موضع وزارت بهداشت، مجلس درباره طرح بحثبرانگیز برای غربالگری زایمان؛ جنجالی که کبری خزعلی به پا کرد؛ واکنشها به طرح حذف غربالگری زایمان؛ کبری خزعلی از مبلغان افزایش جمعیت و از مخالفان دخالت پزشکی و سقط جنین است. او تلاش میکند شرایط سقط جنین را سختتر کند. کبری خزعلی روز پنج شنبه توئیتی بحث برانگیز درباره حذف غربالگری اجباری زایمان منتشر کرد
پارس لاین کبری خزعلی رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان و خانواده در شورای عالی انقلاب فرهنگی روز پنج شنبه توئیتی بحث برانگیز درباره حذف غربالگری اجباری زایمان منتشر کرد که بازتاب و واکنشهای فراوانی در پی داشت. البته او پس از انتقادات شدید توئیت خود را حذف کرد.
پارس لاین ، کبری خزعلی نوشته بود: "عرض تبریک به مادران و پرسنل خدوم وزارت بهداشت بلاخره با تلاش برخی از نمایندگان انقلابی مجلس اجبار به غربالگری توسط مادر و پزشکان با تجویزهای غیراستاندارد وغیرمتقن علمی (که باعث قتل جنین میشد) برداشته شد. حالا دیگر هیچ پزشک و مادری مجبور به غربالگری و کشتن جنین نیست. "
آزمایشهای غربالگری مجموعهای از تستهای خون و سونوگرافی برای بررسی سلامت جنین از لحاظ بیماریهای عفونی، سندروم داون و برخی دیگر از نقایص ژنتیکی است.
به استناد اطلاعات یکی از آزمایشگاههای پاتوبیولوژی و ژنتیک کشور، غربالگری مرحله اول ترکیبی از سونوگرافی جنین و آزمایش خون مادر در سه ماه اول بارداری است. مرحله دوم غربالگری نیز در سه ماه دوم بارداری انجام میشود و درصد ریسک ابتلای جنین به ناهنجاریهای کروموزومی و بیماریهای مادرزادی را نشان میدهد.
ظاهرا برخی نمایندگان مجلس به استناد گزارشهای دریافتی، معتقدند درصد خطای غربالگری در کشورهای پیشرفته بین ۶/۱ تا ۲ درصد است، اما میزان خطای این غربالگری در کشور ما در مواردی تا ۱۰ برابر بیشتر است.
خزعلی در حالی مدعی حذف غربالگری اجباری زایمان شده بود که هیچ گزارشی از سوی مراجع رسمی در دست نبود.
کبری خزعلی فرزند آیت الله ابوالقاسم خزعلی و خواهر مهدی خزعلی است. او دکترای علوم قرآن و حدیث دارد و استادیار دانشگاه علوم پزشکی تهران است.
نماینده شورای عالی انقلاب فرهنگی در شورای فرهنگی اجتماعی زنان، عضویت شورای فرهنگی اجتماعی زنان از سال ۶۸ تاکنون در پستهای ریاست شورای زنان و کمیتههای مبانی و تحقیقات، حقوق و خانواده، فرهنگ عمومی، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی از جمله سوابق اوست.
کبری خزعلی از مبلغان افزایش جمعیت و از مخالفان دخالت پزشکی و سقط جنین است. او تلاش میکند شرایط سقط جنین را سختتر کند.
او پیشتر نیز در رابطه با غربالگری پیش از زایمان گفته بود: «در حال حاضر کشورهای غربی غربالگری را قبول ندارند و مردم را به افزایش جمعیت تشویق میکنند.»
کبری خزعلی چندی پیش هم در ماجرای قتل رومینا اشرفی توسط پدرش اظهار نظر عجیبی را مطرح نمود که با انتقادهای فراوانی روبه رو شد و نهایتا منجر به حذف توئیت او شد.
او نوشته بود: " خون رومینا اشرفیها بر گردن مسئولانی است که با آموزشهای نامناسب (۲۰۳۰) و رها کردن فضای مجازی باعث شده اند نوجوانان به بلوغ جنسی زودرس برسند! و اگر جوان بخواهد از راه درست ازدواج کند به او برچسب کودک همسری میزنند، و جامعه را بر علیه آن میکنند تا جایی که پدر قاتل فرزند خود میشود! "
با توجه به مسئولیت خزعلی در شورای عالی انقلاب فرهنگی این موضوع اهمیت بالایی پیدا کرد.
