اگر طرفدار موچی یا همان کیک برنجی ژاپنی هستید و میخواهید طرز تهیه آن را یاد بگیرید یا اصلا این نوع کیک را نمیشناسید، این مقاله از چطور بهترین راهنما برای شماست. با ما باشید تا طرز تهیه موچی را بیاموزید و با انواع آن آشنا شوید.
موچی واژهای است که به انواع کیکهای برنجی ژاپنی با سبکها و طعمهای متفاوت اطلاق میشود. البته در ژاپن، کلمه موچی «mochi» یا اُ-موچی «o-mochi» فقط برای موچیهای سنتی ساده به کار میرود. این موچیها که درونشان از مادهای شیرین و خوشطعم پر شده است، معمولا تازه و خشک مصرف میشوند.
سایر انواع شیرینی موچی اسمهای خاصی مثل موچیگاشی (mochigashi) دارند. بنابراین موقع درستکردن موچی باید بدانید چه نوع موچیای میخواهید.
ژاپنیها موقع جشنهای مختلف مثل جشن عروسی، جشن سال نو و رویدادهای اجتماعی و همچنین برای خوششانسی در مناسبتهای خاص موچی درست میکنند. موچی نماد فرهنگی برنج در ژاپن است.
موچی ساده فقط با آرد برنج گلوتینوس (که معمولا با برنج نیمدانه درست میشود) و آب تهیه میشود. این ۲ ماده پایه کیک برنجی ژاپنیاند. این کیک برنجی به طعم لطیف و بافت نرمش معروف است.
برای درستکردن موچی ابتدا برنج را در آب خیس، سپس آن را بخارپز و کاملا له میکنند. وقتی از این برنج خمیری کاملا یکدست حاصل شد، آن را گرد میکنند یا به شکل دلخواه دیگر درمیآورند.
در گذشته ۲ نفر با هاونی بزرگ و دستههاون چوبی برنج خیسخورده را له و خمیر میکردند، اما امروزه با استفاده از دستگاههای مخصوص خمیر برنج درست میکنند.
به نوع نرمتر موچی «گیوهی» گفته میشود که برای پخت انواع شیرینیهای سنتی ژاپنی از آن استفاده میشود. گیوهی از آرد برنج تهیه میشود که در ژاپنی به آن شیراتاماکو میگویند. این شیرینی خوشمزه با ورزدادن آرد برنج و ترکیب آن با آب، شکر و گاهی اوقات میزوآمه (شیره نشاسته) به دست میآید.
شیرینیهای موچی یا موچیگاشی شیرینیهای سنتی ژاپنی هستند که با برنج گلوتینوس یا برج سفید معمولی، نشاسته کوزوکو (نوعی پودر نشاسته که از ریشه گیاه تیریشه به دست میآید) و نشاسته وارابی-موچی درست میشوند. بسیاری از شیرینیهای موچی با خمیر لوبیا قرمز پر میشوند.
در ادامه، تعدادی از شیرینیهای سنتی موچی ژاپنی را معرفی کردهایم.
موچیهای کوچکیاند که با خمیر لوبیا قرمز شیرینشده و خمیر لوبیا سفید پر شدهاند. این شیرینی محبوب را میتوان روی اجاقگاز یا در مایکروویو درست کرد.
ایچیگو یا موچی توتفرنگی نوعی موچی دایفوکوست که از دهه ۱۹۸۰ سروکلهاش بین شیرینیهای ژاپنی پیدا شد. این موچی نرم و خوشطعم پر از توتفرنگیهای آبدار و خمیر لوبیا قرمز شیرین است.
درون این نوع موچی خمیر لوبیا قرمز گذاشته میشود و سپس موچی روی برگهای بلوط سرو میشود. البته برگها خوردنی نیستند و از آنها فقط برای نگهداشتن موچیها استفاده میشود.
این موچی بهخاطر رنگ صورتی زیبایش معروف است و معمولا با خمیر لوبیا قرمز شیرین پر میشود و روی ترشی نمکی برگ گیلاس گذاشته و سرو میشود.
این نوع موچی به شکل استوانهای کوچک است که بخش بیرونی آن را با خمیر لوبیای قرمز میپوشانند. انواع متفاوتی از این نوع موچی درست میشود و بخش بیرونی برخی از آنها را با موادی دیگر مانند آرد سویا یا کنجد سیاه آسیاب و شیرینشده میپوشانند.
این موچی نوعی شیرینی کیک برنجی است که در برگهای بامبو پیچیده و بخارپز یا آبپز میشود. خاستگاه این نوع موچی چین است که البته چیماکی در چین همراه با گوشت و تخممرغ درست میشود و یک وعده غذایی سبک به شمار میرود.
وارابی نوعی موچی لطیف و خوشطعم ژلهای است که از نشاسته سرخس تولید میشود. روی این نوع موچی را با پودر دانههای سویای آجیلی شیرینشده میپوشانند و روی آن شربت کورومیتسو میریزند. کورومیتسو شهد شکر ژاپنی شبیه ملاس است.
یاتسوهاشی یکی از محبوبترین شیرینیهای سنتی ژاپنی از شهر کیوتوست. این شیرینی فقط با ۴ ماده آرد برنج گلوتینوس، آرد برنج معمولی، شکر و دارچین درست میشود.
