به گزارش خبرنگار گروه استانهای اخبار از اصفهان ، تارکان تحصیل، کودکان لازم التعلیمی هستند که به علتها و مشکلات مختلف از آموزش عمومی به عنوان حق اصلی خود دور ماندهاند. وزارت آموزش و پرورش، آمار امسال بازماندگان از تحصیل در استان اصفهان را ۳ هزار نفر و تارکان تحصیل در مقطع ابتدایی را ۵ هزار و ۱۸ نفر اعلام کرد، شناسایی کودکان لازم التعلیمی لازم است تا علاوه بر اینکه دلایل ترک تحصیلشان بررسی شود، با مهیا کردن شرایط به چرخه آموزش بازگردند.
۵۰۱۸ نفر تارک تحصیل در اصفهان
لیلا سادات ابطحی معاون آموزش ابتدایی ادارهکل آموزش و پرورش استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما درباره آمار ترک تحصیل در کودکان ۶ سال به بالا اظهار کرد: وزارت آموزش و پرورش هر سال آمار تارکان تحصیل را اعلام میکند تا پیگیری و بررسیهای لازم را برای شناسایی این افراد انجام دهیم، امسال طبق آمار ۵ هزار و ۱۸ نفر تارک تحصیل داشتیم که ۲ هزار و ۶۱۰ نفر را شناسایی کرده ایم ؛ اما هنوز ۲ هزار و ۴۰۸ نفر شناسایی نشدهاند که همچنان پیگیر هستیم.
او در خصوص علتهای ترک تحصیل کودکان ۶ سال به بالا بیان کرد: فرد به علتهای مختلفی همانند فوت، مهاجرت به خارج از کشور و گاه مشکلات ذهنی و جسمی-حرکتی توان تحصیل در مدرسه را نداشته و وارد آموزش نشده است که تارک تحصیل محسوب میشود. هرسال اسامی تارکان تحصیل را نفر به نفر تحلیل و بررسی میکنیم تا مشخص شود به چه علتی افراد لازمالتعلیم، وارد آموزش در مقطع ابتدایی نشدهاند.
معاون آموزش ابتدایی ادارهکل آموزش و پرورش استان اصفهان با بیان اینکه شناسایی تارکان تحصیل کاری بسیار سخت و زمانبر است، خاطرنشان کرد: برای دستیابی به آمار و اطلاعات درست باید دستگاههای مختلف همانند استانداری، کمیته امداد امامخمینی (ره)، اداره ثبتاحوال، سازمان بسیج دانشآموزی، معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی، اداره پست، مجمع خیرین استان و اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، جلسه تشکیل دهند و در کارگروه انسداد مبادی بیسوادی علت نبود این افراد در فرآیند آموزش را بررسی و مشخص کنند.
ابطحی افزود: البته گاهی بعضی از تارکان تحصیلی که آنها را شناسایی و اعلام فوتی کردیم، دوباره سال بعد اسامی آنان جزو آماری است که وزارت آموزش و پرورش اعلام میکند.
او با اشاره به شیوع بیماری کرونا، در خصوص نحوه ورود تارکان تحصیل فاقد امکانات کافی به فرآیند آموزش، بیان کرد: گاهی خانوادهها فاقد ابزار مورد نیاز از جمله اینترنت هستند که با کمک خیران و استفاده از ظرفیت گروههای درسی و راهبران آموزشی، درسنامهها را آماده کرده و به دست این افراد میرسانیم.
او درباره تمایل نداشتن برخی خانوادهها به تحصیل کودک هم گفت: گاهی با خانوادههایی مواجه میشویم که به علتهایی همانند احساس ضعف در فرزند خود یا تصمیمهای ناشی از بیتخصصی و نداشتن اطلاعات کافی و لازم از تحصیل کودک جلوگیری میکنند و تمایلی به ثبتنام ندارند. ما تلاش میکنیم تا با آموزشها و روشنگریها، خانوادهها را متقاعد کنیم که از تحصیل کودک جلوگیری و فرزند خود را به عنوان تارک تحصیل از چرخه ثبتنام جدا نکنند.
معاون آموزش ابتدایی ادارهکل آموزش و پرورش استان اصفهان درباره تارکان تحصیلی که وارد آموزش شدند، بیان کرد: اکنون ۲۱.۱۶ درصد از دختران و ۲۶.۸۳ درصد از پسران و در مجموع ۴۷.۹۹ درصد از تارکان تحصیل شناسایی و وارد چرخه آموزش شدهاند که به علت تداخل آمار سال جدید با آمارهایی که در سالهای قبل شناسایی شده باید جداسازی بیشتری انجام دهیم تا به آمار اصلی برسیم.
او گفت: علاوه بر تارکان تحصیل، عدهای هم بازماندگان از تحصیل هستند که در صورت یاری خیران یا یافتن حامیانی این فرصت را پیدا میکنند تا همانند همسن و سالهای خود تحصیل کنند.
