سلنیوم در دمای اتاق حالت جامد دارد
سلنیوم چیست؟ نقش سلنیوم در بدن
سلنیوم، یکی از عناصر شیمیایی جدول تناوبی است. این عنصر، در دسته عناصر نافلزی مانند اکسیژن، فلوئور، فسفر و... است. سلنیوم، یکی از موادی است که در عین کمیاب بودن، برای بدن ضروری است. در ادامه ی این مطلب، با ما همراه باشید تا درباره ی این عنصر شیمیایی و کاربردهای آن، اطلاعات بیشتری به شما بدهیم.
سلنیوم چیست؟
سلنیوم خواص آنتی اکسیدانی داشته و در پیشگیری از سرطان مؤثر است
سلنیوم، یکی از عناصر نافلز جدول دوره ای است و در خانه سی و چهارم قرار دارد. قرار گیری سلنیوم در این خانه، نشان دهنده این است که عدد اتمی آن نیز 34 است. عدد اتمی 34 عنصر سلنیوم، به این معنا است که در هسته اتم این عنصر، 34 پروتون وجود دارد.
سلنیوم، در دمای اتاق، دارای حالت فیزیکی جامد است، اما در دمای 494 درجه کلوین به حالت مایع در می آید. این عنصر، خواص بسیار زیادی برای بدن انسان دارد و در صنعت داروسازی نیز مورد استفاده قرار می گیرد. نکته جالب در مورد عنصر سلنیوم، این است که کاملا به صورت تصادفی کشف شده است.
این عنصر برای اولین بار، در مجتمع اسید سولفوریک سازی سوئد، در یک اتاقک قلع شناسایی شد. پس از اینکه این عنصر کشف شد، انسان توانست کاربرد های دارویی سلنیوم را کشف کند و از آن برای ساختن دارو استفاده کند. نکته جالب در مورد سلنیوم، این است که این عنصر، به عنوان یکی از عناصر ضروری برای بدن انسان شناخته شده است و وجود تنها مقدار کم و ناچیزی از آن، برای کارکرد صحیح و مناسب بدن کافی است.
خواص سلنیوم
یکی از خواص سلنیوم، ضد سرطانی بودن آن است
همانطور که اشاره کردیم، سلنیوم، یکی از عناصری است که وجود آن برای بدن انسان ضروری است. سلنیوم، خواص فراوانی برای بدن انسان دارد. در ادامه ی این مطلب، به معرفی و بررسی برخی از خواص مهم سلنیوم برای بدن انسان خواهیم پرداخت.
پیشگیری از سرطان با سلنیوم
سلنیوم، یکی از انواع آنتی اکسیدان ها است. وجود آنتی اکسیدان ها در بدن انسان، ضروری است و اگر آنتی اکسیدان ها در بدن انسان وجود نداشته باشند، زندگی کردن ممکن نیست. رادیکال های آزاد، موادی هستند که در برخی از واکنش های بدن تولید می شوند و بسیار فعال هستند. رادیکال های آزاد، برای اینکه کمبود الکترون خودشان را جبران کنند، به سلول ها و بافت های بدن حمله می کنند تا الکترون مورد نیازشان را از آنها بگیرند.
نتیجه ی حمله رادیکال های آزاد به سلول ها، می تواند سرطانی شدن سلول باشد. آنتی اکسیدان ها، می توانند با رادیکال های آزاد مقابله کنند و آنها را خنثی کنند. در نتیجه، وجود سلنیوم به عنوان یکی از آنتی اکسیدان ها، می تواند از بروز سرطان در انسان پیشگیری کند.
افزایش باروری در مردان با سلنیوم
سلنیوم، یکی از عناصر لازم برای تولید سلول های جنسی در مردان است. برای تولید سلول های جنسی در مردان، نیاز است که سلول های اسپرماتید به شکل درست تکامل پیدا کنند و اسپرم ایجاد شود. تحقیقاتی که اخیرا در مورد تغییرات اسپرماتید و تبدیل آن به اسپرم صورت گرفته است، نشان می دهد که عنصر سلنیوم، نقش مهمی در تمایز اسپرماتید ها به اسپرم دارد.
