پیشتر مدیرعامل انویدیا نیز از پایان کار قانون مور حرف زده بود.
مدیرعامل انویدیا پیشتر بارها درباره ازبینرفتن قانون مور حرف زده بود. حالا بهنظر میرسد که مدیران گوگل هم دیدگاه مشابهی دارند و معتقدند که این قانون در واقع در سال 2014 به پایان رسیده است.
مدیران صنعت فناوری گهگاه درباره این صحبت میکنند که عمر قانون مور چه زمانی به پایان میرسد. «میلیند شاه»، مدیر بخش بستهبندی IC گوگل اخیراً در کنفرانسی در این باره اعلام کرده است که این قانون حدود یک دهه پیش خاتمه یافته است.
«گوردون مور»، همبنیانگذار فقید اینتل در سال 1965 این نظریه را مطرح کرد که تعداد ترانزیستورهای درون هر اینچ مربع از یک برد مدار، تقریباً هر دو سال یکبار دو برابر میشود. این نظریه که بعداً به قانون مور معروف شد، تا شش دهه پابرجا باقی ماند.
حالا گفته میشود که مدیر سختافزار گوگل در کنفرانس IEDM 2023 حرفهای سال 2014 مدیرعامل MonolithIC را تکرار کرده است. او با نمایش نموداری نشان داد که هزینه گیتهای ترانزیستور 100 میلیونی (100M Gates) از 10 سال پیش ثابت مانده، یعنی در طول یک دهه اخیر، ترانزیستورها ارزانتر نشدهاند.
اگرچه تراشهسازان دائماً در حال کاهش اندازه نیمهرساناها هستند، اما قیمتها در حال افزایش بوده است. مدیرعامل انویدیا از سال 2017 در تلاش برای تشریح این مسئله بوده است. او میگوید تولید سختافزارهای قدرتمند ناگزیر بهمعنای افزایش هزینه و نیاز به مصرف انرژی بالاتر خواهد بود.
استدلال میلیند شاه که یادآور گفتههای اور-باخ است، احتمالاً با افزایش قیمت ویفرهای TSMC نیز همخوانی دارد. این ویفرها از سال 2014 با افزایش شدید قیمت روبهرو شدند. طبق اطلاعات وبسایت دیجیتایمز، هزینه هر ویفر TSMC با معرفی فرایند تولید 10 نانومتری در سال 2016 دو برابر شد. این وبسایت حدس میزند که قیمت هر ویفر 3 نانومتری حدود 20 هزار دلار باشد.
حالا در شرایطی که TSMC و دیگر رقبا به سمت فناوریهای 2 و 1 نانومتری پیش میروند، باید به این افزایش هزینهها توجه شود. اگرچه فروش ویفرها در سالهای اخیر نزولی بوده، اما میانگین قیمت آنها افزایشی بوده و بخشی از رشد ارزش شرکتهای دنیای فناوری به این مسئله مربوط میشود.
پاسخ ها