به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی اخبار ، مینو رفیعی مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی کشور،درباره اقدامات بهزیستی در حوزه غربالگری چشم، اظهار کرد: یکی از برنامههای مهم سازمان بهزیستی که بیش از ۲۰ سال است در حال انجام است غربالگری چشم است .
وی با بیان اینکه امسال به دلیل همه گیری بیماری کووید ۱۹ تغییراتی در این برنامه ایجاد شده تا این خدمات در درسترس خانوادهها قرار بگیرد، افزود: در این برنامه در تلاش هستیم تا میزان ابتلا به تنبلی را تا حد امکان کاهش دهیم، این برنامه هر سال از آبان ماه به مدت ۲ تا ۳ماه اجرا میشد و در نیمه اول سال فقط در برخی نقاط سرد سیر اجرا میشد، اما امسال با توجه به هشدار وزارت بهداشت که ممکن است با موج دوم بیماری مواجه شویم تاریخ برنامه جلوتر افتاده و به استانها اعلام شده که میتوانند این برنامه را از ۱۵ تیر تا پایان مهر ادامه دهند.
رفیعی بیان کرد: این برنامه فقط در استانهای دارای شرایط سفید و زرد اجرا میشود و بعضی از استانها که در وضعیت بحرانی و قرمز هستند فعلا برنامه مذکور اجرا نمیشود. در پروتکل اجرایی استانها تاریخ ۱۵ تیر برای شروع برنامه اعلام شده است.
مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی کشور گفت: امسال غربالگری فقط با دستگاه اجرا میشود و استفاده از چارت E برای سنجش بینایی کودکان نداریم تا تماس فیزیکی غربالگر با افراد برقرار نشود و زمان غربال هم کاهش بیابد. در این روش دستگاه فاصله کودک تا غربالگر یک متر است و غربالگری فقط چند ثانیه طول میکشد به همین دلیل زمان و خطر کمتر است.
وی با اشاره به اینکه در برنامه امسال فقط یک والد باید همراه کودک باشد و استفاده از ماسک، ضد عفونی کردن و عدم استفاده از بروشور در محل غربالگری ابلاغ شده است، گفت: یکی از بندهای مهم این پروتکل این است که هر استان باید با ستاد کرونا استان هماهنگ باشد به این ترتیب اگر شرایط استانی قرمز است باید برنامه عقب بیفتد تا شرایط عادیتر شود.
رفیعی تصریح کرد: در درجه اول سلامت کودکان و خانوادهها برای ما مهم است، درواقع غربالگری را با شرایط کرونا سازگار کردیم. همچنین اگر خانوادهها دارای علائم آبریزش بینی، سرفه، تب، خستگی مزمن هستند یا سابقه یا احتمال تماس با بیمار کرونایی را داشتند باید تا دو هفته به پایگاه مراجعه نکنند. همه برنامهها توسط کمیته پیشگیری از بیماریهای واگیر سازمان بهزیستی ابلاغ و تهیه شده است.
مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی کشور با تاکید بر اینکه سال گذشته ۳ میلیون و ۳۰۰ هزار کودک غرباگری شدند، اضافه کرد: از این تعداد ۱۹ هزار و ۶۰۰ کودک تنبلی چشم داشتند که نیاز به مراجعه و مداخله بودند. همچنین ما روند درمانشان را پیگیری میکنیم تا مطمئن شویم درمان میشوند.
وی ادامه داد: بعضی هم ممکن است نیاز به هزینه جراحی داشته باشند که بهزیستی به آنها کمک میکند، سازمان بهزیستی ۲ میلیارد تومان به کسانی که نیاز به عینک و جراحی داشتند و بی بضاعت بودند پرداخت کرده است. سال گذشته ۱۰۰ اپتومتریست داشتیم، در طول ۲۲ سال گذشته مجموع غربالگریهای انجام شده ۴۳ میلیون بود که از این تعداد ۳۰۰ هزار کودک دارای تنبلی چشم شناسایی شدند. یعنی اگر این طرح اجرا نمیشد ۳۰۰ هزار فرد که ممکن بود دچار کم بینایی یا نابینایی شوند شناسایی نمیشدند.
رفیعی با اشاره به اینکه این طرح در پایگاههای سیار به ویژه در مناطق روستایی و پایگاههای بهزیستی، بسیج، مساجد، سلامت شهرداری و ... اجرا میشود، افزود: هزینه این طرح در مراکز دولتی۳۳۰۰ تومان و در مراکز غیردولتی ۶۸۰۰ تومان است.
مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی کشور درباره پوشش بیمهای آزمایش ژنتیک، بیان کرد: بخش عمدهای از این آزمایشها که گران قیمت است بیمه نیست و در مواردی که آزمانش خیلی گران است راهکار کوتاه مدت ما این است که هزینه در قالب یارانه به مددجویان بهزیستی و به ویژه معلولان پرداخت شود که برای این افراد این آزمایشها ۱۰۰ در صد رایگان است.
وی خاطرنشان کرد: برای افراد درگیر براساس گزارش مددکاری بخشی از هزینه پرداخت میشود و در واقع ما کم کاری بیمهها را به این شکل جبران کردهایم. ولی امیدواریم بیمهها برای این کار قانع شوند، چون پیشگیری از تولد فرد معلول کمتر از پرداخت هزینه درمان و نگهداری یک فرد معلول تا پایان عمر است.
بیشتر بخوانید
پاسخ ها