همه ما اشتباه میکنیم. خطا و اشتباه از ما دور نیست. گاهی میدانیم و مرتکب اشتباه میشویم و گاهی هم نادانسته اسیر خطاها میشویم. در هر حال، اگر حواسمان را بیشتر جمع کنیم، آگاهتر شویم و بدانیم که اشتباهات چه درسهایی به ما میدهند، درصد خطاهای آگاهانه و ناآگاهانهمان در زندگی کمتر و کمتر میشود. در واقع، کنترل ذهن و مدیریت اوضاع را بهتر به دست میگیریم. در این مقاله، میخواهیم با توجه به نظرات و توصیههای افراد متخصص و کارشناس، و همچنین نظرات مخاطبان صفحه اینستاگرام چطور (داناییmedia@) از درسهایی برایتان بگوییم که اشتباهات زندگی به ما میدهند.
ما اشتباه میکنیم، همگیمان. ذات جهان بهگونهای است که اشتباهنکردن را ممکن نمیکند. دنیا پیوسته در حال تغییر است و آدمها برای شناخت آن مدام در تکاپو هستند. در چنین حالتی، معلوم است که نمیتوانیم از خطا و اشتباه دور باشیم. به عبارت دقیقتر، اگر دنیا ثابت و بیتغییر میبود، امکان اینکه در مواجهه با آن اسیر اشتباهات تکراری یا جدید نشویم بسیار بیشتر میشد. منتها دنیا ثابت نیست و مدام تغییر میکند و چیزهای جدیدی به ما نشان میدهد.
طبیعت، فرهنگ، جوامع و حتی بدنهایمان مدام در تکاپو و تغییرند؛ پس با پذیرش تغییر میتوانیم قبول کنیم اشتباه بخشی از زندگیمان روی این کره خاکی است. البته منظورمان این نیست که خطاکردن لایق مدال طلاست، خیر، بههیچوجه. حرفمان این است که در چنین دنیایی اشتباه پیش میآید.
باید به فکر راههایی باشیم که ما را در مواجهه با دنیا کماشتباهتر میکند و شیوه رویارویی با مشکلات و مدیریتکردن خطاها را به ما نشان میدهد. یکی از کارهای مهمی که میتوانیم انجام بدهیم مرور گذشتهها و اشتباهاتی است که قبلا رخ دادهاند. چیزهای زیادی را میتوان از اشتباهات گذشته آموخت. در ادامه، با آنها بیشتر آشنا میشوید.
شاید گمان کنید درسگرفتن از اشتباهات موضوعی کلیشهای است و حتی شاید اشاره به کلیشهایبودن این موضوع را هم کلیشهای بدانید (کمی پیچیده شد!). منتها اگر با تمام وجود قبول کنیم که از اشتباهات و خطاهای قبلیمان میتوانیم درس بگیریم، دیگر کلیشه معنا نخواهد داشت. چه درسهایی؟ اجازه بدهید برایتان بگوییم:
گاهی اشتباه میکنیم. چرا؟ چون چیزهایی هست که هنوز نمیدانیم. بعد از اشتباهکردن است که متوجه نکاتی تازه میشویم و چیزهای جدید یاد میگیرم. این ارزشمند است. رسیدن به نگاهی که از درک عمیق یک تجربه حاصل شده است ارزش دارد، خیلی هم ارزش دارد. همهچیز را که نمیدانیم و بلد نیستیم؛ پس باید در زندگی، به شکل و شیوهای برسیم به یادگیری تجربهها و نکات مختلف.
یکی از مخاطبان چطورمدیا (اینستاگرام «چطور») درباره اشتباهکردن حرف جالبی زده است. این دوست عزیز با نام کاربری zizim233 برایمان نوشته است:
هر مشکلی که پیش میآید برای این است که در ادامه راحتتر زندگی کنم.
یکی از مهمترین دستاوردهای اشتباهکردن این است که میفهمیم در زندگی بخشها و ابعادی وجود دارد که ما در آنها ضعیف هستیم. واقفشدن به ضعفها و پذیرش اینکه همهفنحریف نیستیم بسیار مهم است.
تصور نابالغانهای است که احساس کنیم همهچیز را میدانیم. اشتباهات به ما نشان میدهند نقاط ضعف برای همه آدمها وجود دارد. چاره چیست؟ چاره این است که به حرفها و گفتههای خوب دیگران گوش بدهیم و اگر میبینیم کسی توصیه یا راهکاری هوشمندانه به ما ارائه میدهد با آغوش باز پذیرایش باشیم. ما لایق بهترینها هستیم. با گرفتن توصیههای درست و بازکردن ذهن برای جبران اشتباهات، به بهترینها هم میرسیم.
یکی از دوستان چطورمدیا با نام mahsa_majidi برایمان نظر جالبی نوشته است. او گفته که درس مهمی که از اشتباهاتش گرفته است این بوده:
لیاقتم بیشتر از چیزی است که فکر میکردهام.
