بادیان ختایی (Star anise) یا بادیان ستاره ای نوعی گیاه با ظاهری زیباست که گاهی بهجای گیاه زینتی استفاده میشود. البته بهجز ظاهر جذاب میوه، دانه و روغنش هم استفاده دارویی دارند و حتی بهعنوان ادویه در غذاهای هندی و آسیایی به کار میرود. اگر دوست دارید بیشتر با فواید و خواص درمانی این گیاه آشنا شوید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
راهنمای مطالعهنمایش
دوز مصرفی بادیان ختایی چقدر است؟
چند دستور آشپزی با بادیان ختایی
بادیان ختایی از درختی متوسط از خانواده مگنولیا میروید که بومی چین و ویتنام است. میوه سبز آن را قبل از رسیدن میچینند و آنقدر خشکش میکنند که دانهاش سفت و قهوهای شود. این گیاه ۶ تا ۱۰ پره دارد که هرکدام حاوی یک دانه هستند. گاهی بادیان ستارهای بهدلیل شباهت طعم و اسم با گیاه رازیانه (anise) اشتباه گرفته میشود، اما این دو گیاه کاملا متفاوتاند.
رایحه تند این گیاه مانند شیرین بیان است. در چین با رازیانه، دارچین، فلفل و میخک ترکیب میشود و در تهیه ادویه گرام ماسالای هندی به کار میرود. این گیاه در دستورپختهای مختلف هم استفاده میشود، از جمله:
البته قبل از سرو غذا، باید بادیان ختایی را از آن خارج کنید.
طعم گرم و شیرین بادیان ستارهای مثل طعم میخک یا دارچین است و میتوان از آن بهجای طعمدهنده در قهوه و نوشیدنیهای پاییزی استفاده کرد. بعضی کارخانهها هم از رایحه بادیان ستارهای استفاده میکنند، مثلا در:
بادیان ختایی چینی بهعنوان دارو استفاده میشود، با این حال گاهی چای بادیان ختایی چینی حاوی بادیان ختایی ژاپنی است. بادیان ختایی ژاپنی سمی است و نباید مصرف شود. تشخیص این تفاوت با مشاهده امکانپذیر نیست و تنها راه اطمینان از محصول بادیان ستارهای بررسی شیمیایی آن است.
دانه بادیان ختایی حاوی موادی ضدباکتری، ضدمخمری و ضدقارچی است. این گیاه همچنین منبع خوب شیکیمیک اسید است و بعضی افراد سعی میکنند برای درمان آنفولانزا از آن استفاده کنند. با این حال تحقیقات علمی اثبات نکرده است که این گیاه خواص ضدویروسی دارد. مهمترین ترکیبات موجود در این گیاه عبارتاند از:
بادیان ستاره ای حاوی ویتامین آ (A) و ویتامین سی (C) نیز هست که با رادیکالهای آزاد مسبب پیری و دیابت مبارزه میکنند. از طرفی بعضی مطالعات و آزمایشها نشان میدهد که ویژگی ضدالتهابی بادیان ختایی، بهعنوان ویژگی ضدسرطانی، میتواند برای کاهش اندازه تومور استفاده شود.
شواهد بیشتری برای اثبات خواص بادیان ستاره ای در درمان بعضی بیماریها لازم است، با این حال از این گیاه در چنین مواردی استفاده میشود:
مقدار مصرفی مناسب این گیاه به عوامل مختلفی مثل سن و سلامت شما بستگی دارد. در حال حاضر دوز خاصی برای این ماده در نظر گرفته نشده است. به یاد داشته باشید که محصولات گیاهی لزوما بیخطر نیستند و دوز مصرفی آنها اهمیت دارد. حتما از دستورالعمل روی محصول پیروی کنید و قبل از مصرف محصول با داروساز یا پزشک مشورت کنید.
یک کتری آب جوش تهیه کنید و بهازای هر فنجان آب، ۱ یا ۲ پره بادیان ستارهای اضافه کنید و اجازه دهید ۱۰ تا ۱۵ دقیقه خیس بخورد. نوشیدنی را با عسل میل کنید. استفاده از این چای بعد از هر وعده غذایی گوارش شما را بهبود میبخشد. این چای برای درمان عفونت ریوی، حالت تهوع، یبوست و سایر مشکلات هاضمه هم مناسب است.
۲ قاشق چایخوری دانه فلفل سیچوان را حدود ۲ تا ۳ دقیقه در یک تابه برشته کنید تا عطر آن آزاد شود و بعد ۵ دانه بادیان ستاره ای آسیابشده را به همراه نصف قاشق چایخوری میخک آسیابشده، ۱ قاشق غذاخوری دارچین و ۱ قاشق غذاخوری دانه رازیانه آسیابشده مخلوط کنید. این مخلوط را در ظرف دربسته بریزید و در جای تاریک و خنک نگهداری کنید.
بال مرغ، ۱ فنجان سس سویا و ۳ فنجان آب را در یک قابلمه بزرگ روی حرارت متوسط بگذارید و بعد یک تکه زنجبیل، ۳ حبه سیر لهشده، ۳ قاشق غذاخوری شکر، ۱ چوب دارچین و ۳ دانه بادیان ستارهای را به مواد اضافه کنید و اجازه دهید مرغ ۲۵ تا ۳۰ دقیقه بجوشد تا پخته و نرم شود.
دوسوم فنجان شکر، نصف فنجان آب و ۴ دانه بادیان ختایی را در یک قابلمه بزرگ بریزید و بگذارید شکر حل شود. سپس حرارت را کم کنید و ۱۰ دقیقه زمان بدهید. در مرحله بعد ۳ گلابی (پوستکنده، نصفشده و بدون هسته) را به مواد اضافه کنید. اجازه دهید مواد حدود ۲۵ دقیقه بجوشد تا نرم شود و مایع به قوام مناسب برسد و مثل شربت شود.
شما چقدر با بادیان ختایی آشنایی دارید؟ تا به حال از این گیاه برای مصارف غذایی یا دارویی استفاده کردهاید؟ در صورت تمایل، میتوانید تجربه یا نظرتان را در قسمت ارسال دیدگاه برایمان بنویسید. همچنین میتوانید این مطلب را از طریق شبکههای اجتماعی برای دوستان خود بفرستید تا آنها هم با این گیاه آشنا شوند.
پاسخ ها