طلاق بائن طلاقی است که در آن مرد نمیتواند به زن رجوع کند، کلمه بائن به معنی جدا شونده در لغت معنی شده است. یعنی مرد نمیتواند بدون عقد او را مجدد همسر خود قرار دهد، طلاق بائن در مقابل طلاق رجعی قرار دارد که در آن مرد میتواند در زمان عده به همسرش برگردد و مجددا بدون اینکه نیاز به صیغه عقد باشد با هم زندگی کنند. طلاق بائن به 6 دسته تقسیم میشود که طلاق زنی که بعد از عقد با آو آمیزش نشده باشد و طلاق خلع و طلاق مبارات و… از انواع طلاق بائن هستند در زمان عده طلاق بائن زن به مرد محرم نیست، مولانا در مثنوی معنوی سروده است که:
ماده 1145 قانون مدنی طلاق بائن را اینگونه دسته بندی نموده است :
در قانون مدنی نفقه یکی از حقوق زنان میباشد که بر عهده شوهر است و شرط این الزام ان است که رابطه زوجیت بین زن و شوهر برقرار باشد، به همین دلیل در طلاق بائن که رابطه زناشویی بین زوج برقرار نیست پرداخت نفقه هم بر عهده مرد نیست؛ اما قرآن کریم در آیه 6 سوره طلاق بیان کرده است که اگر رابطه زوجیت بین زن و شوهر نباشد اما زن بواسطه ازدواج باردار شده باشد مرد باید در طول بارداری نفقه را پرداخت کند.
با توجه به ماده 1133 قانون مدنی طلاق شرعا و قانونا به اختیار مرد است؛ شرح این ماده عبارت است از: «مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید. تبصره- زن نیز می تواند با وجود شرایط مقرر در مواد (۱۱۱۹)، (۱۱۲۹) و (۱۱۳۰) این قانون، از دادگاه تقاضای طلاق نماید.» همچنین اگر زن در شرایط عسر و حرج باشد و یا مرد غایب باشد زوجه میتواند به دادگاه مراجعه کند و تقاضای طلاق بدهد، به این نوع از طلاق اصطلاحا طلاق قضایی گفته میشود.
طلاق قضایی مطابق قانون در سه مورد اتفاق می افتد که عبارتند از:
در قسمت قبل در مورد بذل مهریه در طلاق بائن صحبت کردیم اما پس از بخشش مهریه ممکن است زوجه پشیمان شود و بخواهد مجدد برای دریافت مهریه اش اقدام کند و این سوال ایجاد میشود که آیا در بذل مهریه در طلاق بائن امکان رجوع از بذل هست یا خیر؟ از انجایی که در رجوع از بذل هم مانند بذل مهریه در انواع طلاق بائن مقررات و احکام خاصی موجود است به طور جداگانه به شرح آن میپردازیم.
منبع: وکیل از ما
پاسخ ها