مخاطب کتابهای داستانی و رمانها باشید یا از طرفداران آثار خودیاری و موفقیت، درهرصورت کتابها منابع بینظیری از درسها و نکاتیاند که شاید آنها را ندانیم. اگر از آن دسته افرادی هستید که برای بهبود کیفیت زندگیشان کتاببهدست میشوند، معرفی کتاب امروز مخصوص شماست چراکه در ادامه بهترین کتاب هایی که درس زندگی میدهند را به شما معرفی میکنیم.
رندولف فردریک پوش، استاد علوم کامپیوتر دانشگاه کارنگی ملون، در سال ۲۰۰۷ زمانی که تنها ۴۷ سال داشت، متوجه شد که سرطان پانکراس دارد و در بهترین حالت ۶ ماه تا پایان زندگیاش باقی مانده است. این کتاب متن آخرین سخنرانی او و چکیده تجربیات و زندگیاش بهعنوان استاد است. سخرانی او علاوهبر حاضران در سالن، کسانی را که بعدها سخنرانی او را شنیدند نیز تحتتأثیر قرار داد و دلیلی شد تا این سخنرانی بهشکل کتاب جمعآوری و منتشر شود.
دیوارهای بلند را نساختهاند تا مانع رسیدن ما به رؤیاهایمان شوند. دیوارها را ساختهاند تا با سختکوشی و عبور از آنها، به خود و دیگران نشان دهیم که رؤیاهایمان چقدر برایمان مهم است. دیوارها مانع ما نیستند. دیوارها وجود دارند تا مانع کسانی شوند که به اندازه ما، رؤیاهایشان را دیوانهوار دنبال نمیکنند.
وقتی پای کتاب هایی که درس زندگی میدهند در میان باشد، باید به «انسان در جستجوی معنا» اشاره کرد. دکتر ویکتور امیل فرانکل روانپزشکی اتریشی و از جمله کسانی بود که از اردوگاههای کار اجباری هیتلر جان سالم به در برد. او همه اعضای خانوادهاش را در این ارودگاهها از دست داد و درست زمانی که بدترین شرایط را داشت به معنایی رسید که به او انگیزه زندهماندن داد. دکتر فرانکل پس از آزادی مطالعاتش درباره این شیوه مواجهه با درد و رنج را که امروزه معنادرمانی نام دارد ادامه داد. «انسان در جستجوی معنا» یکی از الهامبخشترین کتابهای او در حوزه معنادرمانی است.
برای نخستین بار در زندگیام حقیقتی را که شعرای بسیاری بهشکل ترانه سرودهاند و اندیشمندان بسیار نیز آن را بهعنوان حکمت نهایی بیان داشتهاند، دیدم. این حقیقت که عشق عالیترین و نهاییترین هدفی است که بشر در آرزوی آن است و در اینجا بود که به معنای بزرگترین رازی که شعر بشر و اندیشه و باور او باید آشکار سازد، دست یافتم: رهایی بشر از راه عشق و در عشق است.
ادی پیرمردی ۸۳ساله است که شغلش تعمیر ماشینهای شهربازی است. او درباره معنای زندگی دچار تردید و بحران شده است و زندگی خود را بیمعنا و بیحاصل میداند. حادثهای مرگ ادی را رقم میزند و حالا او در بهشت راز زندگی و معنای واقعی آن را درمییابد. داستان ادی شاید داستان سردرگمیها و احساس گمشدگی بسیاری از ما در این دنیاست و بتوان آن را در دسته کتابهایی که درس زندگی میدهند قرار داد.
وقتی چیز ارزشمندی رو فدا میکنی، در واقع اونو از دست نمیدی. فقط اونو به کسی دیگه میبخشی.
موری شوارتس استاد سالهای دور میچ آلبوم در دانشگاه است. موری حالا بیمار شده است و فرصت زیادی برای زندگیکردن ندارد. میچ که استاد خود را پس از سالها میبیند، قراری ترتیب میدهد تا هر سهشنبه یکدیگر را ملاقات کنند تا آخرین درسهایش از موری درباره زندگی و فلسفه را بگیرد. صحبتهای دلنشین موری و و روایت زیبای میچ از آخرین روزهای زندگی او «سهشنبهها با موری» را به یکی از کتاب هایی که درس زندگی میدهند تبدیل کرده است.
موری گفت: «میدانی همه میدانند که روزی خواهند مرد؛ اما کسی این را باور نمیکند.»
«کیمیاگر» بیشک تأثیرگذارترین کتاب پائولو کوئیلو، نویسنده معروف برزیلی، است. داستان درباره جوانی اسپانیایی بهنام سانتیاگوست. او خواب میبیند که در اهرام مصر گنج پیدا کرده است. روزی سانتیاگو تصمیم میگیرد گوسفندهایش را بفروشد و شغل چوپانی را رها کند تا بهدنبال رؤیایش برود. مسیری که سانتیاگو طی میکند، پر از فرازونشیب و درسهایی است که شاید الهامبخش کسانی باشند که رؤیای شخصیشان را دنبال میکنند.
