پایگاه خبری دِ کانورسیشن گزارش میدهد:؛ تزریق واکسن آنفلوانزا در سال جاری ضروری است؟؛ نظر به اینکه بحران شیوع ویروس کرونا در سال جاری همچنان ادامه خواهد داشت، واکسیناسیون گسترده علیه ویروس آنفلوآنزا، امری حیاتی است. این مساله موجب خواهد شد تا علاوه بر حراست از جان میلیونها انسان، بیمارستانها و مراکز درمانی نیز از توان بهتر و بیشتری در مقابله موثرتر با ویروس کرونا برخوردار باشند.
پارس لاین "لیبی ریچاردز*" استادیار رشته پرستاری در "دانشگاه پردو" ایالات متحده آمریکا در مقالهای برای پایگاه خبری "دِکانورسیشن"، از اهمیت انجام واکسیناسیون ویروس آنفلوانزا در سال جاری، به دلیل تداوم بحران شیوع ویروس کرونا خبر داده است. وی در این رابطه مینویسد: «در شرایطی که بحران شیوع ویروس کرونا همچنان ادامه دارد، زمان آن رسیده تا به ویروس آنفلوانزا و اوج گیریِ شیوع و همه گیری آن در فصول پاییز و زمستان، توجه ویژهای بکنیم. شیوع احتمالی ویروس آنفلوانزا در فصلهای پاییز و زمستان، فقط و فقط حجم کاری بیمارستانها و مراکز درمانی را افزایش نداده و آنها را فرسوده نخواهد کرد، این پدیده در نوع خود خطرات بسیاری را برای انسانهایی که شاید در آنِ واحد به هر دو ویروس مبتلا شوند نیز به همراه خواهد داشت».
پارس لاین ، پزشکان و متخصصان بیماریهای عفونی هنوز به دانش و درک درستی نرسیده اند که بدانند ابتلای همزمان به ویروسهای آنفلوانزا و کرونا چه تاثیراتی میتواند بر بدن انسانها داشته باشد، با این حال، آنها به خوبی از تاثیرات به شدت مخربی که ابتلای به ویروس آنفلوانزا میتواند بر بدن یک فرد بگذارد، آگاه هستند. در شرایط فعلی، قریب به ۲۰۰ هزار نفر در آمریکا بر اثر ابتلا به ویروس کرونا جان خود را از دست داده اند. پزشکان هر روز که میگذرد، دانش بهتر و بیشتری را در مورد آثار و تبعات ویروس کرونا بر بدن انسان کسب میکنند. درست در همین چهارچوب، مقامهای بهداشت و سلامت آمریکا از مردم کشورشان درخواست کرده اند تا حتما واکسن پیشگیری از ابتلا به ویروس آنفلوانزا را قبل از فرارسیدن فصول پاییز و زمستان بزنند. این واکسنها پیش از این، به نحو گستردهای به نقاط و بخشهای مختلف آمریکا ارسال شده اند تا هیچگونه مشکلی از بابت تامین واکسنهای آنفلوانزا برای مردم وجود نداشته باشد (واکسیناسیون آنفلوانزا در آمریکا برای ماه سپتامبر (شهریورماه) برنامه ریزی شده است).
انتظار میرود که آمریکا از اوایل ماه اکتبر (مهرماه) تا اواخر ماه می (اردیبهشت ماه)، با اوج گیری موارد شیوع ویروس آنفلوانزا رو به رو شود. از این رو، اوایل اکتبر و سپتامبر، زمانهای مناسبی برای انجام واکسیناسیون به حساب میآیند. با این همه، دلایلی دال بر این وجود دارند که امکان دارد واکسیناسیون آنفلوانزا در سال جاری در مقایسه با سالهای گذشته، به مراتب کمتر باشد. این مساله در شرایطی احتمالا اتفاق خواهد افتاد که در سال جاری به دلیل شیوع ویروس کرونا، تزریق واکسن آنفلوانزا از سوی افراد، از اهمیت زیادی برخوردار است.
