به گزارش گروه وبگردی اخبار ، آش دوغ یکی از آشهای سنتی استان اردبیل میباشد که طرفداران زیادی دارد و معمولا هر کسی که به این استان سفر میکند این آش را امتحان میکند. علاوه بر اردبیل در شهرهای دیگر نیز این آش تهیه میشود، ولی مواد داخل آن تا حدودی متفاوت است. اما همه این آشها در مواد اصلی که شامل دوغ، نخود و سبزی است مشترکند. در ارومیه، ایلام، همدان و چندین شهر دیگر این آش نیز تهیه میشود.
آش دوغ طعم ترش و عظر خوبی دارد و به کسانی که غذاهای ترش دوست دارند توصیه میشود. در این آش اگر به جای دوغ از ماست پاستوریزه استفاده میکنید بهتر است در کنار آن کره محلی را فراموش نکنید، زیرا عطر خوبی به این غذا میدهد. همان طوری که از اسم این غذا پیداست مهمترین ماده تشکیل دهنده آن دوغ است. دوغ ماده لبنی است که از کره به دست میآید. نوع سنتی دوغ با نوع صنعتی آن که امروزه بیشترین مورد استفاده را دارد متفاوت است. دوغ تأمین کننده یک چهارم نیاز روزانهٔ بدن به کلسیم و حاوی ویتامینهای ب۲ و ب۶ و ب۱۲ است و از این رو قویکننده استخوانها میباشد. وجود باکتریهای مفیدی، چون استرپتوکوکوس، ترموفیلوس و لاکتوباسیلوس بولگارس در دوغ اثرات بسیار مفیدی بر سلامت دستگاه گوارش دارد و مانع رشد ارگانیسمهای مضر میشوند. دوغ به دلیل طبیعت سرد، علائم گرمازدگی، خستگی و عطش را التیام میبخشد.
معمولا برای طعمدارکردن دوغ از نعنا، پونه، کاکوتی یا گلبرگهای خردشده گلمحمدی و برخی عرقیات استفاده میشود که علاوه بر ایجاد طعم خوشایند، بر خواص درمانی دوغ میافزاید. دوغ حاوی نعنا و پونه، به ترشح شیره معده و هضم غذا کمک میکند و نفخ حاصل از دوغ را رفع و دل پیچه را التیام میبخشد. این دوغ خنککننده محیط دهان بوده و به گردش هر چه بهتر خون کمک کرده، مجاری گوارشی را ضدعفونی و برای رفع سکسکه و اسهال ناشی از گرمی هوا نافع و به عملکرد مطلوب کبد کمک میکند. دوغ حاوی کاکوتی، مقوی قلب و معده بوده و مسکن سردردهای ناشی از گرمی هواست و به دلیل خاصیت ضدعفونیکنندگی، کرمکش قوی بوده و خلطآور خوبی است و برای التیام علائم رماتیسم نافع است. دیگر خواص دوغ کاکوتی شبیه به دوغ نعناست.
منبع: غذالند
پاسخ ها