تحقق بخشیدن به افسانه شخصی یگانه وظیفه آدمیان است. همهچیز تنها یک چیز است. و هنگامی که آرزوی چیزی را داری، سرار کیهان همدست میشود تا بتوانی این آرزو را تحقق بخشی.
استفان کاوی در کتاب «هفت عادت مردمان مؤثر» مجموعهای از الگوهای رفتاری و عادتهای افراد موفق را جمعآوری، تحلیل و بررسی کرده است. با اینکه زمان زیادی از انتشار این اثر گذشته است، همچنان در فهرست پرطرفدارترین کتابهای موفقیت و توسعه فردی قرار دارد. اگر میخواهید بایدها و نبایدهای مسیر موفقشدن را بدانید، این کتاب برای شماست.
مردمان موثر کنشگر هستند، بدین معنا که آنها مسئولیت تمامی کارهای خود را بر عهده گرفته و رفتارشان نتیجه انتخاب آگاهانه است. این افراد هیچ وقت به ملامت کردن اوضاع، شرایط و افراد دیگر نمیپردازند و در شرایطی که با مشکلی مواجه میشوند، درصدد یافتن سایر راهحلهای ممکن هستند.
«آیین دوستیابی» از اولین کتابهای توسعه فردی و سواد رابطه است که با گذشت ۸۳ سال از انتشارش، همچنان از منابع مهم مدیریت روابط به شمار میرود. دیل کارنگی با مطالعه زندگی افراد موفق زمان خودش دریافت که یکی از عوامل تأثیرگذار بر مسیر پیشرفت شغلی هر فرد روابطی است که با دیگران میسازد. این کتاب حاصل مطالعات و تحلیلهای او در باب دوستیابی و روابط سالم است. اگر برای برقراری ارتباط و مدیریت روابط خود مشکلی دارید، مطالعه این اثر پیشنهاد ما به شماست.
همین عطش مهم بودن و مورد ستایش قرار گرفتن بود که باعث شد یک پادوی بیسواد و فقیر خواروبار فروشی به مطالعه برخی کتب حقوقی که در ته یک بشکه کهنه پیدا کرده و به مبلغ ۵۰ سنت خریداری کرده بود بپردازد.
کتاب «کشتن مرغ مقلد»، اثر هارپر لی، داستانی درباره انسانیت است. هارپر لی در سال ۱۹۶۱ بابت نوشتن این کتاب برنده جایزه پولیتزر شد. داستان کتاب درباره وکیلی بهنام اتیکوس فینچ است. او وکالت فردی سیاهپوست را بر عهده دارد و در تلاش است تا عدالت به بهترین شکل در حق موکلش اجرا شود اما این کار در جامعه نژادپرست و متعصب آن زمان آمریکا کار دشواری است. در جریان این وکالت، اسکات فینچ با افکار پوسیده جامعه متعصبش مبارزه میکند و میکوشد فرزندانش را نیز از بند این تعصبها برهاند.
اتیکوس به من گفت. این رو هم گفت که وقتی دانشگاه میرفت نفت و روغن قاتی میکرد و میخواست رئیسجمهور رو بکشه. جاشوا میگفت رئیس جمهور چیزی بیشتر از بازرس رفتگرها نیست و سعی کرد با یک تفنگ چخماقی رئیس جمهور رو ترور کنه، ولی اسلحه تو دستش ترکید.
چگونه آنچه را در ذهنمان میگذرد مدیریت کنیم؟ تا چه اندازه و در چه شرایطی به حس شهودیمان اعتماد کنیم؟ دنیل کانمن در «تفکر سریع و کند» ضمن پاسخگویی به این سؤالها، ۲ شیوه مواجهه ما با مسائل مختلف را بررسی و کمک میکند اشتباهات ناشی از باورهای ذهنیمان را شناسایی کنیم. مطالعه این اثر همچنین کمک میکند تا بازنگری کلی بر عملکرد ذهن و باورهای همیشگیمان داشته باشیم.
یکی از روشهای قابلاعتماد برای اینکه مردم دروغی را باور کنند، تکرار زیادِ آن است؛ زیرا آشنایی موجب میشود بهراحتی نتوان دروغ را از حقیقت ماجرا تشخیص داد. نهادهای اقتدارگرا (سیاستمداران) و بنگاههای تبلیغاتی از این واقعیت باخبر هستند.
۲ نوجوان که با سرطان پیشرفته دستوپنجه نرم میکنند، در جلسات درمان بیماران سرطانی با یکدیگر آشنا میشوند. آنها بهجز درد مشترکشان، علایق مشترکی نیز دارند که آنها را به هم نزدیک میکند. جان گرین در این داستان صحنههایی انسانی و ملموس خلق میکند که بیش از هرچیز درباره مواجهه انسان با مرگاند.
