دانایی؛ دانش روز، آموزش، کسب‌وکار، سلامت

دانایی؛ دانش روز، آموزش، کسب‌وکار، سلامت

مجله اینترنتی دانایی؛ مقالات به روز علمی، مطالب آموزنده، کسب و کار، سلامت و سبک زندگیِ سالم، موفقیت در تحصیل، موفقیت و رشد فردی
توسط ۱۷ نفر دنبال می شود
 ۶ نفر را دنبال می کند

تفاوت لوسیون، کرم، ژل و پماد چیست؟

تفاوت لوسیون،‌ کرم، ژل و پماد چیست؟

بسیاری از ما ژل، کرم، لوسیون و پماد را اشتباه می‌گیریم. تمایز این محصولات از یکدیگر سخت نیست و هرکدام مواد تشکیل‌دهنده، فرایند جذب و تأثیر متفاوتی دارند. شما باید بر اساس نوع پوست خود محصولات آرایشی و بهداشتی را انتخاب کنید و به همین دلیل، بهتر است تفاوت این محصولات را بدانید.

تفاوت لوسیون،‌ کرم، ژل و پماد چیست؟

محصولات پوستی برای درمان یا مراقبت از سلامت پوست تولید می‌شوند. رایج‌‌ترین انواع محصولات پوستی عبارت‌اند از:

  • ژل؛
  • کرم؛
  • پماد؛
  • لوسیون.

در ادامه، ویژگی‌های هرکدام را عنوان می‌کنیم تا تفاوت این محصولات را بهتر درک کنید.

ژل چیست؟

ژل

ژل‌ها به‌خاطر شفافیت، به‌سادگی قابل‌تشخیص‌اند. ژل معمولا بدون روغن است و بیشتر شبیه لوسیون است، چون بر پایه آب تهیه می‌شود. به‌خاطر همین ویژگی، خیلی زود و راحت جذب می‌شود. بافت ژل‌ها شبیه ژله‌های خوراکی است. آنها سبک‌اند، حالت چسبناک ایجاد نمی‌کنند و حتی روی پوست خود احساسشان نمی‌کنید. به دلیل همین ویژگی‌ها، محصولات تهیه‌‌شده بر پایه ژل، برای ماه‌های گرم سال مناسب‌اند، چراکه قدرت آب‌رسانی‌شان زیاد است. استفاده از ژل ظاهری تقریبا مات روی پوست ایجاد می‌کند و در نور نمی‌درخشد.

ژل‌ها برای پوست‌های چرب مناسب‌اند، چون حاوی موادی مثل هیالورونیک اسیدند که باعث نگه‌داشتن مولکول‌های آب در لایه بیرونی پوست می‌شوند و از ایجاد ظاهر چرب و براق در پوست جلوگیری می‌کنند.

ویژگی‌ ژل‌ها عبارت‌اند از:

  • معمولا زود خشک می‌شوند؛
  • برای قسمت‌هایی از پوست که مو دارد مناسب‌اند؛
  • شفاف‌اند و حاوی اترهای سلولزی یا کربرومر در آب یا مخلوط آب و الکل هستند؛
  • بر اثر تماس با پوست مایع می‌شوند، خشک می‌شوند و لایه‌ای نازک از داروهای فعال روی پوست به جای می‌گذارند.

کرم چیست؟

کرم

کرم‌ها معمولا سفیدرنگ‌اند و بافت غلیظ‌تری دارند؛ بنابراین جذب‌شدنشان روی پوست معمولاً زمان بیشتری می‌طلبد. این جذب طولانی‌مدت به این معناست که لایه محافظ پایدارتری روی پوست ایجاد می‌کنند. کرم‌ها معمولا بر پایه آب تهیه می‌شوند، ولی روغن و چربی هم دارند. کرم‌ها در طول روز در دفعات کمتری استفاده می‌شوند. اگر شب‌ها از کرم استفاده کنید، بهترین نتیجه را می‌گیرید.

در فصل‌های سرد و زمستانی، از کرم بیشتر استفاده کنید؛ چون کرم برای جلوگیری از مشکلات پوستی در پوست‌های حساس و خشک بسیار تأثیرگذار است.

