بارداری یک مسیر پر از چالش و احساسات مختلفه. ممکنه یک روز از خوشحالی اشک شوق بریزی، یک روز دیگه از استرس و نگرانی گریه کنی. اما تا حالا به این فکر کردی که گریه کردن مادر چه تأثیری روی جنین داره؟ آیا گریه کردن در دوران بارداری ضرر داره یا نه؟ بیایید علمیتر به این موضوع نگاه کنیم.
وقتی ناراحت یا مضطرب میشی، بدنت شروع به ترشح هورمونهایی مثل کورتیزول و آدرنالین میکنه. این هورمونها از طریق جفت وارد جریان خون جنین میشن و مستقیماً روی رشد و وضعیت عاطفی جنین تأثیر میذارن. یعنی اگه مدت زیادی در شرایط استرسزا و ناراحتکننده باشی، جنین هم این استرس رو حس میکنه و ممکنه روی رشد مغزی و سیستم عصبیاش اثر بذاره.
از طرفی، افزایش هورمون استرس ممکنه باعث تنگ شدن رگهای خونی بشه که اکسیژن و مواد مغذی کمتری به جنین میرسونه. این موضوع میتونه رشد جنین رو تحت تأثیر قرار بده و حتی احتمال تولد نوزادی با وزن کم رو بالا ببره.
استرس مداوم و گریههای شدید میتونه سطح کورتیزول رو بالا ببره و در بعضی موارد حتی احتمال زایمان زودرس رو افزایش بده. تحقیقات نشون میدن که استرس زیاد در دوران بارداری میتونه باعث کاهش وزن جنین هنگام تولد بشه و حتی روی عملکرد سیستم ایمنی جنین هم تأثیر بذاره. البته این موضوع بیشتر در مورد استرسهای مزمن و افسردگی شدید صدق میکنه، نه گریههای گاهبهگاه ناشی از احساسات معمولی.
علاوه بر این، مادرانی که در دوران بارداری دچار اضطراب یا افسردگی هستن، بیشتر احتمال داره نوزادانی حساستر و مضطربتر به دنیا بیارن. این نوزادان ممکنه در آینده مستعد مشکلاتی مثل بیشفعالی یا نوسانات خلقی باشن.
اگه خیلی زیاد و بیدلیل گریه میکنی، حس ناامیدی داری و حال روحی خودت رو نمیتونی کنترل کنی، ممکنه دچار افسردگی بارداری شده باشی. این مشکل یک موضوع جدی است که نباید دست کم گرفته بشه. افسردگی درمان نشده در دوران بارداری نهتنها برای مادر بلکه برای جنین هم مضره و میتونه روی رشد عاطفی و شناختی نوزاد بعد از تولد اثر بذاره.
تحقیقات نشون دادن که افسردگی مادر میتونه روی ترشح هورمونهای شادیآور مثل سروتونین و دوپامین تأثیر بذاره. کمبود این هورمونها در بدن مادر میتونه باعث بشه جنین بعد از تولد مستعد افسردگی، اضطراب و حتی مشکلات یادگیری باشه.
بله، جنین از طریق هورمونهای بدن مادر احساسات رو حس میکنه. وقتی خوشحالی، دوپامین و اندورفین ترشح میشه که حس آرامش رو به جنین منتقل میکنه. اما وقتی غمگینی و مدام گریه میکنی، سطح کورتیزول بالا میره و باعث ایجاد استرس در جنین میشه. پس مراقب حال روحی خودت باش، چون جنین تحت تأثیر احساسات تو قرار میگیره.
جنین نهتنها به تغییرات هورمونی واکنش نشون میده، بلکه صداهای اطرافش رو هم میشنوه. اگه مادر دائماً ناراحت باشه و با صدای گریه حرف بزنه، جنین میتونه این تغییرات رو تشخیص بده و ممکنه تحت تأثیر اون قرار بگیره.
اگه بارداری برای تو یک دوره پر از اضطراب و نگرانی شده، بهتره راههای مدیریت استرس رو یاد بگیری:
درسته که در دوران بارداری تجربه انواع احساسات طبیعیه، اما مهمه که بدونی جنین هم تحت تأثیر این احساساته. پس سعی کن استرس و نگرانی رو کنترل کنی و تا جای ممکن آرامش داشته باشی. اگه گاهی گریه کردی، نگران نباش، اما اگه این ناراحتیها طولانی شد، حتماً راهی برای بهبود حال روحی خودت پیدا کن. حال خوب مادر یعنی رشد بهتر و آرامش بیشتر برای جنین.
مادر بودن از همین روزهای بارداری شروع میشه، پس مراقب خودت باش چون هر احساسی که داری، روی فرزندت هم تأثیر میذاره. سعی کن لحظات شادی برای خودت بسازی تا این شادی به جنینت هم منتقل بشه
پاسخ ها