وقتی سعی میکنید به هر نحوی به دیگران کمک کنید یا کنارشان باشید و میبینید که اصلا قدر زحماتتان را نمیدانند، احتمالا سرخورده و ناراحت میشوید و احساس میکنید که تلاشهایتان نادیده گرفته شدهاند و کسی برایتان ارزش قائل نیست. آیا میدانید در این وضعیت باید چه کنید؟ در این مقاله، به این سؤال جواب میدهیم. با ما همراه باشید.
اینکه کسی کلامی از شما قدردانی نمیکند به این معنی نیست که قدرتان را نمیداند. قدردانی کلامی فقط یکی از انواع روشهای قدردانیکردن است. برخی از افراد بهجای اینکه کلامی تشکر کنند، با رفتار و کارهایشان نشان میدهند که قدرتان را میدانند. اگر همسرتان به شما نمیگوید که قدرتان را میداند و برایتان ارزش قائل است، ممکن است عادت نداشته باشد قدردانیاش را شفاهی ابراز کند. رفتارهایی مانند اینکه همسرتان در کارهایتان به شما کمک میکند یا دوستتان برای ناهار دعوتتان میکند، ممکن است روشهایی برای نشاندادن قدردانی آنها باشند.
بنابراین قبل از اینکه با فکر «کسی قدرم را نمیداند» خودتان را آزار بدهید، چند دقیقه فکر کنید و ببینید رفتار این افراد چطور است؛ آیا تلاش میکنند که به طریقی شما را خوشحال کنند؟ ممکن است این افراد به روشهای متفاوتی قدردانیشان را ابراز کنند.
معمولا هرچه بیشتر برای افرادی که قدرتان را نمیدانند کاری انجام بدهید، انتظارشان از شما بیشتر میشود. حتی ممکن است فراموش کنند بابت کارهایی که برایشان انجام دادهاید، از شما قدردانی کنند. بنابراین شاید گاهی نهگفتن مفید باشد. نهگفتن شما ممکن است نوعی یادآوری برای افراد باشد که بفهمند وظیفه شما نیست که همیشه و هر لحظه آماده انجام کارهایشان باشید.
وقتی مدام در دسترس افراد باشید و هر کاری برایشان انجام بدهید، ممکن است خودتان هم به این کار عادت کنید و انجام آن را وظیفه خودتان بدانید. نهگفتن هم به شما و هم دیگران یادآوری میکند که مجبور نیستید کاری را انجام بدهید که مطابق میلتان نیست.
ابراز مهربانی باعث میشود خودتان هم شاد شوید و انرژی بگیرید. با خودتان فکر کنید و ببینید موقع کمک به دیگران چه احساسی دارید. آیا کمککردن به دیگران باعث میشود احساس خوبی به خودتان داشته باشید؟ حقیقت این است که کمک به دیگران اغلب حس خوبی به ما میدهد، حتی اگر دیگران به اندازهای که میخواهیم قدردانمان نباشند. کمک به دیگران گاهی فرصتی برای یادگیری مهارتهای جدید یا تقویت مهارتهایی مانند صبوریکردن است.
فکرکردن زیاد به اینکه «دیگران قدرم را نمیدانند» ممکن است باعث شود خودتان هم قدردانی از دیگران را فراموش کنید. قدردانی از دیگران چه با کلام و چه رفتار ممکن است به دیگران هم یادآوری کند که آنها هم قدردان شما باشند و این قدردانی را ابراز کنند. از دوستان و خانوادهتان بابت کارهایی که برایتان انجام میدهند، تشکر کنید. میتوانید قدردانی خود را با گفتن «متشکرم» نشان دهید یا پیامی برایشان بفرستید و به آنها نشان دهید که چقدر قدردانشان هستید.
مراقب افکار منفی اغراقآمیز باشید. فکرکردن به چیزهایی مانند «هیچکس قدر من رو نمیدونه و هیچ کار خوبی برام انجام نمیده» فقط باعث میشود احساس بدتری داشته باشید.
