اکثر افراد دوست دارند محبوب سایرین باشند و بهنظر آنها مثبت به نظر برسند. عدهای به حدی میخواهند دوست داشته شوند که خواستهها و نیازهای خود را فراموش میکنند و توجه به نیازهای دیگران را در اولویت قرار میدهند. اما فداکاری بیش از حد منجر به ناراحتی و وابستگی ناسالم به سایرین خواهد شد. اگر شما هم شبیه این افراد هستید، احتمالا شخصیت مهرطلب دارید. کسانی که تمایل به مهرطلبی دارند، قلب رئوف و بزرگی دارند و بهبهای فراموشی خودشان برای دیگران بسیار بخشندهاند. اما چنین رفتاری به سلامت روان آنها لطمه میزند. در این مقاله میگوییم ریشه مهرطلبی چیست و برای درمان آن باید چه اقداماتی انجام دهید. همراهمان بمانید.
افرادی مهرطلباند که برای راضی نگهداشتن دیگران و خشنودکردن آنها، نیازهای خود را نادیده میگیرند. یکی از خصوصیات آنها این است که خود را کاملا وقف دیگران میکنند. چنین افرادی ممکن است نتوانند بین علایق، تنفرها و سرگرمیهای خود و دیگران فرقی بگذارند. برای این افراد سخت است که علایق، خواستهها و اهداف واقعی خود را تشخیص دهند. همچنین ممکن است بهسختی «نه» بگویند یا انجام کارهایی را قبول کنند که دوست ندارند. از دیگر خصوصیات افراد مهر طلب این است که اغلب سخت تلاش میکنند تا دوستداشتنی باشند، بنابراین از مخالفتکردن اجتناب میکنند تا احساس نکنند که طرد خواهند شد.
رفتار مهرطلبانه بهشکلی است که اغلب نتیجهای جز رنجش و ناراحتی و آسیبدیدن روابط ندارد و فرد احساس بیانگیزگی و خستگی میکند. اگر خصوصیات افراد مهرطلب را دارید، ممکن است دچار سایر مشکلات روانی مانند افسردگی و اضطراب نیز بشوید.
همانطور که گفتیم، شخصیت مهر طلب سایرین را به خود اولویت میدهد. این افراد مرتکب چنین رفتارهایی میشوند:
همچنین شخصیت مهر طلب ممکن است چنین احساساتی داشته باشد:
افراد مبتلا به اختلال مهرطلبی تعدادی ویژگی مشترک دارند که عبارتاند از:
دلایل مهرطلبی در روانشناسی برای افراد گوناگون متفاوت است. در ادامه، بعضی از رایجترین آنها را بیان کردهایم.
افرادی که احساس میکنند از دیگران ارزش کمتری دارند، ممکن است احساس کنند که نیازهایشان اهمیتی ندارند. آنها ممکن است کمتر از خود دفاع کنند یا کمتر بدانند چه چیزی میخواهند. این افراد همچنین ممکن است احساس کنند که اگر نتوانند به سایرین کمک کنند، هیچ هدفی در زندگی ندارند.
برخی افراد ممکن است به این دلیل سعی کنند سایرین را راضی نگه دارند که اضطراب دارند طرد شوند، با سایرین جور نشوند یا علت اختلاف یا توهین به سایرین باشند. مثلا فرد مبتلا به اضطراب اجتماعی ممکن است احساس کند برای اینکه دوستانش او را دوست داشته باشند، باید حتما کاری را انجام دهد که آنها میخواهند. چنین رفتاری تلاشی نامحسوس برای کنترل نظر و دیدگاه سایرین درباره خود است.
بعضی از اشکال نابرابری ممکن است این فرضیه را تقویت کنند که عدهای باید به سایرین بیشتر توجه کنند. مثلا جنسیتگرایی خیرخواهانه این ایده را ترویج میدهد که زنان ذاتا بیشتر از مردان احساس مادرانه و توجه به دیگران را دارند. جاانداختن این تفکرها ممکن است بر زنان اثر بگذارد و آنها احساس کنند که باید شریک زندگی خود را در اولویت بگذارند.
