بوی بد دهان در کودکان شایع است. میتواند از منابع شفاهی و غیر شفاهی منشأء گیرد. ۸۷ درصد موارد از منابع خوراکی و ۱۳ درصد از منابع غیر خوراکی ناشی میشود. بوی بد دهان در کودکان و بزرگسالان زمانی که صبح از خواب بیدار میشوند یکسان است اما نفس صبحگاهی موقتی است و پس از مسواک زدن و شستشوی دهان از بین میرود. اگر کودک از بوی بد در مواقع دیگر و زمانی که این مشکل دائمی است شکایت میکند باید آن را به متخصص مراقبتهای بهداشتی اطلاع دهید. این مقاله را بخوانید تا با علل، درمان، پیشگیری و درمان خانگی بوی بد دهان در کودکان آشنا شوید.
بهداشت ضعیف دهان و دندان:
نواحی خاصی در دهان مانند حفرهها و شیارهای روی سطح دندانها، نواحی بین دندانها و لثهها یا منافذ زبان با ذرات غذا به دام میافتند. باکتریهای موجود در دهان مواد پروتئینی این بقایای مواد غذایی را تجزیه میکنند و اسیدهای آمینه و گازهای تهاجمی تولید میکنند.
دندانهای پوسیده:
پوسیدگی دندان محیطی را برای رشد باکتریها ایجاد میکند و تجمع غذا در این حفرهها منجر به بوی بد دهان میشود.
آبسه دندان:
ممکن است ترشحات چرک از دندان آبسه شده وجود داشته باشد. چرک ممکن است منجر به بوی بد از حفره دهان شود.
بیماریهای پریودنتال:
ژنژیویت یک بیماری التهابی لثه بوده که ممکن است منجر به بوی بد دهان در کودکان شود. ایجاد پلاک عامل اصلی بیماریهای لثه است. برداشتن نادرست پلاک دندانی ممکن است منجر به بوی بد دهان شود.
کم آبی بدن:
کم آبی بدن برخی از بیماریهای غدد بزاقی یا برخی داروها ممکن است تولید بزاق و بوی بد دهان را کاهش دهند.
مال اکلوژن:
مال اکلوژن با دندانهای کج، شلوغ، بیرونزده یا نامناسب مشخص میشود. رعایت بهداشت برای این دندانها دشوارتر بوده و ممکن است ذرات غذا بین دندانها گیر کند. علاوه بر این منجر به افزایش رشد میکروبی و در نتیجه بوی بد از دهان میشود.
لوازم ارتودنسی:
تمیز کردن نادرست وسایلی مانند بریسها، نگهدارندههای ارتودنسی، نگهدارنده فضا یا محافظهای دهان ورزشی ممکن است منجر به تجمع باکتریهای ایجادکننده بو در دستگاه و دهان شود.
پرکردگی ضعیف دندان:
ترمیمهای آمالگام یا کامپوزیت اگر به درستی انجام نشده باشد ممکن است منجر به نهفتگی غذا و ایجاد بوی بد از دهان شود.
جسم خارجی در بینی:
اجسام خارجی مانند نخود، لوبیا یا قطعات کوچک اسباب بازی که در بینی گیر کردهاند ممکن است منجر به عفونت و بوی بد دهان شوند.
لوزهها:
لوزههای عفونی در کودکان ظاهری شبیه گل کلم دارند و ممکن است در شیارهایی که روی سطح آن ظاهر میشوند تجمع غذا وجود داشته باشد. علاوه بر این ممکن است منجر به بوی بد دهان در کودکان شود.
شرایط پزشکی:
برخی از عوارض سلامتی مانند زخمهای دهان، آسم، بزرگ شدن آدنوئید، دیابت، نارسایی کلیه، مشکلات کبدی یا سرطان دهان ممکن است باعث بوی بد دهان شوند.
عفونتها:
در کودکانی که برای سرطان تحت شیمی درمانی قرار میگیرند عفونتهای قارچی ممکن است رخ دهد و منجر به بوی بد دهان در کودکان شود. علاوه بر این عفونت سینوسی یا عفونت معده نیز ممکن است باعث بوی بد دهان شود.
داروهای خاص:
برخی داروها مانند آنتی هیستأمینها، آرام بخشها و فنوتیازینها منجر به کاهش تولید بزاق میشوند. در نتیجه منجر به بوی بد دهان میشود. به همین ترتیب مصرف بیرویه و بیش از حد آنتیبیوتیکها بار باکتریایی دهان را کاهش میدهد و منجر به عفونتهای قارچی و بوی بد دهان میشود.
تغییرات رژیم غذایی:
برخی از مواد غذایی مانند سیر، پیاز یا سایر ادویهها بوی قوی دارند. پس از هضم و جذب این مواد غذایی مولکولهای بدبو وارد جریان خون میشوند و هنگام تنفس از ریهها بازدم میکنند و باعث بوی بد دهان میشوند.
هیدراتاسیون کافی به شستشوی مواد زائد دهان و در نتیجه جلوگیری از بوی بد دهان کمک میکند
با استفاده از سری مسواک زبان کودک را به آرامی تمیز کنید
از دهانشویههای تجاری موجود برای کودکان استفاده کنید یا میتوانید آنها را در خانه با مخلوط کردن یک فنجان آب، یک قاشق چایخوری جوش شیرین و یک قطره روغن نعناع درست کنید. اطمینان حاصل کنید که کودک دهانشویه را قورت نمیدهد
مصرف سالاد و میوههای تازه از بوی بد دهان جلوگیری میکند و به خود پاکسازی کمک میکند
جویدن یک شاخه جعفری، نعناع یا گیاهانی مانند ریحان ممکن است به خنثی کردن بوی بد دهان کمک کند
نوشیدنیهای کافئین دار و شیرین مانند کک و قهوه را کاهش دهید
هر روز وسایل ارتودنسی متحرک را بردارید و طبق دستور دندانپزشک کودکان به خوبی تمیز کنید
۱-هر شش ماه یک بار جرمگیری منظم توصیه شده را انجام دهید
۲-اگر کودک علائم التهاب لثه مانند تورم یا خونریزی لثه همراه با بوی بد دهان را تجربه میکند یک جلسه اضافی جرمگیری و برنامهریزی ریشه میتواند به رهایی از این مشکل کمک کند
۳-اگر کودک دارای حفره یا سایر پرکردگیهای دندانی نامناسب است از پرکردگی مناسب برای کودک خود استفاده کنید
۴-اگر فکر میکنید که کودکتان دندانهای نامرتب دارد با متخصص ارتودنسی مشورت کنید
۵-اگر متوجه ترشحات چرک از بینی شدید با اورژانس تماس بگیرید
۶-اگر کودک علائم عفونت دارد کل دوره درمان آنتی بیوتیکی را طبق توصیه پزشک انجام دهید
بوی بد رایج کودکان پس از بیدار شدن میتواند بلافاصله پس از مسواک زدن و خوردن چیزی برطرف شود. با این حال بوی بد دهان ناشی از یک بیماری زمینهای مانند عفونت، پوسیدگی دندان یا التهاب لثه به درمان مناسب نیاز دارد.
آیا لیمو میتواند بوی بد دهان را درمان کند؟
بله جویدن لیمو یا نوشیدن آب لیمو میتواند به کنترل بوی بد دهان کمک کند زیرا ویتأمین C موجود در لیمو از رشد باکتریها در دهان جلوگیری میکند.
منبع:
پاسخ ها