مدت هاست که در بازار، موضوع رژیم وجترین و وگان به چالش کشیده شده است. افراد زیادی که به تغذیه و تناسب اندام خود توجه می کنند، به این نوع رژیم ها روی آورده اند؛ اما این روزها مطرح است که آیا این رژیم ها برای سلامتی بدن مضر هستند یا خیر؟ در این مقاله، رژیم گیاهخواری و وگان به تفصیل معرفی و با یکدیگر مقایسه شده و در نهایت به توضیح مزایا و فواید آنها پرداخته میشود. در انتها، شما خود خواهید دانست که آیا مناسب است ادامه روند این رژیمها را بدهید یا بهتر است زودتر از رژیم خود دست بکشید.
اشخاصی که رژیم وجترین دارند، از محصولات و فرآوردههای حیوانی خودداری میکنند، به این معنی که از محصولات حاصل از کشتار پستانداران و ماکیان استفاده نمیکنند. برخی از این افراد به منظور حفاظت از محیط زیست و حیوانات، تصمیم به اجتناب از واردآوردن صدمه به موجودات زنده کردهاند. بنابراین، از مصرف گوشت قرمز (گوسفند، گاو، خوک و غیره)، ماهی و صدف، گوشت طیور (بوقلمون، مرغ و اردک)، حشرات و کلیه محصولاتی که از کشتار حیوانات به دست میآید، خودداری میکنند. برخی از محصولات لبنی (شیر، ماست، پنیر)، تخم مرغ و عسل نیز مجاز هستند. همچنین، وجترینها از انواع سبزیجات، میوهها، دانهها، مغزها، حبوبات و دیگر مواد غذایی با ارزش تغذیه ای معادل با محصولات گوشتی استفاده میکنند. طبق گفته وجترینها، این نوع رژیم باعث شده است که گیاهخواران نسبت به دیگر افراد، وزن مناسبتری داشته باشند.
افراد با رژیم وجترین و وگان هر دو گیاهخوار هستند، اما باید گفت که سبک زندگی وگانها نسبت به وجترینها بسیار دشوارتر است. لازم به ذکر است که رژیم وگان جزو ۱۰ رژیم برتر جهان قرار دارد که میتواند به سرعت به کاهش وزن، کنترل دیابت و بهبود عملکرد قلب منجر شود.
وگانها به دنبال اجتناب از مصرف هر نوع محصول حیوانی مانند گوشت، لبنیات و تخم مرغ هستند. جالب است بدانید که حتی از لباسها و لوازمی که از پوست، پشم، ابریشم، موم، استخوان حیوانات و غیره ساخته شده باشد، استفاده نمیکنند. این افراد در وعدههای غذایی خود از مقدار زیادی سبزیجات، میوه، آجیل، غلات، حبوبات و دانهها استفاده میکنند. اگر میخواهید برای انتخاب رژیم مورد نظرتان از یک متخصص مشورت بگیرید، پیشنهاد میشود ابتدا مقاله مقایسه رژیم لیمویی و دکتر کرمانی و دکتر غفاری را مطالعه کنید. پس از انتخاب یکی از این مجموعهها برای دریافت رژیم، میتوانید درباره مزایا یا مضر بودن رژیم گیاهخواری از آنها مشورت بگیرید.
گیاهخواران از هیچ نوع گوشتی از جمله گوشت قرمز، سفید و غذاهای دریایی استفاده نمیکنند. تفاوت رژیم وگان و وجترین در اینجاست که افراد دارای رژیم وگان علاوه بر گوشت، از مصرف هر نوع محصول حیوانی مانند تخم مرغ، لبنیات و عسل هم خودداری میکنند، اما در رژیم گیاهخواری مصرف این نوع از محصولات ممکن است باشد. تاریخچه رژیم گیاه خواری به هفتصد سال پیش از میلاد مسیح بازمی گردد و نمی توان آن را سبک مدرنی دانست. افراد گیاه خوار به دلایل مختلفی چون محیط زیستی، اخلاقی و مذهبی این راه را انتخاب میکنند.
رژیم غذایی وجترین و وگان که به درستی اجرا شود، میتواند فواید متعددی را به دنبال داشته باشد. رژیم وجترین ممکن است در کاهش فشار خون و اوره تأثیرگذار باشد. با محدود کردن مصرف گوشت، افراد میتوانند سریعتر به بهبود وضعیت سلامت خود دست یابند. به علاوه، این رژیم برای کاهش وزن بسیار مناسب است و میتواند در کاهش خطر بعضی از بیماریها مانند سرطان سینه، روده بزرگ و بیماریهای قلبی مؤثر باشد. یک مطالعه نشان داده است که افراد مبتلا به دیابت یا در معرض ابتلا به دیابت که از چنین رژیمهایی استفاده میکنند، سطح گلوکز خون خود را به خوبی کنترل میکنند.
همچنین، رژیم وگان میتواند مقدار زیادی آهن را به بدن فراهم کند. با این حال، نباید این نکته را فراموش کنیم که آهن موجود در گیاهان به میزان کمتری نسبت به آهن موجود در گوشت است و بدن نمیتواند آهن گیاهی را به همان اندازه که آهن موجود در محصولات حیوانی جذب کند. برای افزایش سطح آهن، در وعدههای غذایی وگان میتوان از مواد غذایی غنی از ویتامین C مانند گوجهفرنگی، پرتقال و فلفل استفاده کرد. ویتامین C در جذب بهتر آهن بسیار کمک کننده است.
رژیمهای وگان و وجترین نمیتوانند به طور مطلوبی برای سلامتی افراد تضمینکنند. به عنوان مثال، امکان دارد که در حالی که از رژیم وگان پیروی میکنید، برای هر وعده غذایی چیپس مصرف کنید؛ در این صورت، رژیم شما به اندازه کافی مؤثر نخواهد بود. با گسترش وگانیسم در سراسر جهان، غذاهای فرآوری شده نیز وارد بازار شدهاند. این نکته مهم است که بدانید برای بهبود طعم این محصولات از شکر، نمک و چربیهای افزوده استفاده میشود. این نوع از مواد غذایی که معمولاً حاوی چربیهای ترانس و امولسیفایرها هستند، ممکن است باعث از بین رفتن باکتریهای مفید روده شوند. در گذشته، فرض بر این بود که ریسک ابتلا به سرطان کولورکتال در افراد مصرف کنندگان غذاهای حیوانی بیشتر است، اما بعدها مشخص شد که این ریسک در افراد گیاهخوار بالاتر است.
اگر رژیم وگان یا وجترین به درستی پیش نروند، ممکن است بعضی از مواد مورد نیاز مانند ریبوفلاوین (ویتامین B-۲)، نیاسین، ید، ویتامین D، کلسیم، روی یا سلنیوم در بدن تأمین نشوند. این نکته مهم است که تمامی این عناصر برای سلامت بدن ضروری هستند. بسیاری از افرادی که انتخاب میکنند رژیم گیاهخواری داشته باشند، با کمبود ویتامین B-۱۲ و امگا ۳ روبهرو میشوند. این مشکل در افراد مبتلا به کمخونی خصوصاً شدیدتر است. این مسائل میتوانند خستگی و ناتوانی را، به خصوص در جوانان، ایجاد کنند. یک مسأله دیگر مربوط به کاهش تراکم استخوان است؛ بنابراین، باید بهیاد داشت که این رژیمها ممکن است خطر شکستگی استخوان را افزایش دهند.
منبع: رژیم وگان، خوب یا بد؟
پاسخ ها