وقتی این افکار به ذهنتان هجوم میآورند، زمانهایی را به خودتان یادآوری کنید که دیگران هم به هر شکلی از شما قدردانی کردهاند. پاسخدادن به افکار منفی با افکار واقعبینانه باعث میشود احساس بهتری داشته باشید. گاهی با گفتن جملاتی مانند «خانوادهام قدر تمام کارهایی را که برایشان انجام میدهم میدانند، حتی اگر آن را به زبان نیاورند» به خودتان یادآوری کنید که دیگران هم دوستتان دارند و قدرتان را میدانند.
گاهی اوقات لازم است احساستان را به زبان بیاورید. مثلا میتوانید با همسر، دوست یا فرزندتان درباره احساستان صحبت کنید و بگویید: «گاهی احساس میکنم اصلا برای کاری که انجام میدم ارزش قائل نیستی. اگه واقعا اینطور نیست و قدر زحماتم رو میدونی، به زبون بیار و بهم نشون بده که قدرم رو میدونی.»
از گفتن احساستان نترسید. گاهی واقعا لازم است از احساساتمان صحبت کنیم تا دیگران بدانند باید چه رفتاری داشته باشند. البته ممکن است بعد از گفتن احساستان دیگران اصرار کنند که قدرتان را میدانند و بارها به هر روشی از شما قدردانی کردهاند. جملاتی که هنگام بهاشتراکگذاشتن احساساتتان میگویید بسیار مهماند. این جملات نباید توهینآمیز باشند یا مدام انگشت اتهام را به طرف مقابل بگیرند. چند نمونه از این جملات عبارتاند از:
وقتی برای خودتان ارزش قائل باشید، قدر خودتان را میدانید و اعتمادبهنفس شما بیشتر میشود. میتوانید با تمرین پذیرش خود احساس ارزشمندی را در وجودتان تقویت کنید. با تأیید مفیدبودن کارهایی که انجام میدهید، از خودتان قدردانی کنید. بدون درنظرگرفتن رفتارهای دیگران برای خودتان ارزش قائل شوید.
نقاط قوت خود را فهرست کنید و به این فکر کنید که این نقاط قوت چه تأثیر مثبتی بر زندگی خودتان و دیگران دارند. این تکنیک باعث میشود زمانی که احساس میکنید دیگران قدرتان را نمیدانند، همچنان اعتمادبهنفس داشته باشید و خودتان را سرزنش نکنید.
معمولا وقتی دیگران کاری برایمان انجام میدهند یا از ما مراقبت میکنند، از آنها قدردانی میکنیم. اگر احساس میکنید دیگران قدرتان را نمیدانند، با خودمراقبتی احساسات بد را از خودتان دور کنید و با این کار به خودتان اثبات کنید که ارزشمندید. این خودمراقبتی ممکن است هر چیزی باشد، از ذهنآگاهی گرفته تا یادداشتنویسی روزانه، کتابخواندن یا تکنیکهای مراقبت از سلامت خود.
اگر مدام احساس میکنید هیچکس قدرتان را نمیداند و با این افکار خودتان را آزار میدهید، ممکن است به رابطهتان هم لطمه بزنید. بهتر است در این شرایط با مشاور یا درمانگر صحبت کنید. درمانگر فردی بیطرف است که تمام حرفهای شما را میشنود و هر روشی که برای بهبود حالتان نیاز باشد به کار میگیرد. مثلا ممکن است خانوادهدرمانی، رفتاردرمانی شناختی یا خدمات دیگری را برای بهترکردن حالتان به شما توصیه کند.
وقتی احساس میکنید دیگران قدرتان را نمیدانند، چه میکنید؟ چه راهکار مفیدی برای کنارآمدن با این احساس به راهکارهای این مقاله اضافه میکنید؟ لطفا نظرات و تجربیات ارزشمندتان را با ما و کاربران عزیزمان در میان بگذارید.
پاسخ ها