ویژگی‌های کرم‌ها عبارت‌اند از:

  • کرم‌ها نوعی امولسیون از آب و روغن‌اند؛
  • معمولا با عنوان امولسیون «روغن در آب (o/w)» و «آب در روغن (w/o)» دسته‌بندی می‌شوند؛
  • نوع روغن در آب (o/w) به‌راحتی روی پوست پخش می‌شوند و پوست را چرب یا چسبناک نمی‌کنند؛
  • نوع آب در روغن (w/o) معمولا چرب‌ترند و قدرت نرم‌کنندگی بیشتری دارند؛
  • کرم‌ها حاوی امولسیفایر و نگهدارنده‌اند که در برخی افراد ممکن است حساسیت تماسی ایجاد کنند.

پماد چیست؟

پماد

پمادها نیمه‌جامدند و رنگشان متمایل به کرم و زرد است؛ البته با توجه به محتویات ممکن است رنگ‌های دیگری هم داشته باشند. پماد بر پایه پارافین تهیه می‌شود و بافت غلیظی دارد. پمادها بر پایه چربی و نفوذناپذیرند؛ یعنی استفاده از آنها روی پوست لایه‌ای ضخیم از ماده محافظ را ایجاد می‌کند. جذبشان روی پوست مدت زیادی طول می‌کشد (از کرم‌ها هم طولانی‌تر).

پماد به‌خاطر تأثیرات طولانی‌مدتی که دارد معمولا برای اهداف پزشکی و درمان مشکلات پوستی استفاده می‌شود.

ویژگی‌های پماد‌ها عبارت‌اند از:

  • حاوی آب نیستند و نیازی به نگهدارنده ندارند.
  • اثر نرم‌کنندگی زیادی دارند و به همین دلیل، برای مشکلات ناشی از خشکی پوست بسیار مفیدند؛
  • محصولاتی نیمه‌جامد و تهیه‌شده از هیدروکربن‌ها (بنزین، روغن معدنی، پارافین‌ها، هیدروکربن‌های مصنوعی) هستند؛
  • اثر انسدادی‌شان در پوست نفوذ داروهای فعال را افزایش می‌دهد و اثربخشی را بهبود می‌بخشد (به‌ویژه در پوست‌هایی که ضخیم شده‌اند)؛
  • لایه‌ای محافظ روی پوست ایجاد می‌کنند و برای زنان خانه‌داری که زیاد با دست‌هایشان کار می‌کنند و نیز برای مبتلایان به درماتیت تحریک‌کننده مفیدند؛
  • چرب و چسبناک‌اند و مانع از عرق‌کردن می‌شوند. به همین دلیل، برای نواحی از پوست که دارای مو هستند و نیز برای پوست‌های مستعد فولیکولیتیس یا شرایط آب‌وهوایی گرم مناسب نیستند.

لوسیون چیست؟

لوسیون چیست؟

این عبارت برای نام‌گذاری محصولاتی استفاده می‌شود که شامل مایعی است که داروهایی به‌شکل فعال یا غیرفعال در آن حل شده‌اند یا معلق‌اند. بیشتر لوسیون‌ها بر پایه آب یا هیدروالکل (آب و الکل) هستند. مقادیر کمی الکل برای کمک به حل‌شدن ماده فعال و سرعت‌بخشیدن به تبخیر حلال از سطح پوست اضافه می‌شود. بیشتر لوسیون‌های مخصوص آکنه هیدروالکلی‌اند که به‌سرعت تبخیر می‌شوند.

لوسیون‌های از نوع امولسیون، بسته به میزان آب، معمولاً زود خشک نمی‌شوند (لوسیون‌های حاوی آب بیشتر یا روغن کمتر زودتر خشک می‌شوند).

ویژگی‌های لوسیون‌ها عبارت‌اند از:

  • چسبناک نیستند و زود خشک می‌شوند؛
  • برای بخش‌هایی از پوست که مو دارند مناسب‌اند؛
  • می‌توان به‌راحتی آنها را در مناطق وسیعی از پوست پخش کرد؛
  • برای پوست‌های مستعد فولیکولیتیس (نوعی عفونت باکتریایی که در آن فولیکول‌های مو ملتهب می‌شوند) و آکنه و بخش‌هایی از پوست که در معرض اصطکاک قرار دارد مناسب‌اند.

