در مقالات قبل به بررسی درد زایمان طبیعی و تغییرات واژن بعد از زایمان پرداختیم. در این مقاله از نی نی سایت قصد داریم ضمن پاسخ دادن به این سوال که پرینه چیست، کاربردها و دلایل پاره شدن این ناحیه رو بررسی کنیم. ناحیه بین فرج و مقعد زنان (یا محدوده بین کیسه بیضه و مقعد در مردان) پرینه یا پرینیوم (Perineum) نامیده میشه. به عبارت دیگه پرینیوم بین مقعد و ناحیه تناسلی مردان و زنان قرار گرفته.
این ناحیه پوست بسیار نازکی داره و بافتهای تشکیلدهنده بخش تحتانی حفره لگنی در قسمت داخلی اون قرار گرفته. یکی از تغییرات واژن و نواحی اطراف اون بعد از زایمان، پاره شدن پرینیوم هست که اگه جزئی باشه به مرور درمان میشه. اما در صورت شدید بودن پارگی، این ناحیه بخیه زده میشه. در صورت مشاهده هرگونه علائم غیرطبیعی در ناحیه پرینیوم، حتما پزشک متخصص زنان و زایمان رو در جریان بذارید.
· پرینه و زایمان: پرینیوم از نقش بسیار مهمی در زایمان طبیعی و منتقل شدن جنین از رحم به بیرون برخورداره. این ناحیه با ایجاد یک پایه، از عضلات کف لگن حمایت و به زایمان طبیعی کمک میکنه. پوست این ناحیه معمولا بسیار مقاوم و محکم هست و احتمال پاره شدن اون کمه. ماساژ پرینه یک روش فوقالعاده مفید و کاربردی هست که واژن خانمها رو برای زایمان طبیعی آماده میکنه. اگه بافت پرینیوم ضعیف بوده و از الاستیسیته کافی برخوردار نباشه، ممکنه در فرایند زایمان طبیعی دچار آسیب بشه. در واقع احتمال پاره شدن این ناحیه در اکثر زایمانهای طبیعی وجود داره. به طوری که پارگی پرینیوم حین زایمان طبیعی 80 درصد از خانمها اتفاق میفته. البته احتمال ایجاد این نوع پارگی در اولین تجربه زایمان طبیعی بیشتر هست.
· تاثیر پرینه در تمایلات جنسی: جالبه بدونید پرینیوم در رابطه جنسی و ایجاد تمایلات جنسی موثر هست. در واقع پایانههای عصبی قرار گرفته در پوست بیرونی پرینیوم، به تحریک تمایلات جنسی کمک میکنند.
اکنون که با مفهوم پرینه و کاربردهای اون آشنا شدیم، بهتره دلایل و عوامل ایجاد پارگی در این ناحیه رو مورد بررسی قرار بدیم. پارگی پرینیوم با توجه به شدت اون، در یکی از 4 درجه زیر قرار میگیره:
· پارگی درجه اول: پاره شدن پوست پرینه
· پارگی درجه دوم: برش پوست پرینیوم و تحت تاثیر قرار دادن واژن و عضلات پرینهای.
· پارگی درجه سوم: پاره شدن اسفنکتر مقعدی
از جمله رایجترین دلایل پارگی پرینیوم، میشه به موارد زیر اشاره کر:
· رابطه جنسی: این مورد از رایجترین دلایل پارگی پرینیوم به شمار میره که دلیل اون معمولا رابطه جنسی خشن، استفاده نکردن از ژلهای روانکننده (لوبریکانت)، پوزیشنهای جنسی نامناسب یا رابطه جنسی مقعدی هست.
· استفاده غلط از تامپون (آسیب دیدن و پارگی پرینیوم در اثر وارد یا خارج کردن تامپون)
· خشک شدن پوست واژن به دلایل مختلف مثل اگزما و پسوریازیس
· افزایش سن و نازک شدن تدریجی پوست پرینیوم
· وارد کردن شیء خارجی به قسمت داخلی واژن
· اصلاح موهای زائد (وکس یا شیو کردن)
· بیماریهای پوستی مزمن
· آتروفی واژن
· هرپس تناسلی
· مصرف استروئیدها
نوع درمان پارگی پرینیوم با در نظر گرفتن نوع و شدت پارگی انتخاب میشه. اگه پرینیوم به دلیل خشکی پوست ناحیه تناسلی دچار پارگی شدهباشه، میشه با استفاده از کرمها و لوسیونهای آبرسان و مرطوبکننده پارگی رو درمان کرد. اگه پارگی پرینیوم به علت زایمان طبیعی باشه، از یک بالم یا پماد دارای خاصیت ضدالتهابی مثل هیدروکورتیزون استفاده میشه. البته بهتره صرفا در صورت تجویز پزشک از کرم و پمادهای آنتی بیوتیک استفاده کنید.
پرینه پلاستی یا پرینورافی عمل جراحی زیبایی هست که به سفتتر و تنگتر شدن ناحیه پرینیوم کمک میکنه. بازیابی کارکرد واژن، ترمیم آسیبهای فرج و پرینیوم و بهبود رضایت جنسی، از نتایج این عمل هستند.
این کار باعث افزایش کشسانی پرینه و کاهش حداقلی احتمال پارگی این ناحیه حین زایمان طبیعی میشه. بهتره که این نوع ماساژ از هفته سی و چهارم حاملگی و یک الی دو بار در طول هفته انجام بشه.
سندروم پرینه (به دلیل خشکی واژن پس از یائسگی یا درمانهای هورمونی سرطان سینه یا رحم که با خارش، التهاب، درد و خشکی این ناحیه همراه هست)، التهاب پرینیوم (به دلیل عفونتهای ویروسی، قارچی یا باکتریایی که با سوزش، التهاب، ترشحات غیرعادی و خارش همراه هست)، سرطان پرینه و کیست یا تودههای غیرطبیعی، از بیماریهای این ناحیه به شمار میرن.
پاسخ ها