ذهن نویسنده است، همه شخصیتها و رویدادها بازتابی از واقعیت جامعه دومنیکناند. نویسنده و مترجم در این اثر پانویسهایی برای رفع ابهامات مخاطب و آشنایی بیشتر آنها با رخدادهای واقعی کشور دومنیکن نوشتهاند که به ارزش کتاب افزوده است.
هیچکس نمیداند تروخیو خادم این نفرین بود یا اربابش، کارگزارش بود یا مدیرش ولی معلوم بود او و فوکو درک متقابلی از هم داشتند و پیوندی محکم. حتی در محافل تحصیلکردهها باور بر این بود که هرکس علیه تروخیو دست به توطئه بزند، فوکو با بیشترین توان به سراغش میآید.
نویسنده: گابریل گارسیا مارکز
مترجم (پیشنهاد کاربران): بهمن فرزانه
انتشارات (پیشنهاد کاربران): امیرکبیر
تعداد صفحه: ۴۰۸
گابریل گارسیا مارکز نه فقط از بهترین نویسندگان آمریکای جنوبی و کلمبیا که از بهترین نویسندگان سبک رئالیسم جادویی هم هست. کتاب صدسال تنهایی مارکز از بهترین نمونههای رئالیسم جادویی است. واقعیت و جادو در این اثر چنان در هم تنیده شدهاند که اگر هرکدام از آنها نباشد وجود دیگری لطفی ندارد.
نویسنده ماجرای ۶ نسل از خانواده بوئندیا ساکن دهکده ماکوندو را روایت میکند. در واقع شخصیتها و ماجراهای این خانواده بازتابی از زندگی سرخپوستان و بومیها آمریکای لاتین است. در این اثر، در جایگاه مخاطب با باورها و سبک زندگی آنها آشنا میشویم.
علاوه بر رئالیسم جادویی، نمادگرایی هم نقش بسزایی در انتقال مفاهیم مدنظر نویسنده دارد. تشابه اسمی شخصیتهای این اثر جالبتوجه است که مطالعه آن را کمی دشوار میکند، اما بار معنایی خاصی ایجاد کرده است و هرلحظه تکرار تاریخ را به مخاطب یادآوری میکند.
«زمین مثل یک پرتقال گرد است.» اورسولا دیگر به تنگ آمده، فریاد زد: «اگر میخواهی دیوانه شوی خودت تنها دیوانه شو و سعی نكن افكار كولیوارت را به ذهن بچهها هم فرو كنی.»
نویسنده: روبرتو بولانیو
مترجم (پیشنهاد کاربران): رباب محب
انتشارات (پیشنهاد کاربران): بوتیمار
تعداد صفحه: ۱۳۶
روبرتو بولانیو از چهرههای برجسته ادبیات آمریکای لاتین و شیلی است. او عاشق خواندن بود و برای همین مدرسه را رها کرد که بیشتر کتاب بخواند. کتاب روایت تکنفره شخصیت اصلی داستان است. او پیرمردی بیمار و در حال مرگ است که خاطرات خود را مرور میکند. نویسنده از طریق این خاطرات و در لابهلای تکگوییهای او گریزی به معرفی و تحلیل ادبیات جهان و اوضاع سیاسی و اجتماعی شیلی میزند. از این رو کتاب شبانههای شیلی علاوه بر داستان زیبایش، شامل اطلاعات و تاریخچه مختصری از کشور شیلی است و میتوان آن را یک کتاب تاریخی هم دانست.
سلام، چطوری؟ هوا بارانیه، دوستت دارم و خداحافظ. اوایل، آن نامهها مرا میترساند. فکر کردم این رابطه تمام شده است. با وجود این، بعد که با دقت بیشتر نامهها را بررسی کردم، به این نتیجه رسیدم که نامههای کوتاه او به خاطر پرهیز از اشتباههای دستوری است. کلارا مغرور بود.
نویسنده: کارلوس فوئنتس
مترجم (پیشنهاد کاربران): عبدالله کوثری
انتشارات (پیشنهاد کاربران): نشر ماهی
تعداد صفحه: ۱۸۸
کارلوس فوئنتس سیاستمدار مکزیکی و از سرشناسترین نویسندههای آمریکای لاتین است. با توجه به اینکه در حوزه سیاست فعالیت داشته، مضمون بیشتر داستانهایش اجتماعی و سیاسی است. کتاب گرینگوی پیر بازتابی از زندگی «آمبروز بییرس»، روزنامهنگار آمریکایی، است که سالهای پایانی عمرش را در مکزیک و در جریان انقلاب این کشور گذراند. کتاب علاوه بر روایت ماجراهایی این روزنامهنگار، به انقلاب مکزیک و ابعاد اجتماعیسیاسی آن میپردازد. از این رو کتاب از لحاظ تاریخی هم حائز اهمیت است.
هر یک از ما مرزی پنهانی درون خودمان داریم و گذشتن از این مرز دشوارترین کار است، چون امیدواریم که آنجا خودمان را تنها ببینیم، اما درمییابیم که آنجا بیش از هر وقت دیگر با دیگران همراهیم.
ادبیات آمریکای جنوبی مانند فرهنگ و جغرافیای آن بسیار متنوع و جذاب است. بیشک آثار جالبتوجه بسیاری وجود دارند که نامشان در این فهرست نیست. نویسنده یا کتاب موردعلاقه شما در این فهرست قرار دارد؟ نظرهایتان درباره اثر موردعلاقهتان از ادبیات آمریکای جنوبی را برایمان بنویسید.
پاسخ ها