وحید محمودی رئیس اداره مدارس و مراکز غیردولتی و مشارکتهای مردمی ادارهکل آموزش و پرورش استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما، اظهار داشت: اداره مدارس و مراکز غیردولتی و مشارکتهای مردمی ادارهکل آموزش و پرورش میتواند در جذب بازماندگان از تحصیل در مدارس آموزش از راه دور فعالیت کند که در حال حاضر مؤسسان ما به کارشناسیهای آموزش متوسطه مناطق مراجعه میکنند و با گرفتن اسامی، پیگیریهای لازم را برای جذب بازماندگان به آموزش انجام میدهند.
او ادامه داد: «آبا» طرحی است که پس از شناسایی بازماندههای تحصیل، با کمک حامی یا خیرانی هزینههای تجهیزات کلاس و خدمات آموزشی این افراد را میپذیرند و آنها میتوانند به صورت رایگان در مدرسه آموزش از راه دور تحصیل کنند.
رئیس اداره مدارس و مراکز غیردولتی و مشارکتهای مردمی ادارهکل آموزش و پرورش استان اصفهان تصریح کرد: طرح «آبا» میتواند تمام بازماندگان از تحصیل را پوشش دهد، مشروط بر اینکه حامی یا خیری وجود داشته باشد و کمک کند.
محمودی افزود: طرح «آبا» از مهر امسال ابلاغ شده و استانها را مکلف کردند که حداقل یک کلاس تا پایان سال تشکیل دهند که ما پیگیریهای لازم را در این خصوص انجام دادیم و امکان دارد در بهمن یا اسفند امسال کلاسی را در قالب طرح «آبا» تشکیل دهیم.
آرش محمدحسینیان معاون فرهنگی کمیته امداد امامخمینی (ره) استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار ما به تشریح اقدامات این نهاد برای کمک به بازگشت دانشآموزان بازمانده از تحصیل به مدرسه پرداخت و اظهار داشت: در کمیته امداد اصفهان، بازماندگان از تحصیل به دو گروه سنی ۶ تا ۱۰ سال و ۱۰ تا ۴۹ سال تقسیم میشوند که برای هر کدام از این گروها اقدامات جداگانهای در نظر گرفته میشود.
او ادامه داد: امسال با همکاری ادارهکل آموزش و پرورش آگاه شدیم که ۶۹ نفر از فرزندان ۶ تا ۱۰ سال خانوارهای تحت حمایت این نهاد، از ادامه تحصیل بازماندهاند که ۳۹ نفر به علت شرایط خاص جسمانی و معلولیتهای سخت و سنگین ذهنی امکان تحصیل ندارند، اما ۳۰ نفر دیگر با همکاری این نهاد به مدرسه بازگردانده شدند.
معاون فرهنگی کمیته امداد امام خمینی (ره) استان اصفهان، اظهار کرد: اکنون بیش از ۱۹ هزار دانش آموز در خانوارهای تحت حمایت این نهاد از رده ابتدایی تا متوسطه در حال تحصیل هستند.
محمدحسینیان علت اصلی ترک تحصیل و بازماندگی این فرزندان از حضور در مدرسه را عوامل فرهنگی دانست و گفت: مشکلات موجود در بعضی از این خانوارها در کنار بی رغبتی بعضی از این فرزندان از جمله مهمترین عوامل ترک تحصیل آنهاست که با ارائه بستههای تشویقی و مشاوره تحصیلی و خانوادگی برای رفع اینگونه معضلات تلاش میکنیم.
او در ادامه با بیان اینکه از سال ۹۶ تاکنون براساس تفاهمنامهای، کمیته امداد و آموزش و پرورش استان اصفهان خدمات خوبی را برای تسهیل آموزش مددجویان بزرگسال بازمانده از تحصیل به جامعه هدف ارائه کردهاند، اظهار کرد: از ابتدای سال ۹۹ تاکنون ۲۹۵ مددجوی ۱۰ تا ۴۹ سال برای طی مراحل آموزشی به آموزش و پرورش معرفی شدهاند.
معاون فرهنگی کمیته امداد امام خمینی (ره) استان اصفهان در پایان با اشاره به اینکه مشکلات مالی فقط بخش کوچکی از دلایل بازماندگی از تحصیل دانش آموزان است، گفت: میتوان با برطرف کردن مشکلات فرهنگی بعضی از خانوارها و ارائه آموزشهای خانواده اینگونه موارد را کاهش داد؛ ولی با این وجود، این نهاد از ابتدای امسال تاکنون تمام امکانات خود را برای فراهمکردن تجهیزات آموزش مجازی به دانش آموزان نیازمند به کار گرفته و با همکاری مردم نیکوکار استان، خیران و صاحبان صنایع تاکنون هزار و ۶۵۰ دستگاه تبلت و گوشی هوشمند تهیه و بین این عزیزان توزیع شده است.
برخورداری از آموزش عمومی حق اصلی هر کودکی است. امیدواریم با ارائه راهکارهای مناسب مسئولان و یاری خیران، روزی برسد که دیگر هیچ کودک و نوجوانی ترک تحصیل نکند یا بازمانده از تحصیل نباشد. ناگفته نماند که طرح «آبا» یا «آشتی با آموزش» میتواند روزنه امیدی برای پایان بخشیدن به این معضل باشد، مشروط به اینکه خیران یاری رسانند.
گزارش از نرجس برهانی
ش
پاسخ ها