اکثر مردم میتوانند خون اهدا کنند. با این حال کسانی که از نیکوتین، محصولات شاهدانه یا هر دو استفاده میکنند ممکن است تعجب کنند که آیا میتوانند خون اهدا کنند یا خیر. بیمارستانها و کلینیکهای بهداشتی از خون اهدایی برای درمان بیماریهای مختلف استفاده میکنند. اهدای خون میتواند به موارد زیر کمک کند:
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اینکه چگونه روشهای مختلف استفاده از سیگار، حشیش و سایر مواد مخدر میتواند بر توانایی فرد برای اهدای خون تأثیر بگذارد ادامه مطلب را بخوانید.
نیکوتین:
هم تنباکو و هم سیگارهای الکترونیکی حاوی مواد شیمیایی مضری هستند که ممکن است بر خون فرد تأثیر بگذارد. یک سیگار در حال سوختن بیش از 7000 ماده شیمیایی از جمله مونوکسید کربن، آمونیاک و آرسنیک تولید میکند. تعدادی از این مواد شیمیایی سمی هستند و 69 مورد از آنها میتوانند باعث سرطان شوند. سیگارهای الکترونیکی علاوهبر نیکوتین ممکن است حاوی مواد مضرر زیر نیز باشند:
پروپیلن گلیکول که در حلالهای رنگ، ضدیخ و برخی غذاها (به عنوان یک افزودنی) وجود دارد
استالدئید که محصول سمی الکلاتانول است
فرمالدئید که یک نگهدارنده شیمیایی موجود در مواد ضدعفونیکننده، چسب و تخته سه لا است
دی استیل که یک عامل طعم دهنده است که طعمی شبیه کره دارد
فلزات سنگین از جمله نیکل و سرب
سیگار میتواند فشار خون را افزایش دهد
خون افراد سیگاری دارای غلظت بیشتری از کربوکسی هموگلوبین (COHb) در گلبولهای قرمز خون است. COHb زمانی تشکیل میشود که گلبولهای قرمز خون با مونوکسید کربن تماس پیدا میکنند و میزان اکسیژنی را که گلبولهای قرمز میتوانند حمل کنند به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. محققان توصیه میکنند که افراد قبل از اهدای خون به مدت 12 ساعت از سیگار کشیدن خودداری کنند.
شاهدانه:
مانند کشیدن سیگار و ویپ کشیدن حشیش نیز فرد را از اهدای خون محروم نمیکند اما مصرف حشیش میتواند بر سیستم قلبی عروقی تأثیر منفی بگذارد:
عوامل مستثنی:
نتیجهگیری:
اگرچه کشیدن سیگار، استعمال دخانیات و استفاده از حشیش فرد را از اهدای خون محروم نمیکند اما باید حداقل 2 ساعت قبل و بعد از اهدای خون از کشیدن سیگار خودداری کند. ممکن است فرد پس از دادن خون احساس سبکی سر یا ضعف کند و سیگار کشیدن میتواند این علائم را تشدید کند. بهتر است تا زمانی که این علائم از بین نرفتند از سیگار کشیدن خودداری کنید.
منبع:
پاسخ ها