تفاوت‌های اصلی ژل، کرم، پماد و لوسیون

تفاوت‌های اصلی ژل، کرم، پماد و لوسیون

این محصولات هرکدام کارایی و خواص متفاوتی دارند؛ اما از نظر برخی ویژگی‌های ظاهری و شیوه تولید ۴ تفاوت اصلی دارند:

۱. جذب‌شدن

پمادها معمولاً لایه‌ای روی پوست ایجاد می‌کنند و خیلی دیر ناپدید می‌شوند. کرم‌ها نیز قدرت جذب کمتری دارند. از طرفی، ژل‌ها چسبناک نیستند و خیلی زود جذب می‌شوند.

۲. ظاهر

غلظت این محصولات متفاوت است. ژل‌ها رقیق‌تر و شفاف‌اند و می‌توانند در رنگ‌های مختلف تولید شوند. کرم‌ها و پمادها معمولاً سفید و شیری‌رنگ‌اند. غلظت کرم از ژل بیشتر است و پماد غلیظ‌ترین محصول پوستی است.

۳. کاربرد

این محصولات ممکن است کاربرد کاملا مشابهی داشته باشند، اما در برخی ویژگی‌ها تفاوت دارند؛ مثلا پمادها ظاهری چسبناک و براق در پوست ایجاد می‌کنند. به همین دلیل، احتمالا دوست ندارید آن را روی پوست صورت بزنید. پمادها معمولا برای قسمت کوچکی از پوست و برای درمان مشکلات خاص پوستی استفاده می‌شوند؛ در حالی که ژل‌ها و کرم‌ها و لوسیون‌ها به‌راحتی در سطح وسیعی از پوست پخش می‌شوند.

۴. مواد تشکیل‌دهنده

مهم‌ترین تفاوت این محصولات مواد تشکیل‌دهنده آنهاست. کرم‌ها و ژل‌ها معمولاً بر پایه آب‌اند؛ اما پماد بر پایه چربی است. البته برخی کرم‌ها چربی هم دارند، ولی مقدار آن از پماد کمتر است. روغن‌هایی که در کرم و پماد استفاده می‌شوند معمولا لانولین یا پترولیوم‌اند. ژل‌ها معمولا چربی ندارند، اما با توجه به کاربرد محصول ممکن است کمی روغن هم در تهیه‌شان به کار رفته باشد.

تفاوت مرطوب‌کننده با لوسیون، کرم، ژل و پماد چیست؟

مرطوب کننده

مرطوب‌کننده دسته‌بندی‌ جدیدی برای محصولات آرایشی و درمانی پوست نیست. انواع ژل‌ها، کرم‌ها و پمادها و لوسیون‌ها همگی می‌توانند مرطوب‌کننده باشند، اگر بتوانند پوست را مرطوب نگه دارند و آن را آب‌رسانی کنند. مرطوب‌کننده‌ها، با توجه به ویژگی‌هایی که دارند، علاوه بر پیشگیری از خشک‌شدن پوست، می‌توانند فواید دیگری هم داشته باشند؛ مثلا محافظت از پوست در برابر آفتاب و خواص ضدپیری.

مرطوب‌کننده‌ها را می‌توانید صبح‌ها استفاده کنید. البته بیشتر توصیه می‌شود شب‌ها مرطوب‌کننده به پوست خود بزنید. با این کار، پوست‌تان فرایند ترمیم آسیب‌های طول روز را آغاز می‌کند.

مزایای استفاده از مرطوب‌کننده‌ها:

  • پیشگیری از پوسته‌پوسته‌شدن؛
  • کاهش ظهور چین‌وچروک در پوست؛
  • آب‌رسانی (اگر احساس می‌کنید پوست‌تان خسته و خشک شده است، باید از مرطوب‌کننده استفاده کنید)؛
  • تأثیرات ضدپیری پوست (برای اینکه پوست‌تان ظاهری جوان و سرحال داشته باشد؛ از مرطوب‌کننده‌ها برای صورت، گوش، گردن و بازو استفاده کنید).