در این دنیا نمیتوانی انتخاب کنی که آسیب ببینی، ولی میتوانی انتخاب کنی چه کسی به تو آسیب برساند.
در دنیایی که همواره برای بهدستآوردن و ثابتقدمماندن تشویق میشویم، کمتر کسی به این نکته توجه دارد که بهموقع رهاکردن و درست رهاکردن دغدغهها، مسئولیتها و فکرها بهاندازه ثابتقدمبودن مهم است. مارک منسن در این اثر موقعیتهای مختلفی را شرح میدهد که باید در آنها رویکردمان را تغییر دهیم. با خواندن این کتاب که با نامهای دیگری مانند «هنر ظریف بیخیالی» هم منتشر شده، یاد میگیریم که بهشیوه جدیدی با رنجها و شکستهایمان مواجه شویم.
کلید زندگی خوب، داشتن دغدغههای بیشتر نیست، بلکه داشتن دغدغههای کمتر، واقعیتر، ضروریتر و مهمتر است.
در سال ۲۰۱۵، پال کلانثی روزهای آخر دوره رزیدنتی جراحی مغز و اعصاب را میگذراند که میفهمد به سرطان لوزالمعده مبتلاست. او میداند که زمان زیادی برای زندگی نخواهد داشت و تصمیم میگیرد این کتاب را بنویسد که زندگینامه و شکل مواجهاش با مرگ در روزهای پایانی زندگیاش است. او این شرایط را بارها با بیمارانش تجربه کرده است، اما این بار خود او باید به استقبال مرگ برود. تجربه پال و توصیههایی که برای همکارانش و خانوادههایی که بیمارانی در بستر مرگ دارند تأملبرانگیز است.
وظیفه پزشک این نیست که مرگ را به تاخیر بیندازد یا بیماران را به زندگی سابقشان برگرداند. بلکه ما باید بیمار و خانوادهاش را که زندگیشان از هم پاشیده است، در آغوش بگیریم و کاری کنیم تا آنها بتوانند دوباره بلند شوند و بایستند و به زندگی خودشان معنا بدهند.
ماجرای این کتاب درباره دوستی یک پسربچه با درخت است که با بزرگشدن پسر همچنان ادامه مییابد. کتاب بهصورت شعر و بسیار ساده است و برای همه ردههای سنی حتی بزرگسالان جالب و تأملبرانگیز است. اگر اهل دوستی با طبیعتید، این کتاب بیشک باب طبع شماست.
پسرک گفت: آن قدر گرفتارم که فرصت بالا رفتن از درخت را ندارم
زن و بچه میخواهم و به خانه احتیاج دارم
میتوانی به من خانه بدهی؟
درخت گفت: «من خانهای ندارم
خانه من جنگل است.
ولی تو میتوانی شاخههایم را ببری
و برای خود خانهای بسازی
و خوشحال باشی.»
«از ما بهتران» داستانهایی واقعی از زندگی نوابغ، غولهای کسبوکار، ستارههای موسیقی و برنامهنویسان است. مالکوم گلدول رازهایی از زندگی افراد موفق را فاش میکند که پاسخ سؤالهاییاند که همواره درباره زندگی افراد تأثیرگذار داریم. او علاوهبر زندگی شخصی، عوامل محیطی، فرهنگ و خانوادههای این افراد را نیز بررسی و تحلیل میکند تا به دید واقعبینانهتری درباره عوامل موفقیت افراد معروف و موفق برسیم.
ما داستانهای ثروتمندشدن افرادِ فقیر را نقل میکنیم به این دلیل که در این ایده داستانها گیر کردهایم که یک قهرمانِ تنها وجود دارد که خودش با مشکلات طاقتفرسا مبارزه کرده است. همین.
جورج اورول روزنامهنگار، منتقد و نویسنده شاهکار قلعه حیوانات است و «۱۹۸۴» از دیگر آثار شاخص اوست. داستان این کتاب شهری خیالی را تصویر میکند که پیشبینی نویسنده از آینده دنیا و حکومتهای تمامیتخواه است. جامعه تصویرشده در این کتاب ترسناک اما تأملبرانگیز است. در میان کتاب هایی که درس زندگی میدهند، «۱۹۸۴» از آن دسته کتابهایی است که تا مدتها ذهنتان را درگیر دنیای تاریکش میکند.
وینستون، سر قلمی به قلم خود وصل کرد و آن را به درون جوهر فرو برد. قلم، ابزار منسوخ شدهای بود که دیگر به ندرت حتی برای امضا کردن به کار میرفت و او صرفا به این دلیل که نمیخواست آن کاغذ خوشرنگ و زیبا را با یک خودکار خط خطی کند، ترجیح داده بود این قلم را با دردسر زیاد و بهطور پنهانی تهیه کند.
تأثیرگذارترین کتابی که تاکنون خواندهاید چه بوده است؟ از کدامیک از کتابهای معرفیشده درس زندگی گرفتهاید؟ درسهایی را که با کتابخواندن آموختهاید، برایمان بنویسید.
پاسخ ها