در ماههای اخیر و در پی شیوع گسترده ویروس کرونا، میلیونها نفر در اقصی نقاط جهان از ملاقات با پزشک و رفتن به مراکز درمانی (از بیم اینکه مبادا به کرونا مبتلا شوند)، خودداری کرده اند. رعایت مقررات قرنطینه و همچنین فاصله گذاری اجتماعی در مدت اخیر، همه و همه موجب شده تا انسانها از واکسیناسیون و مراقبتهای درمانی و پزشکی، تا حد زیادی دور شوند. در شرایط فعلی، بسیاری از افراد با دورکاری در منزل، بر خلاف سالهای قبل که توسط محیط کار خود جهت تزریق واکسن ویروس آنفلوانزا به مراکز درمانی اعزام میشدند، از این مساله محروم شده اند و اضطراب آنها در زمینه ابتلای احتمالی به ویروس کرونا در مراکز درمانی نیز موجب شده تا بیش از پیش در واکسینه نشدن علیه آنفلوانزا تحریک شوند. همچون بسیاری از تیمهای پزشکی و پرسنل درمانی در آمریکا، من نیز از آحاد مردم میخواهم که هر چه سریعتر واکسن ویروس آنفلوانزا را در ماه سپتامبر تزریق کنند. لطفا این کار را تا حدی به تاخیر نیندازید که ویروس آنفلوانزا شیوع گستردهای پیدا کند.
اهمیت تزریق واکسن آنفلوانزا در سال جاری، به مراتب بیشتر از سالهای قبل است
ویروسهای کرونا و آنفلوانزا، هر دو بیماریهای اپیدمیک تنفسی هستند که علایم مشابهی نیز دارند. هر دو ویروس میتوانند زندگی و حیات سالخوردگان و همچنین آنهایی که به بیماریهای مزمن (نظیر بیماریهای قلبی و تنفسی) ابتلا دارند را به بدترین شیوه ممکن تهدید کنند.
دادهها و اطلاعات در مورد نرخ واکسیناسیون آنفلوانزا در سالهای ۲۰۱۸-۲۰۱۹ (در آمریکا) نشان میدهند که تنها ۴۹ درصد از آمریکاییها در زمان مشخص و مناسب، واکسن آنفلوانزا را دریافت کرده اند. اثربخشی واکسیناسیون آنفلوانزا در هر فصل متفاوت است. بنا بر آخرین آمارها، نرخ اثربخشی واکسن آنفلوانزا به طور میانگین ۵۰ درصد بوده که این میزان برای جوانان، ۵۵ درصد بوده است.
شاید برخی فکر کنند که نرخ اثربخشی واکسن ویروس آنفلوانزا بسیار پایین است. با این حال، واکسیناسیون آنفلوانزا یکی از مهمترین و اصلیترین شیوههایی است که با تمسک به آن میتوان از ابتلا به ویروس آنفلوانزا در امان ماند. برای مثال، در جریان فصل آنفلوانزا در سالهای ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹، آمارها حاکی از این هستند که واکسیناسیون آنفلوانزا، از ابتلای حدودا ۴.۴ میلیون نفر به ویروس آنفلوانزا، و بستری شدن ۵۸۰۰۰ نفر، و مرگ قریب به ۳۵۰۰ نفر جلوگیری کرده است. از این رو، هر چه در سال جاری که با شیوع گسترده ویروس کرونا نیز رو به رو هستیم، بر میزان واکسناسیون آنفلوانزا افزوده شود، هم از میزان مرگ و میرها کاسته میشود، و هم بیمارستانها توان بیشتری را جهت مقابله جدیتر و بهتر با شیوع ویروس کرونا کسب خواهند کرد.
در شرایط فعلی این نکته به خوبی روشن شده که ویروس کرونا در سال جاری و در فصل اوج گیری شیوع ویروس آنفلوانزا وجود خواهد داشت، تزریق واکسن ویروس آنفلوانزا بیش از هر زمان دیگری، مهم و حیاتی است. فراموش نکنیم که مدارس بازگشایی شده اند و بسیاری از فعالیتهای اقتصادی نیز از سر گرفته شده اند. این مساله خود ضرورت تزریق واکسن ویروس آنفلوانزا را بیش از هر زمان دیگری برجسته کرده است. نباید فراموش کرد که تزریق گسترده واکسن آنفلوانزا در سال جاری، تا حد زیادی به ما کمک خواهد کرد تا اجازه ندهیم که مساله اپیدمی ویروسهای کرونا و آنفلوانزا، از کنترل خارج شود و در نوع خود به یک فاجعه تمام عیار ختم شود.
*لیبی ریچاردز، وی استادیار رشته پرستاری در "دانشگاه پردو" ایالات متحده آمریکا است.
پاسخ ها