نگرانیهای زیادی در شبکههای اجتماعی در پی داشت. بسیاری معتقدند این کار موجب افزایش تولد نوزادان معلول میشود. بسیاری این گمانه را مطرح کردند که ممکن است مجلس با حذف بودجه غربالگری در لایحه بودجه سال آینده به نوعی هزینههای غربالگری از زیر چتر بیمه خارج کرده باشد.
عباس عبدی در این باره در توئیتی نوشت: "این سیاست منجر به افزایش نوزادان سالم نمیشود. فقط معلولان را زیاد میکند. این سیاست از مخالفت با دوش و دفاع از گنداب خزینه بدتر است. وزارت بهداشت چگونه اجازه میدهد این بدنامی در کارنامه آنان ثبت شود؟ سیاستی که با زحمت فراوان تصویب شد و به راحتی لغو گردید. "
طیبه سیاووشی نماینده پیشین مجلس هم در این باره گفت: «با همین آزمایش غربالگری از به دنیا آمدن کسانی که ناخواسته به دنیا میآیند و سختیهای زیادی متحمل میشوند و خانوادههای خود را نیز دچار مشکل میکنند تا حدود زیادی جلوگیری به عمل میآید.»
سیاووشی در این باره افزود: "به نظر میرسد که بودجه مربوط به غربالگری از لایحه بودجه ۱۴۰۰ در کمیسیون تلفیق حذف شده است. ظاهرا با لابی گری کبری خزعلی به عنوان رئیس شورای فرهنگی اجتماعی زنان شورای انقلاب فرهنگی، این بودجه در کمیسیون تلفیق مجلس حذف شده است. "
این ماجرا موجب واکنش رئیس مرکز اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی شد.
کیانوش جهانپور در صفحه توییتر خود نوشت: "وزارت بهداشت بعنوان تولیت سلامت در قبال تولد کودکان سالم و سلامت نسل آینده، خود را مسوول میداند، غربالگری بیماریهای ژنتیکی که برپایه شواهد علمی و فناوریهای موجود، پیشگیری از آن میسر باشد، سیاستی در راستای ارتقای سلامت عمومی است. "
او افزود: «همزمان وزارت بهداشت خود را در قبال سیاستهای کلان جمعیت و مقابله با پدیده سقط غیرقانونی و غیرعلمی نیز متعهد میداند.»
جهانپور تاکید کرد "غربالگری بیماریهای ژنتیکی جنین هیچگاه اجباری نبوده و دستورالعمل وزارت بهداشت در این رابطه با مشارکت آگاهانه و داوطلبانه والدین، عملی شده و البته نقش موثری در کاهش موارد تولید بیماریهای ژنتیکی از جمله سندرم داون و نظایر آن داشته و خواهد داشت. همه در قبال جمعیت و سلامت جمعیت در چارچوب دستاوردهای دانش نوین بشری مسوولیم، نه یک کلمه بیش و نه یک کلمه کم. "
در همین حال حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس یازدهم، در گفتگو با اعتماد آنلاین خبر خزعلی را تکذیب کرد و گفت، مجلس هنوز مصوبهای در این زمینه ندارد.
به گفته او، بحث در این باره در کمیسیون ویژه جمعیت و تعالی خانواده طرح شده، اما هنوز این تصمیم گرفته نشده است.
شهریاری تصریح کرد: «این مساله در حد پیشنهاد است و میگوید اجبار به این مساله حذف شود، اما مادرانی که مایل به انجام این کار هستند یا دکتر متخصص برای آنها چنین امری را لازم میداند کماکان میتوانند غربالگری را انجام دهند».
خزعلی پس از آنکه توئیتش با واکنشهای متفاوتی روبرو شد، آن را حذف کرد.
کبری خزعلی همچنین در گفت و گویی با روزنامه خراسان در توجیه توئیت خود گفته است: «برخی پزشکان به خاطر این که اجازه سقط نمیدهند و تصمیم به قتل نمیگیرند، مجازات میشوند. حالا ما میخواهیم مجازات پزشکان حذف شود و قطعا بدانید این طرح برای دفاع قاطع از پزشکان است.»
خراسان همچنین با برخی نمایندگان دیگر مجلس صحبت کرده است که انها نیز از طرح حذف غرابلگری اجباری دفاع کرده اند با این حال به توضیح بیشتر در این باره نشده اند.
پاسخ ها