یکی از شیرینترین لحظات دوران بارداری، شنیدن صدای ضربان قلب کوچولوته. اون ضربانهای زیبا و هیجانانگیز، حس فوقالعادهای رو بهت میده؛ بالاخره حس میکنی این موجود کوچولو داره واقعاً تو بدنت زندگی میکنه. اما سوال اینجاست که قلب جنین دقیقاً از کی شروع به تپیدن میکنه و چطور تغییر میکنه؟
حدود هفته پنجم بارداری، یه دسته سلول در حال شکلگیری هستن که بعداً تبدیل به قلب جنین میشن. توی این هفته، این سلولها شروع به تپیدن میکنن، گرچه هنوز قلب کامل نیست و فقط به شکل اولیه خودش مشغول فعالیته. اگر تو این مرحله سونوگرافی داشته باشی، احتمالاً میتونن این فعالیت ابتدایی قلب رو ببینن، هرچند شنیدن صدای واضح قلب هنوز زوده.
از هفته ششم به بعد، ممکنه بتونی برای اولین بار صدای ضربان قلب جنین رو توی سونوگرافی بشنوی. اگه صدای قلب رو نشنیدی، نگران نباش. ممکنه کوچولوت جاش طوری باشه که صدا به راحتی ثبت نشه. پزشکت معمولاً تو معاینههای بعدی دوباره بررسی میکنه تا مطمئن بشه همه چیز خوبه.
تو هفته ششم، سلولهای قلبی نوزاد حدود ۱۱۰ بار در دقیقه میتپند. اما این فقط شروع کاره! توی دو هفته بعد، این تعداد به ۱۵۰ تا ۱۷۰ ضربه در دقیقه میرسه که تقریباً دو برابر ضربان قلب خودته! وقتی به هفته نهم یا دهم برسی، این عدد به ۱۷۰ میرسه و بعد بهتدریج کمتر میشه. تا هفته بیستم، ضربان قلب نوزاد حدود ۱۴۰ ضربه در دقیقه میشه و همینطور تا زمان زایمان در همین حدود میمونه.
شاید از خودت بپرسی "کی میتونم صدای قلب جنینم رو بهطور واضح و راحت بشنوم؟" از حدود هفته پانزدهم به بعد، پزشک یا ماما میتونه با دستگاه داپلر(همون دستگاهی که توی همهی مطب ها وجود داره) صدای قلب جنین رو از روی شکمت تقویت کنه و برات پخش کنه. فقط یادت باشه این دستگاهها برای استفاده در منزل توصیه نمیشن، چون ممکنه درست کار نکنن و بیدلیل نگرانت کنن.
قلب و سیستم گردش خون نوزاد از همون روزهای اول بهطور مداوم در حال تغییر و تکامل هستن. جالبه بدونی که قلب نوزاد قبل از تولد با قلب یه فرد بالغ خیلی فرق داره! چون جنین هنوز نمیتونه خودش نفس بکشه، ریههاش نیازی به فعالیت ندارن. به همین دلیل، اکسیژن مورد نیازش از طریق بند ناف تامین میشه و بعد از تولد و با اولین نفسها، همه چیز تغییر میکنه و قلبش به شکل کامل و مستقل کار خودش رو شروع میکنه.
خیلیها شنیدن که میگن تعداد ضربان قلب جنین میتونه نشون بده بچه دختره یا پسر. مثلاً اگه ضربان قلب بیشتر از ۱۴۰ باشه، میگن دختره و اگه کمتر باشه، پسربچه است. اما واقعیت اینه که این یه باور قدیمیه و از نظر علمی ثابت نشده. ضربان قلب جنین توی دوران بارداری به خیلی چیزها مثل سن جنین و وضعیت سلامتی بستگی داره و ربطی به جنسیت نداره. در واقع، هر دو جنسیت ممکنه ضربان قلبشون توی بازههای مختلفی قرار بگیره و فقط با سونوگرافی یا آزمایشهای دقیقتر میشه جنسیت رو فهمید.
برای این که قلب جنین بهخوبی شکل بگیره، تو باید چند نکته مهم رو توی این دوران مد نظر داشته باشی. اول از همه، حتماً ویتامینهای مخصوص بارداری، مثل اسید فولیک رو بهطور منظم مصرف کن. این ویتامین کمک میکنه تا لوله عصبی و قلب جنین به درستی شکل بگیره. تغذیه هم خیلی مهمه؛ پس سعی کن میوه و سبزیجات تازه، پروتئینها و غلات کامل رو توی رژیم غذایی بگنجونی تا جنین تمام مواد مغذی مورد نیازش رو دریافت کنه. یادت باشه که مصرف الکل و سیگار رو بهکلی کنار بذاری، چون این چیزا میتونن به سلامت قلب جنین آسیب برسونن. همچنین، فعالیت بدنی مناسب هم میتونه به بهبود گردش خون و تأمین اکسیژن برای جنین کمک کنه. و در آخر، حتماً با پزشکت مشورت کن و مرتب مراقبتها رو انجام بده تا مطمئن بشی همه چیز به خوبی پیش میره. با رعایت این نکات، میتونی قلب جنین رو در سلامت کامل داشته باشی و خیالت راحت باشه!
قلب جنبن از هفته پنجم بارداری شروع به تپیدن میکنه و به مرور زمان ضربانش تغییر میکنه و قویتر میشه. این صدای تپشها یکی از زیباترین و آرامشبخشترین نشونههای سلامت جنینه، پس لذت ببر و از این لحظات شیرین استفاده کن. به زودی میتونی اون کوچولوی عزیز رو توی بغلت بگیری و صدای قلبش رو کنار قلب خودت حس کنی!
پاسخ ها