تا زمانی که کوچک و کودک هستیم، دیگران از ما مراقبت میکنند و هوایمان را دارند. منتها وقتی بزرگ میشویم، ماجرا فرق میکند. خودمان باید فرمان را در دست بگیریم و بهسمت مسیرهای درست برویم. هیچکس مسئول شادی و خوشبختی ما نیست. این چیزی است که حسابکردنِ بیشازحد روی آدمهای دیگر به ما یاد میدهد.
قبول کنید از هر نظر، چه مادی و چه معنوی، خودمان باید سرپرست خودمان باشیم. سرمایهگذاری روی دیگران برای دریافت منافع مالی و عاطفی کار اشتباهی است. هیچکس بهجز خودمان نمیتواند خوشبختمان کند. این دیدگاه میتواند درس و نتیجۀ توقعداشتن از دیگران باشد. توقعداشتن اشتباه است. اگر آن را کنار بگذارید، آرامش به وجودتان سلام خواهد کرد و در ضمن، شور و اشتیاقی شیرین برای تلاش و ساختن زندگی در شما جان میگیرد.
دوستی از مخاطبان چطورمدیا با نام zizim233 دیدگاه واقعبینانهای دارد و برایمان نوشته است که از اشتباهاتش در زندگی این درس را گرفته:
بزرگترین درسی که گرفتهام این است که باید روی پای خودم بایستم؛ چون در نهایت، فقط خودمم و خودم.
مهم است که با چه کسانی دوست هستیم. دوستان و اطرافیان روی نگاهمان به زندگی اثرات فوقالعادهای میگذارند. ارتباط با آدمهای بیانگیزه، منفیباف و کسانی که رفتارهای سمی و نادرست دارند ما را بهسمت درهای از ناکامیها پرتاب خواهد کرد.
بسیاری از آدمهای باتجربه معتقدند یکی از مهمترین درسهایی که از اشتباهات خود گرفتهاند همین بوده است: با آدمهای نامناسب ارتباط نداشته باشیم و در انتخاب دوست و معاشران دقت کنیم. آدمهای ارزشمند زندگیمان را شادتر میکنند و به ما انگیزهای برای بهترشدن میدهند.
دوستان خوب زندگیمان را دگرگون میکنند. این نکته و درسی است که یکی از مخاطبان چطورمدیا با نام کاربری soheil_siavashy هم به آن اشاره کرده است. سهیلا میگوید اشتباهات زندگی به او یاد دادهاند که:
برای آدمهای ارزشمند زندگیم ارزش بیشتری قائل بشم.
بسیاری از ما در برقراری ارتباطات عاشقانه دچار مشکل و اشتباهات مختلف هستیم. نباید فراموش کنیم عشق رابطهای دوسویه است و برای شکلگیری و دوام به تلاشی دوسویه هم نیاز دارد. عشق شبیه فیلمهای رؤیایی نیست؛ قرار نیست یک نفر در زندگیمان پیدا شود و ما را بیدریغ و رباتگونه دوست داشته باشد.
برای زیستن و همراهی عاشقانه با فردی دیگر باید او را درک کنیم و بتوانیم ارتباطی سالم و مؤثر با یکدیگر داشته باشیم. کارشناسان و آدمهای باتجربه معتقدند یکی از مهمترین درسهایی که اشتباهات در حوزه عشقوعاشقی به ما میدهند پذیرش همین است که عشق یعنی ساختن رابطهای مؤثر.
خواندن نظر یکی از همراهان چطورمدیا با نام کاربری baekje_612_660 هم در این زمینه خالی از لطف نیست:
نتیجه گرفتهام فقط دوستداشتن کافی نیست و اگر با کسی که دوست داری سبک فکر متفاوتی داشته باشی، نتیجه خوبی نمیگیری.
این نظر اهمیت ساختن روابط عاشقانه را یادآور میشود و به ما گوشزد میکند برای داشتن عشقی سالم در زندگی، باید از حالوهوای احساسی کمی پا را فراتر بگذاریم و رابطه را بسازیم. گفتن از افکار و خواستههای زندگی و رسیدن به درکی متقابل است که به هر رابطه عاطفی اصالت و دوام میبخشد.
اشتباهات زندگی خودمان و آدمهای دیگر میتوانند درس مهم دیگری هم به ما بدهند: زندگی کوتاه است. بسیاری از کارشناسان و باتجربهها مدام به ما گوشزد میکنند وارد مسیری نشویم که آنها قبلا پیمودهاند. آنها به ما میگویند زندگی کوتاه است. باید قدر لحظه را بدانیم. اگر به این گفتهها برسیم و آنها را آویزه گوش کنیم، بهطور قطع زندگی را جانانهتر خواهیم زیست.
مخاطب عزیز دیگری با نام azizi456.parisa برایمان نوشته است که اشتباهاتش به او یادآور این نکته مهم شدهاند:
باید قدر زمان را بدانم. زمان نمیایستد تا به خودم بیایم و تکان بخورم. زمان قابلبرگشت نیست. پس نگذارم که جای جبران باقی نماند.
