تا به حال عبارت هورمون درمانی یائسگی به گوشتان خورده است؟ این دارو جایگزین استروژنی میشود که بدن در دوران یائسگی تولید نمیکند. هورمون درمانی اغلب برای درمان علائم رایج یائسگی، از جمله گرگرفتگی و ناراحتیهای ناحیه واژن استفاده میشود. هورمون درمانی یائسگی علاوه بر فوایدش، ممکن است گاهی خطراتی داشته باشد. البته این خطرات به نوع هورمون درمانی، دوز، مدت زمان مصرف دارو و وضعیت سلامتی فرد بستگی دارند. در این مقاله مفصل درباره هورمون درمانی یائسگی و فواید و خطرات آن صحبت میکنیم.
راهنمای مطالعهنمایش
مزایای هورمون درمانی یائسگی چیست؟
هورمون درمانی برای چه کسانی مناسب است؟
هورمون درمانی یائسگی چه خطراتی دارد؟
چگونه میتوانیم خطرات هورمون درمانی را کاهش دهیم؟
چه کسانی نباید از هورمون درمانی یائسگی استفاده کنند؟
اگر نتوانیم هورمون درمانی انجام دهیم، باید چه کنیم؟
در نهایت هورمون درمانی یائسگی خوب است یا بد؟
هورمون درمانی در درجه اول با هدف جایگزینکردن استروژنی انجام میشود که بدن پس از یائسگی دیگر تولیدش نمیکند. دو نوع اصلی استروژن درمانی وجود دارد:
در این نوع هورمون درمانی، استروژن بهشکل قرص، ژل، کرم یا اسپری وارد جریان خون میشود و بر تمام قسمتهای بدن اثر میگذارد. از این نوع استروژن درمانی میتوان برای درمان تمام علائم رایج یائسگی استفاده کرد.
داروهای استروژن واژینال بهشکل کرم، قرص یا حلقه هستند و مقدار استروژن جذبشده توسط بدن را به حداقل میرسانند. به همین دلیل، استروژن واژینال با دوز پایین معمولا فقط برای درمان علائم واژینال و ادراری یائسگی استفاده میشود.
اگر فرد رحم خود را برنداشته باشد، پزشک معمولا استروژن را همراه با پروژسترون یا پروژستین تجویز خواهد کرد، زیرا وقتی استروژن با پروژسترون متعادل نشود، ممکن است رشد پوشش داخلی رحم را تحریک کند و خطر ابتلا به سرطان آندومتر را افزایش بدهد. اگر فرد رحم خود را برداشته باشد (هیسترکتومی)، شاید نیازی به مصرف پروژسترون نداشته باشید.
برخی از مهمترین فواید هورمون درمانی یائسگی عبارتاند از:
اگر فرد سالم باشد، بهاحتمال زیاد در شرایط زیر مزایای هورمون درمانی از خطراتش بیشتر خواهد بود:
استروژن درمانی سیستمیک مؤثرترین درمان گرگرفتگی یائسگی و تعریق شبانه است.
استروژن میتواند علائم یائسگی واژن مانند خشکی، خارش، سوزش و ناراحتی ناشی از رابطه جنسی را کاهش بدهد.
استروژن سیستمیک باعث محافظت در برابر پوکی استخوان میشود. با این حال، پزشکان معمولا داروهایی بهنام بیس فسفوناتها را برای درمان پوکی استخوان توصیه میکنند. اگر فرد نتواند درمان را تحمل کند یا سایر داروها اثربخش نباشند، استروژن درمانی میتواند مفید باشد.
در شرایط یائسگی زودرس بدن استروژن کمتری از حالت یائسگی عادی دارد:
در این حالتها، استروژن درمانی میتواند خطر ابتلا به برخی بیماریها را کاهش بدهد، بیماریهایی از جمله:
در بزرگترین کارآزمایی بالینی تا به امروز، درمان جایگزینی هورمونی با قرص استروژنپروژستین (Prempro) خطر برخی بیماریهای جدی را افزایش داد، از جمله:
البته مطالعات بعدی نشان دادند که عوارض هورمون درمانی یائسگی بسته به موارد زیر متفاوت است:
استروژن را میشود بهشکل قرص، ژل، کرم واژینال، شیاف یا حلقه مصرف کرد. اگر فرد فقط علائم واژینال مربوط به یائسگی را داشته باشد، استروژن موجود در کرم، قرص یا حلقه واژینال با دوز پایین انتخاب بهتری است تا قرص خوراکی یا چسب پوستی.
فرد باید از کمترین دوز مؤثر برای کوتاهترین زمان لازم استفاده کند. اگر فرد کمتر از ۴۵ سال سن دارد، به استروژن کافی برای محافظت در برابر اثرات طولانیمدت کمبود استروژن نیاز دارد. اگر علائم یائسگی ثابت و ماندگار باشند و در زندگی فرد اختلال ایجاد کنند، شاید پزشک درمان طولانیمدت را توصیه کند.
برای غربالگریهایی مانند ماموگرافی و معاینه لگنی و اطمینان از بیشتربودن مزایای هورمون درمانی از خطرات آن، فرد باید منظم به پزشک مراجعه کند.
فردی با شرایط زیر بهتر است از هورمون درمانی اجتناب کند:
گرگرفتگی یائسگی را با رویکردهای سبک زندگی سالم هم میشود کنترل کرد، مثلا:
چند داروی غیرهورمونی هم وجود دارند که ممکن است سبب تسکین گرگرفتگی شوند.
برای ناراحتیهای واژن مانند خشکی یا مقاربت دردناک، مرطوبکننده یا روانکننده واژن میتواند تسکیندهنده باشد.
برای تعیین اینکه هورمون درمانی گزینه درمانی مناسبی است یا خیر، باید با پزشک مشورت کرد. وضع سلامتی فرد تعیین میکند هورمون درمانی برایش مناسب است یا خیر.
تا به حال هورمون درمانی کردهاید؟ اگر تجربه یا نظری در این باره دارید، لطفا آن را از قسمت ارسال دیدگاه با ما و سایر کاربران در میان بگذارید.
پاسخ ها