عنصر سلنیوم، در ساخته شدن هورمون تستوسترون هم نقش دارد.هورمون تستوسترون، همان هورمون جنسی مردانه است که باعث ایجاد صفات ثانویه در مردان مانند بم شدن صدا، و رویش مو در برخی از قسمت های بدن می شود.
جلوگیری از پیری زودرس با سلنیوم
یکی از اثرات تجمع رادیکال های آزاد در بدن، پیری زودرس است. هنگامی که رادیکال های آزاد در بدن تجمع پیدا می کنند، به بافت های بدن حمله می کنند. نتیجه حمله ی رادیکال های آزاد به بافت ها در طولانی مدت، می تواند پیر شدن بافت ها باشد. همانطور که پیش تر به آن اشاره کردیم، سلنیوم یکی از آنتی اکسیدان های بدن است و می تواند اثر ناشی از رادیکال های آزاد را خنثی کند. در نتیجه، سلنیوم می تواند از پیری زودرس جلوگیری کند.
بهبود عملکرد مغز با سلنیوم
سلنیوم، یکی از موادی است که مغز برای عملکرد درست به آن نیاز دارد. اگر سلنیوم به اندازه کافی وجود نداشته باشد، عملکرد مغز دچار اختلال می شود و می تواند حتی باعث جنون و آلزایمر شود. سلنیوم، یکی از عوامل ساخت نوروترانسمیتر در مغز است.
نوروترانسمیتر، همان ناقل های عصبی هستند که در سلول های عصبی، به ویژه سلول های عصبی مغز ساخته می شوند. نوروترانسمیتر، باعث انتقال پیام عصبی بین سلول های عصبی می شود و انواع مختلفی دارد. یکی از انواع نوروترانسمیتر ها، دوپامین است.
دوپامین، عضو گروه ناقل های عصبی است که ترشح به اندازه آن از سلول های عصبی، باعث ایجاد حس شادمانی در انسان می شود. سلنیوم، یکی از پیش نیاز ها برای ساخته شدن دوپامین در سلول های عصبی است. در صورتی که دوپامین به اندازه کافی ساخته نشود، به انسان حالت ناراحتی و افسردگی دست خواهد داد. نوروترانسمیتر های دیگر نیز در ایجاد حافظه و... نقش دارند. در نتیجه، وجود سلنیوم در بدن، باعث سلامت مغز و جلوگیری از افسردگی، آلزایمر و... می شود.
منابع غذایی دارای سلنیوم
ماهی منبع مهمی برای دریافت سلنیوم است
سلنیوم در فراورده های حیوانی به مقدار مناسب وجود دارد و به طور کلی، منابع حیوانی به عنوان منابع اصلی برای دریافت سلنیوم هستند. البته منابع غذایی گیاهی بسیاری نیز برای دریافت سلنیوم وجود دارند. در ادامه، برخی از منابع غذایی که حاوی سلنیوم هستند را به شما معرفی خواهیم کرد.
تخم مرغ
یکی از موادی که می توانید سلنیوم مورد نیاز بدن را از آن دریافت کنید، تخم مرغ است. تخم مرغ به علاوه سلنیوم، منبع مواد دیگری مانند پروتئین، آمینو اسید های دیگر و انواع ویتامین ها است. تخم مرغ را می توان به روش های مختلف برای مصرف آماده کرد. اسفناج، با اینکه یک منبع غذایی گیاهی است، اما با مصرف آن می توان سلنیوم مورد نیاز بدن را تأمین کرد.
اسفناج
علاوه بر سلنیوم، حاوی مقدار قابل توجهی آهن و فیبر نیز می باشد.
ماهی
ماهی، از غذاهایی دریایی غنی از مواد مغذی است. بسیاری از ماهی ها، دارای اسید های چرب امگا 3 هستند که برای عملکرد بدن انسان بسیار مفید است. ماهی ها می توانند منبع مهمی برای دریافت سلنیوم باشند. ماهی، می تواند ید مورد نیاز بدن را نیز تأمین کند.
گوشت قرمز
گوشت قرمز، علاوه بر اینکه یک منبع غنی از پروتئین و آمینو اسید است، می تواند سلنیوم مورد نیاز بدن انسان را به راحتی تأمین کند.
گرداوری: بخش سلامت
پاسخ ها