تلاشکردن و صرف زمان و انرژی برای اهداف ارزشمند و گامبرداشتن در مسیرهای سخت نتایج شیرینی به همراه خواهد داشت. این را ما نمیگوییم، تمام افراد موفقی میگویند که روزی به خودشان آمدهاند و فهمیدهاند که نتیجۀ تنبلی و ترس چیزی جز سستی و کاهلی نیست و باید شیرینیِ رسیدن را با قدمزدن در سختترین مسیرها حس کرد.
نباید بترسیم. باید تلاش کنیم و بدانیم که شاید رسیدن به اهداف زحمت و سختی داشته باشد؛ اما در نهایت، رضایتی شیرین برایمان به همراه میآورد. نظر مخاطب عزیز چطورمدیا با نام کاربری mohamad_khamverdi هم در این زمینه جالب است. او از اشتباهاتش یاد گرفته است که:
استرس و ترسیدن از قدم بزرگ برداشتن اشتباه است. ✌️🌺 من سالها بود میخواستم مغازهام را جابهجا و بزرگترش كنم؛ ولی بهدلیل ترس و انرژی منفیِ اطرافیانم مانده بودم که چه كنم. ولی انجامش دادم و الان خیلی خیلی از تصمیمم راضیام و میتوانم بگویم موفق شدم (البته خودسر تصمیم نگیر. از كاربلدش نظر بگیر).👍
یکی از اشتباهات بزرگ بسیاری از ما این است که گمان میکنیم برای موفقشدن به پول زیاد، استعداد شگفتانگیز، و اقدامات بزرگ و کلان نیاز است. نه! اینطور نیست. کافی است بدانیم تغییرات و گامهای کوچک اما مداوم میتوانند راهمان را بهسمت تغییرات بزرگ باز کنند. برنامهریزی و تلاش حتی در ابعادی کوچک هم زندگیمان را از این رو به آن رو میکند.
دوست عزیزی از میان مخاطبان چطورمدیا به نکته خوبی در زمینه هدفمندی و اهمیت تلاش اشاره کرده است. mohammad_shadman2020 میگوید:
باید برای آینده برنامه داشته باشیم و نباید خودمان را بسپاریم بهدست حادثهها.
یکی از مهمترین اشتباهات در زندگی بیتوجهی به ارزش خانواده است. خانواده چیست؟ آدمهایی که سرنوشت و طبیعت، ما را با آنها در یک گروه قرار داده است. این همگروهیها ارزش عشق و همراهیمان را دارند. بسیاری از آدمها اعتراف میکنند که یکی از بزرگترین اشتباهات زندگیشان نداشتن روابط خوب با اعضای خانوادهشان بوده است. تلاش برای ساختن روابط در بستر امن خانواده موفقیت و آرامش برایمان به همراه میآورد.
یکی از کاربران چطورمدیا با نام کاربری m_esmaeilzadeh1381 میگوید یکی از مهمترین درسهایی که از اشتباهاتش گرفته است این بوده که:
من فهمیدم بزرگترین دارایی انسان خانواده است و دوستان هیچوقت نمیتوانند جای خانواده را پر کنند. تا زمانی که فرصت داریم، باید قدر پدر و مادر را بدانیم؛ حتی اگر به ما سخت میگیرند.
یکی از مهمترین اشتباهاتی که آدمها مرتکب میشوند اعتمادکردن بیشازحد به دیگران است. اعتمادکردن به کسی که از حسننیت و درستی رفتار و گفتارش مطمئن نیستیم پشیمانی میآورد. بزرگان و باتجربهها همیشه توصیه میکنند با فکر در هر کاری جلو برویم و اعتماد صددرصد به دیگران را کنار بگذاریم. تحلیل موقعیتها و سنجش هر توصیه و پیشنهاد را نباید فراموش کنیم.
یکی از مخاطبان عزیز چطورمدیا با نام کاربری sshahrasebi نیز از اشتباه خود در اعتمادکردن بیشازحد برایمان گفته است:
من در کارم به مدیرم خیلی اعتماد کردم و بزرگترین ضربه کاری را هم از ایشان خوردم. امیدوارم که روزی به بلوغ کاری برسند، هرجا که هستند.
تا اینجا از درسهایی گفتیم که آدمهای مختلف درباره اشتباهات زندگی میگویند. منتها چطور و با چه الگویی میتوانیم از این درسها عبرت بگیریم و شکست را پُلی برای پیروزی کنیم؟ به گامهای زیر دقت کنید:
یکی از مخاطبان چطورمدیا با نام کاربری zizim233 نوشته است:
بزرگترین اشتباه زندگیام را یادم نمیآید. 😂
این هم نظر قابلتأملی است. یا دوست عزیزمان نگاه درستی به اشتباهات زندگیاش نداشته یا عمر عزیزش را بهخوبی سر کرده و اشتباهی مرتکب نشده است. در هر حال، برایش آرزوی موفقیت و شادی داریم. نظر شما درباره این دیدگاه چیست؟
بزرگترین اشتباه زندگیتان چه بوده است؟ از اشتباهاتتان چه درسهایی گرفتهاید؟ لطفا در قسمت «ارسال دیدگاه» یا در اینستاگرام «چطور» (چطورمدیا) آنها را با ما و مخاطبان در میان بگذارید.
پاسخ ها