روماتیسم چشمی یا یووئیت نوعی التهاب چشم است که بر لایه میانی بافت داخل دیواره چشم اثر میگذارد. علائم این بیماری اغلب ناگهانی بروز میکنند و سریع بدتر میشوند. در این مقاله علائم این نوع روماتیسم، نحوه درمان و انواع آن را توضیح میدهیم. پس تا انتهای مقاله همراهمان بمانید.
یووئیت اصطلاحی برای التهاب چشم است. این بیماری یک یا هر دو چشم را درگیر میکند و لایهای از چشم بهاسم یووهآ را تحتتأثیر قرار میدهد. ممکن است این بیماری مرتبط با التهاب سایر قسمتهای چشم هم باشد و مدتی کوتاه (حاد) یا طولانی (مزمن) طول بکشد.
روماتیسم چشمی نوعی بیماری جدی است و میتواند قدرت بینایی فرد را برای همیشه از بین ببرد. به همین دلیل تشخیص و درمان هرچه زودتر یووئیت و التهاب چشمی مهم است؛ در حالت ایدئال، قبل از آنکه آسیبی جبراننشدنی رخ دهد. هر سال در آمریکا ۳۰هزار پرونده جدید کوری ثبت میشود که علت اصلی آنها روماتیسم چشمی است.
التهاب یووهآ ممکن است با التهاب سایر قسمتهای چشم مرتبط باشد، از جمله:
علائم روماتیسم چشمی ممکن است ناگهانی بروز کنند و سریع بدتر شوند، اما گاهی هم بهتدریج شدت میگیرند. این علائم ممکن است یک یا هر دو چشم را درگیر کنند. حتی گاهی این بیماری هیچ علائمی ندارد و نشانههای آن فقط در آزمایش روماتیسم چشمی مشخص میشوند.
این بیماری بسته به محلی از چشم که ملتهب شده است، انواع مختلفی دارد.
در یووئیت قدامی، داخل قسمت جلویی چشم (بین قرنیه و عنبیه) و جسم مژگانی درگیر التهاب میشوند. یووئیت قدامی التهاب عنبیه نیز نامیده میشود و رایجترین نوع روماتیسم چشمی است.
در این نوع بیماری، شبکیه و رگهای خونی که پشت عدسی قرار دارند و همچنین ژل داخل مرکز چشم (زجاجیه) تحتتأثیر التهاب قرار میگیرند.
این بیماری لایه داخل پشت چشم، یعنی شبکیه یا مشیمیه را درگیر میکند.
زمانی که روماتیسم چشمی شدید باشد، تمام لایههای یووهآ (از جلو تا پشت چشم فرد) ملتهب میشوند.
تقریبا در نیمی از موارد، علت دقیق این عارضه مشخص نیست و میتوان آن را نوعی بیماری خودایمنی در نظر گرفت که روی یک یا هر دو چشم اثر میگذارد. اگر علت این بیماری قابلتشخیص باشد، احتمالا یکی از این موارد است:
افرادی که بعضی از ژنهای خاص آنها تغییراتی کردهاند، بیشتر احتمال دارد به روماتیسم چشمی مبتلا شوند. همچنین مشخص شده است که استعمال دخانیات مهار یووئیت را سختتر میکند.
اگر برای درمان روماتیسم چشمی اقدام نکنید، احتمال بروز این عوارض وجود دارد:
با مراجعه به متخصص چشم، او برای تشخیص این بیماری آزمایش چشم انجام میدهد و سوابق پزشکی شما را بررسی میکند. آزمایش روماتیسم چشمی به این صورت خواهد بود:
پزشک همچنین ممکن است آزمایشهای زیر را توصیه کند:
اگر متخصص چشم تشخیص دهد که علت این بیماری عارضهای زمینهای است، شاید شما را به دکتر دیگری برای معاینه پزشکی و انجام تستهای آزمایشگاهی معرفی کند.
گاهی پیداکردن علتی مشخص برای یووئیت سخت است، بااینحال حتی اگر علت مشخصی پیدا نشود، همچنان امکان درمان موفقیتآمیز این بیماری وجود دارد. در اکثر موارد، تشخیص علت این بیماری منجر به درمان آن نخواهد شد. البته همچنان ضروری است که پزشک با روشهای درمانی گوناگون تورم چشم را مهار کند.
اگر علت یووئیت عارضهای زمینهای باشد، تمرکز درمان روی آن عارضه خواهد بود. معمولا تا زمانی که روماتیسم چشمی عفونی نباشد، فارغ از علت آن، درمانش یکسان است. هدفِ درمان کاهش تورم چشم بیمار و همچنین قسمتهای دیگر بدن است. در بعضی موارد، درمان روماتیسم چشمی ممکن است چندین ماه تا چندین سال طول بکشد. روشهای درمانی متعددند که در ادامه، تعدادی از آنها را بررسی میکنیم.
بعضی از داروهای مذکور ممکن است عوارض چشمی شدیدی مانند آب سیاه یا آب مروارید داشته باشند. مصرف داروی خوراکی یا تزریقی نیز ممکن است عوارضی برای بخشهای دیگر بدن داشته باشد. بنابراین پس از درمان باید برای آزمایش خون و معاینههای بعدی منظم به پزشک خود مراجعه کنید.
اگر فردی برای درمان آب مروارید جراحی نکرده باشد، معمولا درمان به این روش باعث بروز این بیماری خواهد شد. همچنین حدود ۳۰درصد بیماران باید برای درمان افزایش فشار داخل چشم یا آب سیاه اقدام کنند یا تحتنظر قرار گیرند.
سرعت بهبود فرد به نوع یووئیت و شدت علائم آن بستگی دارد. روماتیسم چشمی که روی پشت چشم (یووئیت خلفی یا پان یووئیت) اثر میگذارد، در مقایسه با التهاب در قسمت جلوی چشم (یووئیت قدامی) آهستهتر بهبود مییابد. همچنین درمان التهابهای شدید بیش از انواع ملایم طول میکشد. همچنین امکان عود یووئیت وجود دارد، بنابراین اگر علائم آن بدتر یا مجددا نمایان شدند، به پزشک خود مراجعه کنید.
برای سلامت چشم و سلامت کلی بدن بیشتر غذاهای غنی از آنتیاکسیدان بخورید. سبزیجات برگسبز، فلفلها و میوههایی مانند بلوبری، گوجهفرنگی و گیلاس نیز برای کنترل این بیماری مفیدند.
بیماری التهاب چشم را جدی بگیرید، چون ممکن است بینایی شما را به خطر اندازد. سعی نکنید یووئیت را بهتنهایی در خانه درمان کنید. درمانهای خانگی و تغییر رژیم غذایی شاید سبب تقویت سیستم ایمنی و کاهش التهاب شوند، اما این عارضه را درمان نخواهند کرد. هرچه بیشتر درمان را عقب بیندازید، بیشتر به بینایی خود آسیب میزنید. همچنین کودکان نیز به این بیماری مبتلا میشوند، بنابراین سلامت چشمان فرزند خود را جدی بگیرید و مراقب علائم روماتیسم چشمی باشید.
آیا تجربه خاصی درباره روماتیسم چشمی دارید؟ برای درمان آن چه کارهایی انجام دادهاید؟ نظر خود را با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید. همچنین اگر این مطلب برایتان مفید بود، میتوانید آن را برای دوستان خود نیز ارسال کنید.
پاسخ ها