این مطلبی زرد نیست! مغز آدمها واقعاً با یکدیگر متفاوت است و این تفاوت، بر نحوه فکر و رفتار و تعیین سبک زندگی مناسب آنها تأثیر میگذارد.
تا به حال به فکرتان رسیده که چرا همیشه نگرانید؟ یا چرا اینقدر احساساتی هستید؟ کسی به شما نگفته است که همه چیز فقط در ذهن خودتان، اینطور به نظر میرسد؟ این حرف، تا حدی درست است! در واقع، همه چیز به مدل عملکردی مغز شما مربوط میشود.
دکتر دانیل آمن در پژوهشی، با بررسی اسکنهای مغزی بیشماری که در بزرگترین پایگاه داده دنیا ثبت شدهاند، متوجه شد که عملکرد مغز هر فرد بر نحوه تفکر، رفتار و برقراری ارتباط با دیگران تأثیر میگذارند. به عملکرد منحصر به فرد مغز افراد، تیپ مغزی میگوییم! در ادامه این مطلب از «چطور»، انواع تیپ مغزی افراد را بررسی میکنیم.
بررسی ۱۵۰ هزار اسکن مغزی SPECT در کلینیک درمانی آمِن آمریکا، به وضوح نشان میدهد که مغز همه افراد، عملکرد یکسانی ندارد. SPECT به ابزار تصویربرداری مغزی تک فوتون گفته میشود که جریان خون و فعالیت در مغز را میسنجد و نواحی دارای فعالیت سالم، فعالیت بیش از حد یا فعالیت ناکافی را نشان میدهد.
دکتر آمن در پژوهش خود برای شناخت نحوه کارکرد مغز افراد، الگوهایی را بررسی کرد که در تشخیص و درمان مشکلات سلامت روان مانند ADHD (اختلال کمتوجهی – بیش فعالی)، افسردگی، اختلال دو قطبی و اضطراب به کار میآیند. بررسی هر چه بیشتر اسکن مغز افراد نشان داد که الگوهای مغزی با تیپهای شخصیتی خاصی مطابقت دارند.
در این تحقیق، ۵ تیپ مغزی اصلی شناسایی شد که بر کیستی فرد، نوع رفتار و نحوه ارتباط با دیگران تأثیر میگذارد. در واقع، این تیپ مغزی متفاوت افراد است که درمان مشکلات سلامت روان را متمایز از دیگری میکند. انتخاب صحیحترین رژیم غذایی و مکملهای خوراکی و موثرترین ورزشهای جسمانی بر اساس نیاز افراد نیز در گرو تیپ مغزی هر فرد است.
دکتر دنیل آمن، تحقیق خود را در کتاب «مغزت را تغییر بده تا زندگیات تغییر کند»، به طور مفصل شرح داده است. در ادامه مطلب، شرح مختصری از انواع تیپ مغزی خواهیم داد.
الگوی مغزی: اسکن مغز متعادل، جریان خون کامل، مساوی و متقارن را در اکثر نواحی مغز نشان میدهد.
تیپ شخصیتی: مغز متعادل، یکی از رایجترین تیپهای مغزی است. اگر تیپ مغزی نوع اول را داشته باشید، احتمالاً فردی متمرکز، انعطافپذیر و از نظر عاطفی، باثبات هستید. شما جزو افرادی هستید که کارها را به موقع انجام میدهند، به موقع سر قرارهای ملاقات میرسند، به قولهای خود عمل میکنند و با فراز و نشیبهای زندگی به خوبی سازگار میشوند. چندان ریسکپذیر نیستید و ترجیح میدهید که از قوانین پیروی کنید.
مسیر شغلی: کسانی که تیپ اول مغزی را دارند، در نقش کارمند، مدیر و هماهنگکننده پروژه در هر صنعتی، موفق ظاهر میشوند.
سبک یادگیری: شما ذهنی متمرکز و سازمانیافته دارید. پس در تحصیل و آموزش حرفهای، معمولاً عملکرد موفقی به نمایش خواهید گذاشت.
روابط: ارتباط خوبی با دیگران برقرار میکنید و روابطی بدون تنش دارید.
