حتما تا حالا برات پیش اومده که از خودت بپرسی "آیا سلامت روان دارم؟" یا حتی به این فکر کرده باشی که چطور میشه سلامت روان رو بهتر کرد؟ سلامت روان چیزی فراتر از نبودن بیماریهای روانیه؛ در حقیقت یه حال خوب و یه زندگی متعادل با احساس آرامش و رضایت از زندگیه.
به طور کلی، سلامت روان یعنی اینکه بتونی از پس استرسهای روزمره بر بیای، تو کار و زندگی خوب عمل کنی و از تواناییهات استفاده کنی. طبق تعریف سازمان جهانی بهداشت، اگه سلامت روان داری یعنی:
- میتونی با استرسهای معمولی زندگی کنار بیای.
- با شادی و امیدواری زندگی میکنی.
- برای خودت اهدافی داری و دنبال اونها میری.
- ارتباطات اجتماعی قوی و حمایت کنندهای داری.
این نشونهها در واقع نشون میدن که سلامت روان خوبی داری. اگه این ویژگیها رو تو زندگی حس میکنی، به احتمال زیاد در وضعیت خوبی از لحاظ روانی قرار داری. باید سعی کنی این ویژگیها رو توی خودت ایجاد و تقویت کنی.
خیلی وقتها زندگی چالشهای خاص خودش رو داره. اگه آدمی هستی که بتونی با مشکلات و افت و خیزهای روزمره کنار بیای، خوشبینی و اعتماد به نفس داشته باشی و هدفهات رو دنبال کنی، یعنی تو این شرایط هم سلامت روان خوبی داری. از طرف دیگه، تو این موقعیتها اگه به خودت فرصت استراحت بدی و از خودت مراقبت کنی، میتونی سلامت روانت رو حفظ کنی و از استرسهای زیادی جلوگیری کنی.
یکی از مهمترین عواملی که توی سلامت روان تاثیر داره، انعطافپذیری یا همون توانایی تحمل و مدیریت موقعیتهای غیرمنتظرهست. وقتی انعطافپذیر باشی، یعنی میتونی با تغییرات و چالشهای ناگهانی زندگی کنار بیای. افرادی که انعطافپذیرن، معمولاً کمتر به افسردگی و اضطراب دچار میشن و سریعتر به حالت عادی برمیگردن.
خوشبختانه، انعطافپذیری چیزی نیست که از بدو تولد همراه آدم باشه و همیشه ثابت بمونه؛ بلکه با تمرین میتونی مهارتهایی یاد بگیری که بهت کمک کنه انعطافپذیرتر بشی. مثلاً یادگیری مهارتهای مقابله با استرس یکی از اون تمرینهای مؤثره.
تحقیقات نشون داده که بعضی از کارهای ساده که هر روز انجام میدیم، میتونه تاثیر زیادی روی سلامت روان ما بذاره. این کارها مثل یه زنجیره میمونن که با هم کمک میکنن حالمون خوب باشه. تو اینجا چند تا از این عادتهای مثبت رو بهت معرفی میکنیم که به عنوان پنج کار اصلی شناخته میشن.
۱. فعالیتهای معنادار
انجام کارهایی که حس خوبی بهت میده یا همراه خودشون حس مفید بودن دارن، میتونه تأثیر مثبتی روی سلامت روانت داشته باشه. این کار میتونه هر چیزی باشه؛ مثلاً گوش دادن به موسیقی
که دوست داری، یا حتی تماشای یه سریال مورد علاقه.
۲. تفکر سالم
یکی از علائم سلامت روان خوب، تفکر سالمه. یعنی بتونی با خودت با مهربونی صحبت کنی و موقعیتها رو از یه زاویه مثبت ببینی. مثلاً اگه در مواجهه با یه مشکل بگی "میتونم از پسش بر بیام"، به خودت امید دادی و این حس مثبت میتونه خیلی تاثیرگذار باشه.
۳. داشتن هدف و برنامهریزی
هدف داشتن، مثل یه نیروی محرکهست که بهت انگیزه میده و از فرو رفتن توی گذشته و فکر کردن به مشکلات جلوگیری میکنه. هدف میتونه حتی کوچیک باشه، ولی داشتن یه چیزی برای رسیدن، بهت انرژی و روحیه میده.
۴. روتینهای سالم
روتین داشتن به معنی اینکه یه برنامه ثابت برای روزت داشته باشی. این میتونه خیلی ساده باشه، مثلاً سر ساعت مشخصی بیدار شدن و خوابیدن یا ورزش کردن. این کارها باعث میشن تو زندگی خودت یه نظم و ترتیب ثابتی داشته باشی که حس خوبی میده.
۵. ارتباط اجتماعی
ارتباط با آدمهای مهم زندگی خودت، مثل خانواده و دوستان، یکی از موثرترین راهها برای بهبود سلامت روانه. این ارتباطات باعث میشه حس کنی تنها نیستی و بهت یه نوع حمایت احساسی میده.
در نهایت، برای داشتن سلامت روان خوب باید وقت و انرژیمون رو در چیزهایی که خوشحالمون میکنه، سرمایهگذاری کنیم. این ممکنه با تمرکز روی ارتباطات نزدیکمون، انجام کارهای مثبت و تفکر سالم باشه. یادمون باشه که سلامت روان همیشه از درون ما شروع میشه و با کارهای سادهای که تو روزمره انجام میدیم، میتونیم حال خودمون رو بهتر کنیم و از زندگی خودمون لذت ببریم.
پاسخ ها