احتمالا عبارت «دوره شیدایی» به گوشتان خورده است، اما آیا با نیمهشیدایی نیز آشنا هستید؟ هیپومانیا یا همان نیمهشیدایی وضعیتی روانی است که انرژی فرد را شدیدا زیاد میکند. در واقع اختلال هیپومانیا همان مانیا یا شیدایی است، ولی شدت کمتری دارد. شدت کمتر به این معنا نیست که از نگاهها پنهان باشد و دیگران متوجه نشوند؛ با کمی دقت میتوان بهخوبی متوجه تغییرات رفتاری شخص شد. در این مقاله ابتدا توضیح میدهیم هیپومانیا چیست و سپس آن را با مانیا مقایسه میکنیم. با ما همراه باشید.
هیپومانیا یا نیمهشیدایی حالتی است که بهسبب آن احساسات، انرژی و فعالیت فرد غیرطبیعی تشدید میشوند. این تغییر بهگونهای است که اطرافیان فرد متوجه میشوند رفتارش مثل همیشه نیست. هیپومانیا از علائم اختلال دوقطبی است، اما ممکن است علامت بیماری روحی روانی دیگری نیز باشد. این عارضه خود را به اشکال مختلفی در افراد متفاوت نشان میدهد. چند نمونه از رفتارهای شخص دچار نیمهشیدایی عبارتاند از:
گفتیم که هیپومانیا شدت کمتری از مانیا دارد. در جدول زیر، تفاوت هیپومانیا و مانیا نوشته شده است.
نوع | هیپومانیا | مانیا |
طول دوره | حداقل ۴ روز متداول | حداقل ۱ هفته |
شدت دوره | بهقدری شدید نیست که فعالیتهای اجتماعی یا کارکردن را مختل کند | تأثیر شدیدی روی فعالیتهای اجتماعی و کار دارد |
نیاز به بستریشدن | ندارد | شاید داشته باشد |
توهم | معمولا ندارد | معمولا دارد |
شاید برایتان سؤال پیش بیاید عامل شروع دوره هیپومانیک چیست. در واقع عوامل متفاوتی سبب بروز دوره هیپومانیا در افراد مختلف میشوند که نمونههایش عبارتاند از:
این دوره حداقل ۴ روز طول میکشد، اما ممکن است تا ماهها نیز ادامه داشته باشد. پس از اتمام دوره، احتمالا فرد چنین احساسات خواهد داشت:
بعضیها هیپومانیا را با خوشحالی اشتباه میگیرند. در نظر داشته باشید اگر احساس خوشحالی دارید، لزوما به این معنا نیست که حالتان خوب است. اگر به این مسئله شک کردید، از نزدیکان و دوستان مورداعتمادتان بخواهید در صورت هرگونه تغییر در رفتارتان، شما را در جریان بگذارند. توجه داشته باشید که علائم هیپومانیا در افراد مختلف متفاوتاند. علائم رایج هیپومانیا عبارتاند از:
دلیل قطعی و دقیق بروز دوره نیمهشیدایی مشخص نیست، اما عللی وجود دارند که در این مسئله دخیلاند. دلایل احتمالی بروز هیپومانیا عبارتاند از:
اگر علائم هیپومانیا یا اختلال دوقطبی را در خود احساس کردید، بهتر است سراغ پزشک بروید. پزشک از شما سوابق پزشکیتان را میخواهد و وضعیت جسمانی شما را میسنجد. او ممکن است آزمایش خون و اسکن بدن برای تست هیپومانیا تجویز کند و همچنین بیماریهای دیگری را که ممکن است سبب بروز علائم شما شده باشند، تشخیص دهد. حتما همه داروهایی را که مصرف میکنید، اعم از هرگونه مواد غیرمجاز، به دکتر اطلاع دهید. اگر پزشک احساس کند شما مبتلا به مانیا یا هیپومانیا هستید، شما را به روانپزشک ارجاع میدهد.
رواندرمانی، راهکارهای متنوعی دارد. شما با متخصص حوزه سلامت روان صحبت میکنید تا به شما کمک کند علائم و محرکهای هیپومانیا را تشخیص دهید. او همچنین راههای سازگاری با هیپومانیا یا راهکارهای کاهش تأثیرات آن را به شما یاد میدهد.
معمولا داروهای هیپومانیا از دسته ضدروانپریشی و تثبیتکننده خلق و گاهی داروهای ضدافسردگی هستند.
داروهای ضدروانپریشی عبارتاند از:
داروهای تثبیتکننده خلق نیز عبارتاند از:
اگر هیپومانیا خفیف باشد، ممکن است بدون درمان دارویی بتوانید با آن کنار بیایید. پزشک در چنین شرایطی از شما میخواهد بیشتر از خود مراقبت کنید و تا میشود سبک زندگی سالمی را در پیش بگیرید. بعضی از راهکارهای پیشنهادی عبارتاند از:
حالا که با هیپومانیا آشنا شدهاید، شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که نتیجه ازدواج با فرد مبتلا به هیپومانیا چیست. همانطور که پیش از این گفتیم، هیپومانیا بخشی از اختلال دوقطبی است و در این بخش میخواهیم تأثیر این اختلال بر ازدواج را بررسی کنیم.
شاید صحبتکردن و ارتباط با شریکتان که دوره شیدایی یا افسردگی را میگذراند، کار آسانی نباشد، اما ضروری است. اختلال دوقطبی و اثرات احساسیاش ممکن است رابطه طرفین را تضعیف کنند و شما برای درک بهتر همسرتان نباید اجازه کمرنگشدن رابطه را بدهید.
شخص مبتلا به اختلال دوقطبی ممکن است مشکلاتی در برقراری رابطه جنسی داشته باشد. مثلا داروها میل جنسی را کاهش میدهند و از طرفی دوره شیدایی ممکن است با بیشفعالی جنسی همراه شود. طبق تحقیقات، افراد در دوره شیدایی ممکن است دست به کارهای پرمخاطره بزنند، همچون رابطه جنسی ناامن یا حتی خیانت.
استرس زیاد یکی از محرکهای افراد مبتلا به اختلال دوقطبی است. بچهدارشدن همانقدر که شیرین است، استرس و فشار زیادی برای والدین به همراه دارد. در چنین شرایطی ممکن است والد مبتلا به اختلال دوقطبی نتواند از پس مسئولیتها بربیاید و همه سختیها بر دوش همسرش بیفتد. همچنین در آینده، توضیحدادن شرایط برای فرزندان با توجه به میزان درک آنها دشوار خواهد بود.
مانیا و رفتارهای تکانشی از علائم اختلال دوقطبی هستند که ممکن است وضعیت مالی زوجین را به خطر بیندازند. ولخرجی، انباشتهکردن بدهیها و قسط و قمار از رفتارهای احتمالی شخص مبتلا به اختلال دوقطبی هستند و متأسفانه درمان این رفتارها دشوار است.
با داشتن اطلاعات کافی درباره هیپومانیا و تشخیص علائم آن میتوانید زودتر آن را مهار کنید و سراغ درمانش بروید. همچنین اگر شخصی از نزدیکانمان به این اختلال دچار است، بهتر است با کسب آگاهی کافی محیطی مناسب برای او فراهم کنیم. در این مقاله سعی کردیم به سؤال هیپومانیا چیست پاسخ کاملی بدهیم و درنهایت ارتباط هیپومانیا و ازدواج را توضیح دادیم.
آیا تابهحال با شخص مبتلا به هیپومانیا یا اختلال دوقطبی روبهرو شدهاید؟ بهنظر شما چه راهکاری برای مهار این اختلال کارآمدتر است؟
پاسخ ها