چالشها: اگر از رژیم غذایی سرشار از مواد غذایی ناسالم پیروی کنید، به طور مکرر الکل بنوشید، زندگی بیتحرک داشته باشید و زمان زیادی را در اینترنت و شبکههای مجازی بگذرانید؛ احتمال ابتلا به مشکلات سلامت روان در شما افزایش مییابد.
الگوی مغزی: فعالیت مغز افراد این دسته، در بخش جلویی مغز و ناحیهای به نام قشر پیشپیشانی (یا PFC) کمتر است.
تیپ شخصیتی: افراد دارای این تیپ مغزی، عاشق امتحان کردن چیزهای جدید هستند. آنها علایق متعددی دارند و به جای اینکه برای انجام کارها برنامهریزی کنند، ترجیح میدهند که فیالبداهه و در لحظه عمل کنند. آنها فکری خارج از چارچوبهای سنتی دارند، به قوانین موجود اعتقادی ندارند و معمولاً دیر به قرارها میرسند. عملکرد منظم و سازمانیافته ندارند و بسیار ریسکپذیر هستند.
مسیر شغلی: این تیپ مغزی میان کارآفرینها، هنرمندان، سیاستمداران و مشاوران املاک شایعتر است.
سبک یادگیری: حواس شما خیلی راحت پرت میشود و با برنامهریزی و عملکرد سازمانیافته مشکل دارید. پس با اینکه باهوش هستید، برایتان سخت است که در حد و اندازه خود ظاهر شوید.
روابط: عاشق هیجان در زندگی هستید و به همین دلیل، روابطتان با کشمکش و ماجراهای زیادی روبرو میشوند.
چالشها: ممکن است درگیر رفتارهای خطرآفرین شوید؛ برای مثال، نوشیدن بیش از حد الکل، داروها و مواد مخدر یا روابط خارج از چارچوب. افراد دارای این تیپ مغزی در معرض ابتلا به ADHD (اختلال کمتوجهی – بیش فعالی)، افسردگی و اعتیاد هستند.
الگوی مغزی: فعالیت مغز افراد این دسته، در بخش جلویی و ناحیهای به نام قشر کمربندی قدامی (ACG) زیاد است.
تیپ شخصیتی: اگر تیپ مغزی نوع سوم را داشته باشید، دوست دارید کارها را به سرانجام برسانید. اراده قوی دارید، اعتقادی به تسلیم شدن ندارید؛ راه خود را پیدا میکنید یا میسازید. وقتی از یک روال ثابت پیروی کنید، عملکرد بسیار موفقی از خود به نمایش خواهید گذاشت اما اگر تغییری در برنامهها ایجاد شود، به راحتی آشفته میشوید و نمیتوانید خود را با جریانی ناآشنا تطبیق دهید. شما جنگجویی هستید که دردهای گذشته را رها نمیکنید و اهل بحث و جدل هستید.
مسیر شغلی: این تیپ مغزی در میان مدیران عملیات، مدیران پروژه و مهندسان وبسایت بسیار رایج است.
سبک یادگیری: وقتی دستتان باز باشد، بهترین عملکرد را نشان میدهید. پس بهتر است به دنبال آموزشها و کلاسهایی باشید که به شما در نحوه یادگیری مطالب، آزادی عمل میدهند.
روابط: بسیار یکدنده هستید و جزئیات تمام مشاجرهها با شریک عاطفی خود را به خاطر میسپارید.
چالشها: فعالیت بیش از حد قشر کمربندی قدامی، به معنای این است که فکرهای منفی همیشه در ذهن شما جریان دارند. این موضوع، احتمال ابتلا به اضطراب، افسردگی و اختلال وسواس فکری – عملی (یا OCD) را افزایش میدهد.
الگوی مغزی: فعالیت مغز افراد این دسته، در ناحیه لیمبیک بیشتر است؛ یعنی مراکز عواطف و احساسات در مغز.
