کشک بادمجان یکی از غذاهای ایرانی بینهایت خوشمزه است که با چند ماده اولیه بهسادگی آماده و بهعنوان پیشغذا یا غذای اصلی سرو میشود. در این مقاله بعد از آشنایی با ارزش غذایی این غذای خوشمزه، با طرز تهیه کشک بادمجان اصیل ایرانی آشنا میشویم.
ارزش غذایی کشک بادمجان
در این جدول، ارزش غذایی یک وعده کشک بادمجان نوشته شده است:
ارزش غذایی کشک بادمجان |
انرژی | ۲۶۳ کیلوکالری |
کربوهیدرات | ۲۲ گرم |
پروتئین | ۵ گرم |
چربی | ۱۹ گرم |
چربی اشباعشده | ۵ گرم |
کلسترول | ۱۵ میلیگرم |
سدیم | ۳۳۲ میلیگرم |
پتاسیم | ۶۹۱ میلیگرم |
فیبر | ۸ گرم |
شکر | ۱۰ گرم |
آهن | ۲ میلیگرم |
کلسیم | ۱۰۷ میلیگرم |
ویتامین ث | ۹ میلیگرم |
طرز تهیه کشک بادمجان
زمان آمادهسازی: حدود ۴۵ دقیقه
کافی برای: ۴ نفر
انرژی: ۲۶۳ کیلوکالری
مواد لازم
- بادمجان (۱ بادمجان بزرگ یا ۴ بادمجان قلمی): میتوانید بهجای ۱ بادمجان بزرگ از چند بادمجان کوچک و قلمی استفاده کنید که دانه کمتری دارند و غذا را تلخ نمیکنند.
- کشک (سهچهارم فنجان): عطر و طعم بینظیر این غذا بهخاطر کشک است. بسیاری از دستورپختها بهجای کشک از خامه ترش یا ترکیب ماست یونانی و آبلیمو استفاده میکنند که حقیقتا برای مواقع ناچاری است! برای لذت از طعم اصیل کشک بادمجان ایرانی، حتما از کشک باکیفیت استفاده کنید.
- سیر (۴ حبه): سیر رندهشده اصلیترین طعمدهنده این خوراکی خوشمزه است و مقدار آن به سلیقه آشپز بستگی دارد.
- گردو (سهچهارم فنجان): گردوی آسیابشده هم جزو مواد اولیه است و هم درنهایت برای تزئین کشک بادمجان استفاده میشود.
- ادویهها: زردچوبه، نعناع خشک، زعفران، نمک و فلفل ادویههای این غذای خوشمزهاند.
مواد اختیاری
- پیاز کاراملیشده (۱ پیاز بزرگ): بهجرئت میتوان گفت پیاز داغ کاراملی محبوبترین چاشنی برای سرو این غذای خوشمزه است. ۱ قاشق غذاخوری برای تزئین غذای آمادهشده کافی است.
- سبزیجات: بعضیها غذا را با مقداری سبزیجات تازه مانند جعفری، نعناع، گشنیز یا پیازچه تزئین میکنند.
- کره: برای طعم بهتر بادمجان میتوان از ترکیب روغن و کره استفاده کرد.
- آبلیمو: در صورت جایگزینی کشک با خامه ترش و ماست یونانی، حتما یکیدو لیموی تازه را آب بگیرید و کنار بگذارید تا قبل از سرو به غذا اضافه کنید.
- گوجهفرنگی: دستورپخت اصلی این غذا گوجهفرنگی ندارد، اما میتوان مقدار کمی رب گوجه یا گوجهفرنگی خردشده به پیاز داغ اضافه کرد.
طرز تهیه کشک بادمجان ساده
۱. خردکردن پیاز و سیر
- ابتدا پیاز را خلالی خرد و سیر را خوب له کنید.
- در صورت تمایل، همزمان زعفران را دم کنید و کنار بگذارید.
۲. پختن بادمجان
بادمجانهای قلمی تخمه کمتری دارند و شیرینترند. بعد از شستن بادمجانها، میتوانید آنها را بهدلخواه کبابی یا بخارپز کنید، در فر بپزید یا در روغن سرخ کنید.
- کبابیکردن بادمجان: کبابیکردن بادمجان اگرچه پرزحمت است، طعم دودی بینظیری به این غذای لذیذ میدهد. در طرز تهیه کشک بادمجان کبابی ابتدا باید چند جای بادمجان را با چنگال سوراخ کنید و آن را روی شعلهپخشکن با حرارت متوسط بگذارید. هر چند دقیقه بادمجانها را برگردانید تا همهطرف آنها نرم و کبابی شود. بعد از حدود ۴۵ دقیقه بادمجانها را از روی شعله بردارید و وقتی خنک شدند، با دست پوستشان را جدا کنید.
- آمادهکردن بادمجان با فر: اگر کبابیکردن بادمجان برایتان پرزحمت است، آنها را از وسط نصف کنید، با قلممو کمی روغن به آنها بمالید، از قسمتی برشخورده روی سینی پخت بگذاریدشان و اجازه دهید ۴۵ دقیقه در فر بپزند. سپس از فر بیرون بیاوریدشان و بعد از آنکه خنک شدند، با دست پوستشان را جدا کنید.
