وی با تاکید بر اینکه بی خوابی یک بیماری نبوده بلکه یک نشانه است، افزود: بنابراین باید جستجو کرد که چه بیماری زمینهای موجب بی خوابی شده است.
بیماریهای جسمی و اعصاب به بی خوابی منجر میشود
فدایی با بیان اینکه بیماریهای منجر به بی خوابی را میتوانیم به دو دسته جسمی و اعصاب و روان تقسیم کنیم، تصریح کرد: از بیماریهای جسمی بیماریهایی است که ایجاد درد میکند شایعترین علت بیخوابی در سالمندان آرتروز بوده که موجب احساس درد و بی خوابی میشود.
وی ادامه داد:عامل دیگر اختلالات غدد داخلی است برای نمونه پرکاری تیروئید که در این صورت نیز بی خوابی رخ میدهد.
این متخصص اعصاب و روان و روانپزشک با بیان اینکه رژیمهای غذایی نامناسب نیز با بیخوابی ارتباط دارد، گفت: به طور مثال مصرف غذاهای سنگین و چرب یا صرف چای و قهوه و همچنین نوشابههای گازدار بعد ساعت ۵ بعد از ظهر بی خوابی را رقم میزند.
بسیاری از بیماریهای اعصاب و روان با بی خوابی تظاهر میکنند
وی با تاکید بر اینکه از نقطه نظر علل روانی بسیاری از بیماریهای اعصاب و روان با بی خوابی تظاهر میکنند، افزود: برای نمونه اضطراب یکی از نشانهها اختلالات خواب بوده و افسردگی نیز همراه با این موضوع گاهی نمایش داده میشود.
این پزشک متخصص اعصاب و روان ادامه داد: افسردگی که در آغاز صبح رخ میدهد نیز از علل شایع بدخوابی است و در پی آن فرد ساعت ۳ تا ۴ بامداد بیدار شده و دیگر نمیتواند بخوابد در این صورت نیز باید با درمان نسبت به رفع این معضل اقدام کند.
وی ادامه داد: بیماریهای عمده اعصاب و روان از قبیل اسکیزوفرونی و دو قطبی همراه با اختلال خواب هستند که در این موارد باید علت اصلی پیدا و درمان شود.
این پزشک متخصص اعصاب و روان با بیان اینکه گاهی از اوقات عوامل وضعیتی مانند سفرهای هوایی در مدارهای شرقی و غربی نیز اختلالات خواب را رقم میزنند، گفت:، اما در دیگر اختلال خواب میتوان به پرخوابی اشاره کرده که فرد در طی آن خواب در طول روز را جایگزین خواب شب کرده و روزها خوابالو است.
وی با تاکید بر اینکه وضعیت آپنه یا انسداد مجاری تنفسی نیز میتواند بدخوابی را رقم بزند، افزود: از دیگر اختلالات خواب ساییدن دندانها روی هم که در زمان خاصی در شب رخ میدهد یا برخی حالات تشنجی یعنی امواج مغزی شدید و ناگهانی که منجر به حالات تشنج در خواب میشود.
فدایی در مورد مسائل مربوط به رویا دیدن در خواب، گفت: رویا دیدن در خواب انسان از دو مرحله تشکیل شده یکی حرکات سریع چشم است که در این مرحله که به تناوب در طول شب حدود ۴ بار تکرار میشود و در آن حدقه چشم شخص حرکت میکند مانند اینکه با چشمان بسته چیزی را دنبال میکند در این حالت شخص رویا میبیند.
وی ادامه داد: در رویاهای شبانه اگر جلوی دیده شدن رویاها با بیدار کردن فرد گرفته شود فرد در روز بعد دچار اضطراب و نگرانی خواهد شد، زیرا این رویاها نقش موثری در کاهش اضطراب دارند.
این متخصص اعصاب و روان با بیان اینکه اگر فردی دچار مشکلاتی در زندگی خود باشد ممکن است این مشکلات تبدیل به کابوس شبانه شده و منجر به ترس و وحشت بیمار حتی ترس از به خواب رفتن شود، گفت: خواب عمیق چند مرحله دارد که در این مرحله خواب سنگینتر شده و بدن خود را ترمیم میکند یعنی ضایعاتی که در طول روز رخ داده ترمیم میشود.
وی ادامه داد: بنابراین افرادی که از رویاها، خواب مکرر و ترسناک شکایت دارند کسانی هستند که با مشکلاتی از نظر هیجانی و عاطفی رو به رو شده اند از این رو باید علت کشف و بررسی شود ضمن اینکه رویدادهای حاد زندگی برای یک یا دو شب ممکن است دچار بیخوابی شود.
فدایی افزود: بیماریهایی از قبیل افسردگی یا اختلالات اضطرابی اگر درمان نشود اختلالات خواب هم رخ میدهد.
منبع:میزان
پاسخ ها