samira malakooti

samira malakooti

دلیل افزایش کمر درد در بارداری چیست؟

بسیاری از خانم‌ها در اوایل بارداری دچار کمردرد می‌شوند؛ اما معمولا کمردرد در نیمه‌ی دوم بارداری شروع می‌شود و ممکن ‌است با ادامه‌ بارداری بدتر شود. گاهی ممکن است درد کمر تا پس از تولد نوزاد ادامه داشته باشد؛ اما معمولا کمر درد بارداری ظرف مدت چند ماه پس از وضع حمل از بین می‌رود.

بخاطر داشته ‌باشید که اگرچه کمردرد در دوران بارداری امری نسبتا شایع است؛ نباید آن ‌را به‌عنوان بخشی از فرآیند بارداری پذیرفت. گروه ماماسلامت برای داشتن یک بارداری لذت‌بخش و زایمان راحت، دلیل افزایش علل کمر درد در بارداری را در این مقاله مورد بررسی قرار داده است.

علائم کمر درد در اوایل بارداری

درد در منطقه پایین کمر

یکی از شایع‌ترین علائم کمر درد در اوایل بارداری، درد در منطقه پایین کمر است. این درد می‌تواند به صورت مزمن یا تیز و کوتاه مدت باشد و بیشتر در اواخر دوران بارداری به علت افزایش سایز رحم و تغییر نیروی سقل بدن رخ می‌دهد.

درد در منطقه کمر و شانه‌ها

در بعضی موارد، کمردرد می‌تواند به منطقه کمر و شانه‌ها گسترش یابد. این نوع درد ممکن است از پشت به جلوی سینه نیز تاب‌آوری کند.

تیر درد به سمت پاها

در بعضی موارد، کمردرد می‌تواند از کمر به سمت پاها تیراندازی کند. این علامت ممکن است نشانگر وجود ایستگاه عصبی در منطقه کمر باشد.

علل افزایش کمردرد در بارداری

تغییرات ساختاری در بدن

در دوران بارداری، بدن زن تغییرات ساختاری زیادی را تجربه می‌کند. حجم رحم افزایش می‌یابد و توزیع وزن از حالت تعادل خارج می‌شود و وزن بدن به سمت جلو کشیده می‌شود و قوس کمر را زیاد می‌کند، به همین دلیل فشار و کشش بیش از حد به عضلات و لیگامان‌های کمر وارد می‌کند و کمردرد در دوران بارداری را ایجاد میکند. رشد رحم، تمدد لیگامانت‌ها و افزایش وزن بارداری ممکن است فشار وارده به عضلات لگن و اعصاب لگن را افزایش دهد و درد لگن در دوران بارداری را ایجاد کند.

افزایش وزن و تحمل فشار

با گذر از هفته‌های بارداری، وزن جنین و رشد شکم زن افزایش می‌یابد. این افزایش وزن و تحمل نیرو بر روی ستون فقرات و عضلات کمر می‌تواند کمردرد در بارداری را تسریع کند. رشد رحم در طول بارداری ممکن است فشار و فشرده‌سازی بر روی عصب‌های لگنی و درد لگن در دوران بارداری را ایجاد کند. همچنین با رشد رحم به سمت جلو کشش و فشار به عضلات راست شکمی افزایش می‌یابد که تقویت این عضلات می‌تواند در کاهش کمردرد بارداری و درد لگن بارداری موثر باشد.

هورمون‌ها

تغییرات هورمونی در دوران بارداری نیز می‌تواند عاملی در افزایش کمر درد در بارداری  باشد. هورمون استروژن و پروژسترون، که در دوران بارداری نسبت به قبل از بارداری افزایش می‌یابد، باعث نرم شدن و شل شدن مفاصل و رباط‌ها می‌شود. و همچنین هورمون ریلاکسین هم روی شل شدن رباط‌ها موثر است که لگن را برای زایمان آماده می‌کند.

این شل شدن مفاصل دامنه حرکتی مادر باردار را افزایش میدهد و باعث کاهش تعادل و ثبات بدن میشود. با سنگین شدن وزن بدن برای اینکه محور تقارن خود را حفظ کند تا تعادل حفظ شود مجبور است عضلات بیشتری از کمر را به کار بگیرد و منقبض کند. همین باعث افزایش کمردرد می‌شود. لذا با ورزش بارداری و یوگای بارداری می‌توان باعث تقویت این عضلات شد و این دردها را کاهش داد.

استرس

چانچه مادر از استرس روحی رنج می‌برد این امر می‌تواند با افزایش انقباض در عضلات بدن درد‌های عضلانی و کمردرد در بارداری را ایجاد کند. شما میتواند با صحبت با یک دوست صمیمی و مشاوره با درمانگرتان دلیل استرس و اضطراب را پیدا کرده و آن را کاهش دهید.

.بیشتر بخوانید: وست ویژن، از هشدار تا واقعیت!