- بخارپزکردن بادمجان: گزینه بعدی بخارپزکردن بادمجانهاست که در این حالت باید در قابلمه تا نیمه آب بریزید، سینی مخصوص بخارپز را روی قابلمه بگذارید، بادمجانها را روی سینی بچینید و در قابلمه را بگذارید تا کاملا بپزند و نرم شوند. در این حالت، حتما بعد از جداکردن پوست، گوشت بادمجان را فشار دهید و آب اضافه را بگیرید.
- سرخکردن بادمجان: در طرز تهیه کشک بادمجان سرخ شده، باید بادمجانها را ورقهای برش بزنید و در روغن داغ خوب سرخ کنید تا نرم و طلایی شوند.
۳. ترکیبکردن مواد اولیه
- در تابهای بزرگ روغن بریزید و بعد پیاز خلالی و سیر رندهشده را اضافه کنید. کمی زردچوبه بزنید و ۲ تا ۳ دقیقه تفت دهید تا پیازها نرم و شفاف شوند.
- بادمجان پخته و آماده را بهکمک غذاساز پوره یا با دست ساطوری کنید و به تابه بیفزایید.
- بعد از ۲۰ دقیقه تفتدادن بادمجانها، کشک خشک را با نصف فنجان آب جوش مخلوط کنید و بگذارید چند دقیقه بماند. قوام کشک حلشده باید مانند سس کچاپ باشد. اگر خیلی غلیظ بود، آب بیشتری اضافه کنید. سپس ترکیب کشک و آب را به تابه بیفزایید و هم بزنید تا طعمها به خورد هم بروند. به انتخاب خود میتوانید کشک را موقع سرو روی غذا بریزید.
- مواد را ۵ تا ۱۰ دقیقه روی حرارت ملایم تفت دهید تا آب اضافه آن کشیده شود و جا بیفتد.
- نعناع خشک و گردوی آسیابشده را کمی روغن در تابهای کوچک چند ثانیه تفت دهید تا عطر نعنا بلند شود و سپس تابه را از روی حرارت بردارید و کنار بگذارید.
۴. تزئین و سرو
بعد از آنکه کل آب تابه کشیده شد و کشک و بادمجان به روغن افتادند، غذای خوشمزه شما آماده است. مواد تابه را در ظرف بریزید و به سلیقه خود با زعفران دمکرده، نعناع، گردو، سماق، فلفل قرمز ورقهشده، دانه کنجد، سیر داغ، پودر شنبلیله، دانه انار یا هر چیز دیگری که دوست دارید، تزئین کنید. این خوراکی لذیذ معمولا داغداغ و بهعنوان پیشغذا در کنار نان گرم سرو میشود.
چند نکته درباره طرز تهیه کشک بادمجان خانگی
- قبل از پختن بادمجان، ۱۵ تا ۲۰ دقیقه آن را در آبنمک بخوابانید و وقتی آب سیاه شد، آن را دور بریزید. اینطوری تلخی بادمجان گرفته میشود.
- نعناع خشک و زردچوبه را چند دقیقه با هم تفت دهید و روغن زیتون بریزید که نعناع به کف تابه نچسبد.
- آب جوش را آرامآرام به کشک اضافه کنید تا رقیق شود. میتوانید این دو را با همزن مخلوط و سسی غلیظ درست کنید.
- اگر دنبال طرز تهیه کشک بادمجان مجلسی هستید، حتما بادمجان را با دست ساطوری کنید تا کمی درشت و خامهای شود.
- اگر میخواهید کشک بادمجان را فریز کنید، قبل از افزودن کشک، خامه ترش یا ماست، این کار را بکنید. هنگامی که خواستید کشک بادمجان را مصرف کنید، آن را یخزدایی و با کشک مخلوط کنید و در تابه گرمش کنید.
روش نگهداری کشک بادمجان
بعد از آشنایی با طرز تهیه کشک بادمجان، نوبت به روش نگهداری آن در یخچال و فریزر میرسد:
- نگهداری در یخچال: بعد از صرف کشک بادمجان، باقیمانده آن را در ظرف دربسته بریزید و با خیال راحت بهمدت ۲ تا ۳ روز در یخچال نگه دارید.
- نگهداری در فریزر: کشک بادمجان را بدون کشک فریز کنید و مطمئن باشید تا ۲ ماه در ظرف دربسته سالم میماند.
- گرمکردن: غذای سرد را روی اجاق گاز یا در مایکروویو گرم و در صورت نیاز چاشنی و طعم آن را دوباره تنظیم کنید. در آخر کشک بریزید و آن را سر سفره بیاورید.
کلام آخر
در این مقاله با طرز تهیه کشک بادمجان با گردو آشنا شدید که از غذاهای محبوب بسیاری از خانوادههای ایرانی است. اگر ترفندهایی برای خوشمزهترشدن کشک بادمجان اصیل و قدیمی بلدید، حتما نظراتتان را با ما و همراهان ما در میان بگذارید.
پاسخ ها