اختلالهای شخصیتی مشکلات روانی بلندمدتی هستند که بعضی از آنها منجر به مهر طلبی میشوند. مثلا اختلال شخصیت وابسته (DPD) باعث میشود فرد احساس کند در بسیاری از برهههای زندگی به کمک و تأیید سایرین بسیار وابسته است. مثلا شخصیت مهر طلب ممکن است حتی برای تصمیمهای ساده مانند اینکه چه لباسی بپوشد، نیاز به شنیدن نظر سایرین داشته باشد.
فرهنگ خانواده، جامعه یا کشور فرد ممکن است بر وظیفهای که در قبال سایرین و خود احساس میکند، اثر بگذارد. مثلا برخی ممکن است یاد بگیرند که فداکاری کامل عملی پسندیده و نوعی تقواست یا باید نیازهای جمع را به نیازهای خود اولویت دهند.
طبق تحقیقات، انجماد، جنگ یا گریز تنها واکنشهای ممکن به حوادث آسیبزننده مانند سوءاستفاده نیستند. برخی افراد ممکن است برای محافظت از خود و جلوگیری از اختلاف و انتقاد، نیازهای خود را نادیده بگیرند و در خدمت سایرین باشند. این شخصیتها برای جلب محبت و تحسین افرادی انرژی میگذارند که از آنها میترسند و با این رفتار تلاش میکنند به بقای خود ادامه دهند.
افرادی که از اختلاف و تنش میترسند یا احساس میکنند باید از آن دوری کنند، ممکن است با افتادن در تله مهرطلبی سعی کنند جلوی اختلاف را بگیرند.
با صرف وقت و تلاش میتوانید از شدت بعضی از رفتارهای مهرطلبانه خود بکاهید. با توجه به اینکه این اختلال اغلب ریشه در کودکی دارد و در افرادی شکل میگیرد که از نظر عاطفی امن نیستند، باید برای درمان مهرطلبی به روانشناس مراجعه کنید. درمانگر به شما کمک میکند به تمایل خود به مهر طلبی غلبه کنید و روابط سالم و ایمن با سایرین شکل دهید. برای کاهش چنین رفتاری به این نکات توجه کنید:
نکات بالا کمک میکنند استقلال خود را به دست آورید و به خود اطمینان پیدا کنید. شما میتوانید یاد بگیرید که چطور نیازها و خواستههای خود را بهشیوهای سالم ابراز کنید.
مهرطلبان نهتنها به خود، بلکه به اطرافیانشان آسیب میزنند. این افراد با مهر طلبی خود را در معرض خطرات زیر قرار میدهند:
اینکه فردی چطور بتواند رفتار خود را تغییر دهد، بستگی به علت آن دارد. مثلا فرد مبتلا به اختلال شخصیت وابسته یا سایر مشکلات روانی باید به روانپزشک مراجعه کند. شخصیت مهر طلب نیز باید برای درمان مهر طلبی اقدام کند و برای شروع راهکارهای زیر مفیدند. همچنین منابعی مانند کتاب مهر طلبی اثر هریت بریکر کمک میکنند تا این اختلال و دلایل آن را بهتر بشناسید.
اگر بهکمک تست مهرطلبی متوجه چنین رفتاری در خود شدهاید، باید از نکاتی که در این مقاله توضیح دادیم برای تعیین مرزها و توجه به خود استفاده کنید. به خودتان یادآوری کنید که شما نمیتوانید همه را راضی نگه دارید. راهکار دیگر مراجعه به روانپزشک است. او کمک میکند رفتار خود را مدیریت کنید، نیازهایتان را در اولویت بگذارید و زندگی سالمی را در پیش بگیرید.
آیا متوجه مهرطلبی در خود یا اطرافیانتان شدهاید؟ چه چیزهایی بیشتر از همه شما را اذیت کردهاند و برای رفع آنها چه تلاشهایی کردهاید؟ نظر خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید. همچنین اگر این مطلب برایتان مفید بوده است، میتوانید آن را برای دوستان خود نیز ارسال کنید.
پاسخ ها