در چند دهه اخیر قهوه به یک نوشیدنی محبوب در میان نوجوانان تبدیل شده است. در حالی که برخی از نوجوانان از قهوه به دلیل طعم آن لذت میبرند، برخی دیگر آن را برای حفظ هوشیاری و تمرکز مصرف میکنند. تحقیقات اخیر بر خواص آنتی اکسیدانی و درازمدت سلامتی قهوه تأکید دارد. کافئین یک ترکیب روانگردان است که سیستم عصبی مرکزی (CNS) را تحریک کرده و هوشیاری را به ارمغان میآورد. با این حال مصرف بیش از حد آن ممکن است اثرات نامطلوبی داشته باشد، به ویژه در میان نوجوانانی که بدن آنها هنوز در حال رشد است. مصرف بیش از حد آن میتواند عوارض نامطلوبی ایجاد کند، به خصوص در نوجوانانی که حتی به دوز کمی از کافئین حساس هستند. نوجوانان ممکن است کافئین را از منابع متعددی مانند چای، نوشیدنیهای انرژیزا، نوشابه و شکلات مصرف کنند.
نوجوانان و جوانان بین 12 تا 18 سال مصرف کافئین خود را به 100 میلی گرم در روز محدود کنند، یعنی تقریباً یک فنجان قهوه بنوشند. اینایدهآل است که میزان مصرف را زیر حد مجاز نگه دارید زیرا برخی از نوجوانان ممکن است نسبت به دیگران حساستر باشند و حتی مقادیر کم ممکن است اثرات ناخواستهای ایجاد کند
مصرف بیش از حد قهوه بیش از حد مجاز میتواند نوجوانان را در معرض سطوح بالای کافئین قرار دهد که ممکن است باعث عوارض جانبی زیر شود.
اضطراب و عصبی بودن:
مصرف بیش از حد کافئین بر ظرفیت توجه، خلق و خو و رفتار تأثیر میگذارد. نوجوانان حساس ممکن است تحریکپذیری، عصبی بودن و اضطراب را نیز تجربه کنند.
بیخوابی مداوم:
اگرچه کافئین باعث هوشیاری میشود اما مصرف بیش از حد ممکن است اثرات هورمونهایی مانند سروتونین و ملاتونین را که خواب را تنظیم میکنند تغییر دهد. مصرف قهوه یا سایر نوشیدنیهای کافئین دار در نزدیکی زمان خواب ممکن است خوابیدن را برای نوجوان دشوار کند.
کاهش اشتها:
کافئین سیستم عصبی سمپاتیک (SNS) را تحریک میکند که در سرکوب گرسنگی و افزایش سیری نقش دارد. مصرف بیش از حد کافئین روزانه ممکن است اشتهای نوجوان را سرکوب کند.
پوسیدگی دندان:
قهوه کمی اسیدی بوده و ممکن است به دلیل قرار گرفتن در معرض طولانی مدت باعث پوسیدگی دندان شود. اگر قهوه دارای قند اضافه باشد میتواند رشد باکتری در داخل دهان تشدید کند و خطرناک است.
از دست دادن استخوان:
مصرف بیش از حد کافئین ممکن است باعث افزایش دفع کلسیم و منیزیم در ادرار شود. ممکن است خطر از دست دادن استخوان را افزایش دهد، به خصوص اگر رژیم غذایی نوجوان حاوی کلسیم و غذاهای غنی از ویتأمین D کافی نباشد
وابستگی به کافئین:
تعدادی از نوجوانان به طور معمول قهوه مصرف میکنند تا هوشیار و متمرکز بمانند. نوجوانان ممکن است به آن وابسته شوند و اگر قهوه یا نوشیدنی انرژیزای معمولی خود را از دست بدهند، دچار علائم ترک مانند سردرد و حالت تهوع شوند. مصرف بیش از حد کافئین همچنین ممکن است باعث سوزش سر دل، تکرر ادرار، سرگیجه و افزایش ضربان قلب شود. کافئین بیش از حد باعث کم آبی بدن نیز میشود که ممکن است بر فشار خون و عملکرد ورزشی آنها تأثیر بگذارد. ممکن است خطر سردرد و میگرن را نیز افزایش دهد. این اثرات کوتاه مدت در عرض 5 تا 30 دقیقه پس از مصرف قهوه رخ میدهد و میتواند تا 12 ساعت باقی بماند.
قهوه حاوی چندین ترکیب فعال زیستی مانند اسید کافئیک، اسیدهای کلروژنیک و ملانوئیدین است. مصرف منظم قهوه شیرین نشده در حد توصیه شده ممکن است سلامت قلب را بهبود بخشد و از کبد محافظت کند. این مزایا بیشتر در میان بزرگسالان مشاهده میشود و مشخص نیست که آیا نوجوانان نیز همین اثرات را تجربه میکنند یا خیر. یک رژیم غذایی متعادل، هیدراتاسیون خوب و فعالیت بدنی کافی میتواند به نوجوان اجازه دهد از این فواید بدون نیاز به قهوه بهرهمند شود.
نوجوان خود را به خواندن برچسبهای تغذیه راهنمایی کنید:
برخی از نوشیدنیها مانند نوشابه ممکن است حاوی قهوه نباشند اما ممکن است حاوی کافئین باشند. همچنین برخی از اقلام شیرینی پزی ممکن است کافئین را در برچسب تغذیه ذکر نکرده باشند، اما ممکن است حاوی قهوه باشند.
الگوی خوبی باشید:
از نوشیدن چند بار قهوه یا نوشیدنیهای کافئین دار در طول روز خودداری کنید. یک نوجوان به احتمال زیاد تنها زمانی به شما گوش میدهد که شما را در حال انجام کارهای درست ببیند.
به آنها انگیزه دهید تا از نظر بدنی فعال بمانند:
فعالیت بدنی با ترشح هورمونهایی مانند اندورفین به مغز هشدار میدهد و انرژی را افزایش میدهد. این میتواند به نوجوان کمک کند بدون نیاز به قهوه هوشیار و فعال بماند.
نوشیدنیهای سالم را جایگزین کنید:
اگر احساس میکنید نوجوان شما به کافئین اعتیاد دارد، با یک ارائه دهنده مراقبتهای بهداشتی مشورت کنید. آنها را تشویق کنید تا هر زمان که ممکن است جایگزینهای سالمتری انتخاب کنند و مصرف قهوه را به چند روز در هفته یا موقعیتهای خاص محدود کنید.
منبع:
پاسخ ها