از جمله مراحل مهم، در سنین ابتدایی کودک گرفتن او از پوشکه؛ که پدر و مادرها رو با استرس مواجه میکنه، چرا که گرفتن کودک از پوشک اگه با آموزش درست نباشه کودک رو با ترس و وسواس روبهرو میکنه که اثرات بدی روی زندگی اون میزاره. همچنین اجبار و عجله در این مورد اثرات نامناسب و منفی هم برای کودک و هم برای والدین داره، پس بهتره که به هیچوجه کودک رو وادار به کاری که نسبت به اون حس خوبی نداره، نکنید. برای شروع نباید عجله کرد و اول از همه باید دنبال علائم و نشانههایی بود که نشون میده کودک تمایل به کنارگذاشتن پوشک داره. سن استفاده از دستشویی آن هم به طور مستقل، در کودکان مختلف متفاوت بوده و حوصله والدین در این مرحله یک امر مهمه. بنا به نظر پزشکان کودک برای دستشویی رفتن، باید مغزش تکامل پیدا کنه و سیستم عصبی مرکزی قادر به کنترل مثانه اون باشه.
وجود برخی از علائمها در کودک، نشان از رشد جسمی، رفتاری و روانشناختی و آگاهی او برای گرفتن کودک از پوشک هست. در ادامه به چند علامت گرفتن کودک از پوشک اشاره میکنیم :
1 _ آماده کردن تجهیزات : یک صندلی کوچک در حمام یا جایی که کودک بیشتر وقتش رو اونجا میگذرونه قرار بدید و کودک رو تشویق کنید که روی اون بشینه.
2 _ عادت دادن کودک به نشستن روی صندلی دستشویی : بهتره که هر 2 ساعت یکبار از کودک خواست که روی صندلی مخصوص دستشویی بشینه حتی میتونید در کنارش بشینید و زمانی که کودک روی صندلی نشسته یه اسباب بازی بهش بدید تا بازی کنه.
3 _ توجه والدین به تخلیه کودک : وقتی کودک پیچ و تاب میخوره یا چمباته زده یا ناحیه تناسلی خود را با دست گرفته، نشون میده که کودک نیاز به استفاده از دستشویی داره. در این موقع باید به کودک آموزش داد که در مرحله بعدی چه کاری رو انجام بده.
4 _ توضیح بهداشت به کودک :در زمان گرفتن کودک از پوشک باید به او یاد داد چطور خودش رو تمیز کنه و بعد از استفاده از سرویس دستاش رو بشوره.
گاهی والدین این سوال در ذهنشون به وجود میاد که اگه کودک زودتر از موعود از پوشک گرفته بشه چه آسیبها و خطراتی رو دربر داره. با توجه به نظر پزشکان، بیشترین خطر به خاطر نگه داشتن ادرار و مدفوعه که باعث میشه ظرفیت مثانه کم و یبوست به وجود بیاد. این مشکل در افرادی که در کودکی زود از پوشک گرفته شدن و تحت فشار زمان تخلیه بودن بیشتره. البته اعلام نکردن کودک و نگه داشتن مدفوع و ادرار خطرناکه، چرا که شبادراری، تکرر ادرار و عفونتهای دستگاه ادراری با نگه داشتن ادرار و مدفوع در ارتباطه. زود از پوشک گرفتن از بروز عفونت ادراری و مشکلات مثانه جلوگیری میکنه.
هیچ تنبیهی اثر نداره تا اینکه کودک از لحاظ رشدی آماده بشه، در غیر این صورت کودک اعتماد به نفسش رو از دست میده، چون خیس کردن رختخوابش از روی عمد نیست. گاهی از پوشک گرفتن هفتهها یا ماهها طول میکشه که فقط باید والدین صبر و حوصله داشته باشند. رعایت نکات زیر برای آموزش و عادت کردن بچهها موثره :
ü پایین آوردن توقعات خود از کودک 5 الی6 ساله چون مثانه کودک کوچیکه و ممکنه در طول شب خودش رو خیس کنه
منبع
پاسخ ها