درمان کمردرد در بارداری

در همین حال، کارهای زیادی وجود دارد که می‌توانید برای درمان و جلوگیری از افزایش کمردرد در بارداری انجام دهید:

ورزش: ورزش منظم ماهیچه‌ها را تقویت می‌کند و انعطاف‌پذیری را افزایش می‌دهد. این می‌تواند فشار وارده بر ستون فقرات شما را کاهش دهد. ورزش‌های ایمن برای اکثر زنان باردار شامل پیاده روی، شنا و دوچرخه سواری ثابت است. پزشک یا فیزیوتراپ شما می‌تواند ورزش‌هایی را برای تقویت کمر و شکم توصیه کند.

گرما و سرما‌: استفاده از گرما و سرما در پشت کمر می‌تواند کمک کننده باشد. اگر پزشک شما موافق است، کمپرس سرد را (مانند یک کیسه یخ یا سبزیجات یخ زده که در یک حوله پیچیده شده است) تا ۲۰ دقیقه چندین بار در روز روی ناحیه دردناک قرار دهید. پس از دو یا سه روز، به آن را به گرما تغییر دهید یک کیسه آب گرم یا بطری آب گرم را روی ناحیه دردناک قرار دهید. مراقب باشید در دوران بارداری گرما به شکم خود وارد نکنید.

وضعیت بدن خود را بهبود بخشید: خم شدن ستون فقرات شما را تحت فشار قرار می‌دهد. بنابراین قرار گرفتن در وضعیت مناسب هنگام کار، نشستن یا خواب راهکار خوبی است. به عنوان مثال، خوابیدن به پهلو با یک بالش بین زانو، فشار را از روی کمر شما بر می‌دارد. هنگامی که پشت میز می‌نشینید، یک حوله لوله شده را پشت سر خود قرار دهید. پاهای خود را روی دسته‌ای از کتاب‌ها یا چهارپایه قرار دهید و صاف بنشینید و شانه‌های خود را عقب ببرید. هنگام ایستادن، باسن خود را به سمت جلو و شانه‌های خود را به سمت عقب بکشید. ممکن است در پاسخ به شکم در حال رشد خود به عقب خم شوید.

به طور منظم حرکات کششی انجام دهید: به کشش به عقب، کشش پایین کمر و شیب لگن ایستاده نگاه کنید. این‌ها عضلات پشت و لگن شما را تقویت می‌کنند.

مشاوره: اگر کمردرد با استرس مرتبط باشد، صحبت با یک دوست یا مشاور قابل اعتماد ممکن است مفید باشد.

طب سوزنی: طب سوزنی نوعی طب چینی است که در آن سوزن‌های نازکی در نقاط خاصی به پوست شما وارد می‌شود. مطالعات نشان داده‌اند که طب سوزنی می‌تواند در کاهش کمردرد در دوران بارداری موثر باشد. اگر مایل به امتحان آن هستید، با ارائه دهنده مراقبت‌های بهداشتی خود مشورت کنید.

کایروپراکتیک: وقتی به درستی انجام شود، دستکاری ستون فقرات کایروپراکتیک می‌تواند در دوران بارداری بی خطر باشد، اما قبل از مراجعه برای کایروپراکتیک با پزشک خود مشورت کنید.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟

کمردرد یکی از شایع‌ترین دردهای دوران بارداری است که در اغلب بانوان بروز پیدا می‌کند. کمردرد اگر در حد نرمال و طبیعی باشد، با استراحت و راهکارهای عنوان شده، تسکین پیدا می‌کند. اما گاهی اوقات درد کمر بسیار شدید می‌باشد که باید به آن توجه ویژه‌ای شود. علائم درد غیرعادی کمر عبارتند از:

 

  • درد شدید در ناحیه کمر
  • در طولانی‌مدت که  بیشتر از دوماه طول بکشد
  • درد  یا اختلال در هنگام ادرار کردن
  • خونریزی یا ترشحات غیرعادی واژن
  • درد در زیر دنده‌ها و در یک یا هر دو قسمت بدن
  • بی‌حسی یا گزگز در پاها یا نشیمنگاه
  • تب بالا

در صورتی که با هریک از علائم بالا مواجه بودید، سریعا با پزشک خود تماس گرفته و شرایطتان را برای او توضیح دهید تا مشکلی برای شما و فرزندتان ایجاد نشود.

نتیجه‌گیری

گروه ماماسلامت در این مقاله سعی بر این داشته که اطلاعاتی کاربردی در مورد کمر درد در دوران بارداری بیان کند. باید بدانید که علت بروز کمر درد در بارداری چه می‌تواند باشد. امید است با راه‌هایی که ارائه داده شد از افزایش کمر درد در بارداری جلوگیری نماید. هر سؤال دیگری در مورد این موضوع دارید آن را با ما در میان بگذارید تا در اسرع وقت به آن پاسخ دهیم.

 

samira malakooti
samira malakooti

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