نکاتی که درمورد انتخاب محصولات پوستی باید بدانید

محصولات پوستی

۱. همیشه تأثیرات هر محصول را در نظر بگیرید

محصولاتی که خاصیت انسدادی دارند معمولا جذب مواد فعال موجود در محصول را بیشتر می‌کنند و تأثیرگذاری‌شان را افزایش می‌دهند. خود محصولِ حاویِ مواد فعال نیز می‌تواند خواص مختلفی مانند خنک‌کنندگی، نرم‌کنندگی یا حفاظتی داشته باشند. این محصولات اگر بیش‌ازحد خشک‌کننده یا انسدادی باشند، ممکن است استفاده از آنها عوارض جانبی داشته باشد.

۲. متناسب با وضعیت سلامتیِ پوست‌تان انتخاب کنید

محصولی که برای مشکلات مختلف پوستی انتخاب می‌کنید باید متناسب با نوع مشکل و جراحتی باشد که در پوست شما ایجاد شده است؛ مثلا برای درماتیت دارای عفونت نباید از پمادهای چرب استفاده کنید.

۳. متناسب با محل مورداستفاده انتخاب کنید

یاسد نوع محصولی که انتخاب می‌کنید با قسمتی از پوست که می‌خواهید درمان کنید تناسب داشته باشد؛ مثلا برای نواحی از پوست که محل رویش مو است محصولاتی مثل ژل یا لوسیون مناسب‌تر است.

۴. پتانسیل تحریک یا حساسیت را در نظر بگیرید

به‌طور کلی، پماد و کرم‌های آب در روغن (w/o) کمتر پوست را تحریک می‌کنند؛ در حالی که ژل‌ها تحریک‌کننده‌اند. اگر به بسیاری از محصولات پوستی حساسیت دارید، پمادها حاوی مواد نگهدارنده یا امولسیون‌کننده نیستند و در نتیجه، انتخاب بهتری‌اند.

جمع‌بندی

  • محصولات پوستی در ۴ دسته‌بندی اصلی قرار می‌گیرند: ژل، لوسیون، کرم و پماد.
  • پمادها بیشتر جنبه درمانی دارند و در سایر دسته‌بندی‌ها محصولاتی بسیار متنوع با کاربردهای متفاوت تولید می‌شود.
  • مرطوب‌کننده دسته‌بندی‌ جدیدی برای محصولات آرایشی و درمانی پوست نیست. انواع ژل‌ها، کرم‌ها و پمادها و لوسیون‌ها همگی می‌توانند مرطوب‌کننده باشند.
  • برای انتخاب این محصولات ابتدا باید نوع پوست خود و مشکلات آن را بشناسید و بعد، با توجه به ویژگی‌های هرکدام از محصولات، بهترین گزینه را برای حفظ سلامت و زیبایی پوست خود انتخاب کنید.

شما بگویید

این روزها محصولات پوستی زیادی با کاربردهایی متفاوت در فروشگاه‌ها پیدا می‌شود. شناخت این دسته‌بندی‌ها و نیز ویژگی‌های هرکدامشان که ذکر شد، در کنار شناخت تفاوت‌های آنها با یکدیگر، در انتخاب گزینه درست و اصولی بسیار کمکتان می‌کند. اگر شما هم در انتخاب این محصولات تجربه یا نظری دارید، خوش‌حال می‌شویم آن را با ما و سایر مخاطبان در قسمت «ارسال دیدگاه» در میان بگذارید.

دانایی؛ دانش روز، آموزش، کسب‌وکار، سلامت
دانایی؛ دانش روز، آموزش، کسب‌وکار، سلامت مجله اینترنتی دانایی؛ مقالات به روز علمی، مطالب آموزنده، کسب و کار، سلامت و سبک زندگیِ سالم، موفقیت در تحصیل، موفقیت و رشد فردی

شاید خوشتان بیاید

پاسخ ها

نظر خود را درباره این پست بنویسید
منتظر اولین کامنت هستیم!
آیدت: فروش فایل، مقاله نویسی در آیدت، فایل‌های خود را به فروش بگذارید و یا مقالات‌تان را منتشر کنید👋