اگر در مورد اختلالات شکل نامنظم رحم خوانده باشید احتمالاً بارها با اختلال رحم دو شاخ مواجه شده اید. به این اختلال، رحم دوقطبی نیز گفته میشود. برخی از خانمها به صورت مادرزادی دارای رحمی با شکل نامنظم هستند. در واقع 3 درصد از زنان دارای رحمی با شکل متفاوت از حالت طبیعی میباشند. رایجترین نوع این نامنظمی، رحم دوقطبی است. حال ممکن است این عارضه موجب نگرانی این زنان در مورد مسائل مربوط به بارداری و زایمان شود. به همین دلیل در این مقاله میخواهیم به معرفی کامل رحم دوشاخ، نحوه تشخیص، خطرات و عوارض احتمالی آن بپردازیم.
اختلال رحم دو شاخ، یک نوع اختلال مادرزادی است که در آن فرد با رحمی به شکل قلب به دنیا میآید. در این زنان، قسمتهای فوقانی رحم به صورت کامل از هم جدا هستند و در بین آنها یک تیغه دیده میشود. این موضوع سبب شده تا فضای داخلی رحم کوچکتر و کمحجمتر از حالت طبیعی باشد. در حالت طبیعی، قسمت میانی رحم باز بوده و فضای کافی برای رشد جنین را مهیا میسازد.
رحم دو شاخ یک ناهنجاری مادرزادی است. بنابراین فرد و سبک زندگی او هیچ نقشی در ایجاد این اختلال ندارد. دلایل ایجاد رحم دو قطبی به صورت دقیق مشخص نشدهاند. با توجه به مادرزادی بودن رحم دوقطبی، این ناهنجاری ارثی بوده و احتمالاً یک ژن مشخص باعث آن میشود.
حال که با ناهنجاری رحم دو شاخ آشنا شدید بهتر است به علائم و نشانههای این عارضه نیز بپردازیم. بیشتر زنان در طول زندگی خود ممکن است اصلاً متوجه شکل نامنظم رحم خود نشوند. زیرا این عارضه نشانهها و علائم دقیقی ندارد. بسیاری ممکن است این علائم را با علائم بیماریهای دیگر اشتباه بگیرند. اما در کل داشتن حالتهای زیر میتواند نشانه وجود یک اختلال در شکل رحم باشد.
· داشتن قاعدگیهای پردرد
· خونریزیهای نامنظم از واژن
· درد غیر طبیعی هنگام رابطه جنسی
· احساس درد و ناراحتی در ناحیه شکم
· ناباروری و یا سقط جنین مکرر
بسیاری از زنان نگران این مسئله هستند که آیا رحم دو شاخ موجب ناباروری میشود یا خیر؟ در پاسخ به این سؤال باید بگوییم که این عارضه به خودی خود موجب ناباروری در زنان نمیشود. زیرا شکل نامنظم رحم مانعی برای بارور شدن تخمکها و لانه گزینی ایجاد نمیکند. در واقع زنان بسیاری با رحم دوقطبی توانستهاند باردار شده و نوزادان سالمی به دنیا بیاورند. اما آمارها نشان میدهد که سقط جنین و اختلالات باروری در زنانی با ناهنجاریهای رحم بیشتر دیده میشود. بنابراین رحم دوشاخ در برخی مواقع میتواند در بارور شدن زنان اختلال ایجاد نماید.
شاید رحم دو شاخ نتواند مانع بارور شدن زنان شود اما قطعاً میتواند در روند بارداری و زایمان خطراتی ایجاد نماید. به صورتی که احتمال سقط جنین در این زنان به صورت خطرناکی بالا میرود. همچنین این زنان ممکن است یک زایمان پرخطر را تجربه نمایند. بنابراین بارداری این زنان از نوع بارداری پرخطر محسوب میشود.
زنان دارای رحم دوشاخ برای به دنیا آوردن نوزادان سالم باید تحت مراقبتهای خاصی قرار گیرند. بدون این مراقبتها ممکن است این زنان سقط جنین را به صورت مکرر تجربه نمایند. زایمان زودرس و به دنیا آمدن نوزاد نارس، کنده شدن زود هنگام جفت، رشد کم جنین و ... از خطرات دیگر رحم دوشاخ هستند.
تشخیص ناهنجاری شکل نامنظم رحم مانند رحم دو شاخ با روشهای مختلفی صورت میگیرد. در معاینههای لگنی که به دلایل مختلف صورت میگیرند، ممکن است پزشک موجب شکل غیرطبیعی دهانه رحم شود. در نتیجه برای تشخیص دقیقتر از آزمایشهای دیگر استفاده نماید. تشخیص رحم دوقطبی با استفاده از سونوگرافی، MRI، سونوهیستروگرافی و هیستروسالپینگوگرافی قابل تشخیص است. معمولاً برای تشخیص این عارضه از سونوگرافی استفاده میشود.
روشهای درمانی رحم دو شاخ
جالب است بدانید که ناهنجاری رحم دو شاخ با استفاده از روشهای قابل درمان است. این روشهای درمانی برای زنانی انجام میشوند که به دلیل داشتن این عارضه قادر به باردار شدن و یا نگهداری جنین نیستند. این روشها به صورت جراحی انجام میشوند و در طی آن شکل نامنظم رحم اصلاح خواهد شد. متروپلاستی و هیستروسکوپی از روشهای مدرن درمان این عارضه هستند.
منبع
yogitimes.com
پاسخ ها