تیپ شخصیتی: اگر تیپ مغزی نوع چهارم را داشته باشید، احساس همدردی زیادی نسبت به اعضای خانواده، دوستان، همنوعان و حتی حیوانات دارید. موسیقی، فیلمها و اشکال دیگر هنر، شما را به شدت تحت تأثیر قرار میدهند. نسبت به فیلمهای خشن، پستهای تنفرآمیز در شبکههای مجازی و اخبار روز، تحمل پایینی دارید و از آنها دوری میکنید. اکثر افراد دارای این تیپ مغزی، خلق و خوی متغیر دارند، مکرراً احساس کلافگی میکنند و با افکار منفی خودکار دست به گریبانند.
مسیر شغلی: اصولاً رواندرمانگران، متخصصان مراقبتهای بهداشتی، مددکاران اجتماعی و افراد خلاق، در این دسته قرار میگیرند. این دسته روی افزایش خلاقیت مغز کار میکنند.
سبک یادگیری: تحمل مکانهای شلوغ و پر سر و صدا برای شما دشوار است؛ پس به دنبال مکانهای ساکت برای مطالعه بگردید و از گوشگیر استفاده کنید. با مشاورها، مربیها و اساتیدی ارتباط برقرار کنید که روحیه حامی دارند.
روابط: شما آنقدر دیگران را درک میکنید که به راحتی میتوانید متوجه شوید چه زمانی شریک عاطفیتان، نیاز به یک شانه امن یا فضا دارد. از آنجا که حساسیت زیادی نسبت به محرکهای بیرونی دارید، به زمانهای تنهایی برای تجدید نیرو نیازمندید. با این حال، مخاطب خاص شما ممکن است حس کند که در این زمانها، از او دوری میکنید.
چالشها: حساسیت بالا، شما را در معرض ابتلا به افسردگی، اعتیاد و اختلالات خلقی دورهای مانند اختلال دو قطبی قرار میدهد.
الگوی مغزی: فعالیت مغز این دسته افراد، در مراکز اضطراب ذهن مانند عقدههای قاعدهای، قشر جزیرهای و آمیگدال زیاد است. این اتفاق منجر به سطوح پایین انتقالدهندههای عصبی گابا میشود.
تیپ شخصیتی: اگر تیپ مغزی محتاط را داشته باشید، احتمالاً فرد مضطربی هستید. داشتن اضطراب موجب میشود که همیشه در حالت آمادهباش باشید. شما ذهن شلوغی دارید و آرام گرفتن برایتان دشوار است. همیشه انتظار بدترین اتفاقها را دارید و از شکست خوردن میهراسید. همین موضوع موجب میشود تا رویاهای خود را دنبال نکنید.
مسیر شغلی: طرفدار امنیت هستید و ذهن تحلیلگری دارید. در نتیجه، به شغلهایی مانند حسابداری، تحقیق و دادهکاوی علاقمندید.
سبک یادگیری: انرژی زیادی برای مطالعه مطالب درسی اختصاص میدهید. با وجود آمادگی کامل، استرس روز امتحان باعث میشود که بهترین نتیجه را نگیرید.
روابط: ترس از طرد شدن دارید و نیازمند اطمینانبخشی مداوم شریک عاطفی خود هستید. همین موضوع، شما را بسیار وابسته و چسبنده نشان میدهد.
چالشها: شما در معرض ابتلا به اضطراب و انواع اعتیادها هستید.
تحقیقات با استناد به اسکن ۱۵۰ هزار نفر نشان میدهند که مغز افراد، عملکرد متفاوتی دارند. با این پیشفرض، نمیتوان دیگران را به خاطر رفتار و عقاید متفاوتشان نسبت به خود سرزنش کرد! مغز آنها، ساختاری متفاوت با ما دارد و همین موضوع، سبب عملکردی متفاوت میشود. اگر کنجکاو هستید که چه تیپ مغزی دارید، میتوانید همین حالا، تست آنلاین تشخیص تیپ مغزی دکتر آمن را انجام دهید.
آیا به عملکرد متفاوت مغز آدمها اعتقاد دارید؟ اگر پاسختان مثبت است، آیا عملکرد متفاوت آدمها را به خاطر تیپ مغزی متفاوت آنها میپذیرید؟ لطفاً نظرات خود را با ما و دیگر خوانندگان «چطور» در میان بگذارید.
منبع: mindbodygreen
پاسخ ها