سونوگرافی nt یا اسکن شفافیت نوکال (nuchal translucency scan) نوعی سونوگرافی است که در آن شفافیت نوکال یا همان فضای پرشده با مایع در پشت گردن جنین اندازهگیری میشود. پزشک بهکمک این اندازهگیری میتواند احتمال ناهنجاریهای کروموزومی مثل سندرم داون را تخمین بزند. میدانید سونوگرافی nt چطور انجام میشود و چقدر دقیق است؟ برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
در سونوگرافی nt، میزان مایع در پشت گردن جنین اندازهگیری میشود. پزشک بهکمک اندازهگیری مقدار این مایع احتمال جهشهای کروموزومی یا ژنتیکی جنین را تخمین میزند. در صورت وجود ناهنجاریهای کروموزومی و ژنتیکی مثل سندرم داون، تریزومی ۱۳، سندرم ادوارد یا ناهنجاریهای قلبی مادرزادی، مایع بیشتری در فضای پشت گردن جنین جمع میشود.
به یاد داشته باشید که با افزایش سن بارداری احتمال بروز ناهنجاریهای کروموزومی در کودک بیشتر میشود. بااینحال هر فردی ممکن است کودک دچار ناهنجاری کروموزومی داشته باشد. به همین دلیل انجام ارزیابیهای تکمیلی به همه افراد پیشنهاد میشود، اما تصمیمگیری برای انجام این کار به انتخاب شماست. بنابراین قبل از انجام آزمایش، بهتر است فکر کنید که چرا این آزمایش را انتخاب کردهاید و در صورت زیاد بودن احتمال ناهنجاریهای کروموزومی جنین چه اقدامی کنید.
این سونوگرافی در سهماهه اول بارداری و بین هفته ۱۱ و ۱۴ انجام میشود، یعنی زمانی که جنین ۴۵ تا ۸۴ میلیمتر است. سونوگرافی تعیین تاریخ زایمان هم در همین زمان انجام میشود. بعد از هفته ۱۴، مایع پشت گردن جنین بازجذب میشود و اندازهگیری آن سختتر است.
سونوگرافی توسط کارشناس آموزشدیده، پزشک یا مامای آموزشدیده در مرکز رادیولوژی یا بیمارستان انجام میشود. در اوایل بارداری، سونوگرافی ان تی از ناحیه شکم یا واژینال انجام میشود. روش انجام سونوگرافی با توجه به زمان بارداری و شکل بدن شما تعیین میشود.
سونوگرافی nt یکی از انواع آزمایش غربالگری است که نتیجه آن «کمخطر» یا «پرخطر» اعلام میشود. کمخطربودن به کمتر از ۱ مورد در هر ۳۰۰ مورد آزمایش و پرخطربودن به بیشتر از ۱ مورد در هر ۳۰۰ آزمایش گفته میشود. به این معنی که از هر ۳۰۰ کودکی که مقدار مایع آنها اندازهگیری شده است، کودک شما تنها فردی است که مقدار مایعش بیشتر است و احتمالا بیماری ژنتیکی دارد.
نتیجه سونوگرافی nt معمولا بهتنهایی بررسی نمیشود و معمولا با نتیجه آزمایش خون ترکیب میشود که در هفته ۱۰ و ۱۲ بارداری برای بررسی سهماهه اول بارداری یا سی.اس.تی.اف (CFTS) انجام میشود. ترکیب آزمایش خون و سونوگرافی تخمین دقیقتری از احتمال خطر میدهد. بااینحال این نتیجه قطعی نیست و پزشک به این نتایج اکتفا نمیکند. اگر سونوگرافی نتیجه پرخطر را نشان داد، میتوانید از آزمایشهای تشخیصی مثل نمونهبرداری از پرز کوریون یا آمنیوسنتز استفاده کنید که نتایج قطعی در اختیارتان قرار میدهد.
در طول سونوگرافی چند مورد دیگر هم بررسی میشود، از جمله:
هزینه سونوگرافی nt با توجه به شهر و مرکز انجامدهنده آن متفاوت است. انجام این سونوگرافی ممکن است در بعضی از مراکز و شهرها شامل پوشش بیمه شود و در بعضی شرایط بیمار خودش هزینه را پرداخت میکند. معمولا هزینه سونوگرافی nt با بیمه حدود ۱۲۶هزار تومان و آزاد حدود ۳۷۶هزار تومان است.
آزمایش پیش از تولد غیرتهاجمی یا ان.آی.پی.تی (NIPT) که آزمایش دیانای (DNA) آزاد سلول هم نامیده میشود، نوع دیگری از غربالگری قبل از تولد برای بررسی احتمال ناهنجاریهای کروموزومی است. این آزمایش دقیقتر از سونوگرافی nt یا CFTS است، اما در حال حاضر آزمایش گرانی است. بعضی از خانمها بعد از انجام سونوگرافی nt یا گرفتن نتایج پرخطر آن، این آزمایش را انجام میدهند. به همین دلیل برای انتخاب روش مناسب با پزشک یا ماما مشورت کنید.
شما چقدر با سونوگرافی nt آشنایی دارید؟ آیا تابهحال از این روش استفاده کردهاید؟ در صورت تمایل، میتوانید تجربه و نظرتان را در قسمت ارسال دیدگاه برایمان بنویسید و این مطلب را از طریق شبکههای اجتماعی با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
پاسخ ها