امروزه انواع جدیدی از موچی درست میشود که از موادی غیر از آرد برنج گلوتینوس درست شدهاند و معمولا بافت نرمی دارند. در ادامه، تعدادی از این نوع موچیها را معرفی کردهایم.
این نوع موچی همان کوفتهبرنجی درستشده از آرد برنج گلوتینوس است که درون آن را با بستنی پر کردهاند. موچی بستنی در طعم و رنگهای مختلف وجود دارد. در واقع این موچی ابداع زنی ژاپنیآمریکایی است که نوع جدیدی از موچی را به جامعه علاقهمندان موچی معرفی کرده است.
موچی کرهای نوعی موچی کلاسیک نرم، لطیف و خوشطعم است که طرفداران بسیاری دارد. اگر طرز تهیه موچی ساده کره ای را میخواهید بدانید، این نوع موچی با آرد برنج گلوتینوس (موچیکو)، شیر غلیظشده و شیر نارگیل درست میشود و در پایان روی آن را با کره زده و سفتشده در یخچال میپوشانند.
در ضمن یادتان باشد وقتی رویه موچی را از کره بپوشانید، موچی بسیار نرم میشود و حتی اگر آن را در یخچال نگه دارید باز هم نرم خواهد بود. این نوع موچی کالری بیشتری در مقایسه با موچیهای دیگر دارد.
این نوع موچی ترکیبی از بهترین موچی و دوناتهاست. برای تهیه این نوع موچی که بهشکل دونات آماده میشود، بهجای آرد برنج گلوتینوس از نشاسته تاپیوکا استفاده میشود.
۶ عدد توتفرنگی تازه؛
۱۵۰ گرم خمیر لوبیا قرمز؛
سهچهارم فنجان آرد برنج گلوتینوس؛
یک و نیم قاشق غذاخوری شکر؛
مقداری نشاسته سیبزمینی.
تنها تفاوت این موچی با موچی ژاپنی این است که برای تهیه موچی ایرانی بهجای آرد برنج گلوتینوس، از آرد برنج ایرانی استفاده میشود.
برای تهیه موچی شکلاتی میتوانید داخل موچی را با نوعی شکلات پر کنید یا موقع درستکردن خمیر برنج، شکلات را با آن مخلوط کنید. برخی از افراد هم رویه موچی را از شکلات پر میکنند.
برای تهیه موچی خامهای هم ابتدا باید خامه مدنظرتان را کاملا هم بزنید و در یخچال بگذارید تا خود را کاملا بگیرد. وقتی موچی ساده را آماده کردید، درون موچی را با خامه پر کنید. اینطوری موچی خامهایتان آماده میشود. البته میتوانید موچی خامهای را همراه با میوههایی مانند انبه یا توتفرنگی هم درست کنید.
اگر موچیهای تازه را در یخچال بگذارید، خیلی زود خشک و سفت میشوند. بنابراین برای حفظ تازگی موچیها، آنها را در فریزر قرار دهید. ابتدا موچیها را درون ظرفی که در آن محکم بسته میشود قرار دهید، سپس آن را در فریزر بگذارید. با این روش موچیها تا ۲ هفته سالم و خوشطعم میمانند.
مواد لازم تهیه موچی را میتوانید از بیشتر فروشگاههای مواد غذایی یا سوپرمارکتها بخرید. اگر فروشگاه نزدیک محلتان این مواد را نداشت، میتوانید از طریق سایتهای مختلف اینترنتی مواد موردنیازتان را بخرید. در ضمن اگر وقت تهیه موچی ندارید، از طریق همین سایتها هم میتوانید موچیهای آماده متنوعی بخرید.
موچی با دمکشیدن و لهکردن برنج گلوتینوس درست میشود، اما دانگو با جوشاندن و ورزدادن آرد برنج گلوتینوس آماده میشود. در هر حال هر دو بافت نرم و لطیفی دارند.
متأسفانه اگر این کیک با احتیاط مصرف نشود، ممکن است سلامت فرد را به خطر اندازد. بافت چسبناک موچی ممکن است در گلو گیر کند و موجب خفگی شود. در ژاپن، هر سال حدود ۳۰۰ فرد بالای ۶۵ سال بر اثر خفگی با موچی جان خود را از دست میدهند. این وضعیت موجب شده است که دولت ژاپن هر سال به مردم هشدار بدهد. بنابراین اگر در خانه سالمند، کودک یا فردی دارید که فک ضعیفی دارد، به او موچی ندهید. البته میتوانید موچیها را بسیار کوچک خرد کنید و از کودک یا فرد سالمند بخواهید آنها را بهآرامی بجود و بخورد.
بله. این کیک برنجی با آرد برنج گلوتینوس و برخی حبوبات و میوهها درست میشود، بنابراین میتواند غذای خوشمزهای برای افراد وگان یا گیاهخوار باشد. برخی از افراد در تهیه موچی از گوشت یا لبنیات مانند شیر، پنیر و خامه استفاده میکنند. این نوع موچیها مناسب گیاهخواران نیستند.
تابهحال موچی درست کردهاید؟ کدامیک از موچیها موچی دلخواه شماست؟ راستی پیش آمده است که خودتان در درستکردن نوعی موچی خلاقیت به خرج دهید؟ کارتان خوب از آب درآمد؟ خوشحال میشویم تجربهتان را با ما هم در میان بگذارید.
منابع دیگر: msshiandmrhe و zhangcatherine و honestfoodtalks و siftandsimmer
پاسخ ها