عسل طبیعی ترین شیرین کننده در جهان است. عسل طبیعی از گذشته های دور تا به امروز به عنوان یک غذای بسیار کامل و سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی شناخته شده و مورد استفاده قرار گرفته است. عسل دارای فواید سلامتی و کاربردهای متنوع در صنعت پزشکی است.
عسل سرشار از آنتی اکسیدانها و فلوئیدها است که به شما انرژی میدهد و خستگیتان را ازبین میبرد. همچنین عسل دارای خواص طبیعی بسیاری است که از این ماده میتوان به عنوان دارو برای درمان سرفه، سرما خوردگی و همچنین برای کاهش وزن استفاده کرد. پس جای خوشحالی است که از این به بعد علاوه بر اینکه عسل را در صبحانه بخورید میتوانید به عنوان دارو نیر استفاده کنید. حتی در برخی بیمارستان ها به عنوان درمانی برای زخم ها استفاده می شود.
بهتر است بدانید با ترکیب عسل با سایر محصولات طبیعی مانند آبلیمو یا دارچین، می توان فعالیت دستگاه گوارش را تقویت کرد و همچین به هضم غدا کمک میکند. در این مقاله با ما همراه شوید تا خواص عسل در درمان بیماریها را با هم بررسی کنیم.
علم مدرن در حال یافتن شواهدی برای تأیید بسیاری از کاربردهای قدیمی عسل است. در ادامه به برخی از آنها میپردازیم.
1) التیام زخمها و سوختگیها
استفاده موضعی از عسل طبیعی باعث بهبود زخم، به ویژه سوختگیها میشود. یک بررسی در سال 2015 نشان داد عسل ممکن است به بهبود سوختگی کمک کند. مطالعه دیگری در سال 2017 نشان داد نوعی پپتید موجود در عسل به نام دیفنسین-1، باعث بهبود زخم میشود.
شایان ذکر است بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی مانند کرمهای صورت، دئودورانتها و شامپوها حاوی عسل در مقادیر گوناگون هستند.
توجه: نتایج یک بررسی نشان داد استفاده موضعی از عسل بر روی زخم میتواند خطر ابتلا به عفونت را در افراد مبتلا به دیابت افزایش دهد. بنابراین، اگر مبتلا به دیابت هستید، قبل از اینکه روی هر زخمی عسل بگذارید، با پزشک خود مشورت کنید.
2) جلوگیری از بازگشت اسید معده به مری و مشکلات گوارشی
عسل میتواند به جلوگیری از بازگشت اسید معده کمک کند. یک بررسی درباره اثرات عسل بر سلامتی در سال 2017 نشان داد عسل میتواند دیواره مری و معده را بپوشاند و جریان رو به بالای اسید معده و مواد غذایی هضمنشده را کاهش دهد. با این حال، این موضوع را تحقیقات بالینی تأیید و اثبات نکردهاند.
شواهد همچنین نشان میدهند عسل ممکن است به تسکین بیماریهای دستگاه گوارش مانند اسهال مرتبط با گاسترواِنتریت (عفونت و التهاب معده و روده) کمک کند. عسل همچنین میتواند بخشی از درمان رهیدراتاسیون خوراکی یا همان ORS (برطرف کردن کمآبی بدن از طریق خوراکی) باشد.
3) رفع علائم سرماخوردگی و سرفه
یک مطالعه در سال 2012 نشان داد عسل در کاهش سرفه کودکان در طول شب از دارونما مؤثرتر است. در مطالعه دیگری قابلیت درمان سرفههای حاد در کودکان با استفاده از محلول شیر و عسل بررسی شد. نتایج نشان دادند استفاده از این ترکیب به اندازه محصولات بدون نسخه موجود در بازار، مؤثر بوده است.
برخی از مطالعات دیگر نشان میدهند عسل اکالیپتوس، عسل مرکبات و عسل لابیاته (عسل خانواده نعناعیان) میتوانند محصولاتی قابل اعتماد برای از بین بردن سرفه برای برخی از افرادی باشند که به عفونتهای تنفسی فوقانی و سرفههای حاد شبانه دچار هستند.
4) کاهش خطر بیماریهای قلبی-عروقی
مطالعات نشان میدهند آنتی اکسیدانهای موجود در عسل ممکن است با کاهش خطر بیماری قلبی مرتبط باشند.
طبق نتایج یک مطالعه، عسل ممکن است به کاهش فشار خون، بهبود سطح چربی خون، تنظیم ضربان قلب و جلوگیری از مرگ سلولهای سالم – یعنی همه عواملی که میتوانند عملکرد و سلامت قلب را بهبود بخشند – کمک کند.
5) اثرات آنتی اکسیدانی
محققان بر این باورند برخی از مزایای اصلی عسل از محتوای آنتی اکسیدانی آن ناشی میشوند. عسل طبیعی حاوی طیف وسیعی از ترکیبات ازجمله فیتوکِمیکالها (مواد شیمیایی به دست آمده از منشأ گیاهی)، فلاونوئیدها (دستهای از متابولیتهای ثانویه که در گیاهان یافت میشوند) و اسید اسکوربیک (ویتامین C) است که به عنوان آنتی اکسیدان عمل میکنند.
آنتی اکسیدانها با از بین بردن رادیکالهای آزاد (اتم، مولکول یا یونی که الکترون تکی دارد و به همین علت بسیار واکنشپذیر و برای سلولها مخرب است)، استرس اکسیداتیو را در بدن کاهش میدهند. دانشمندان استرس اکسیداتیو را با طیف وسیعی از بیماریهای مزمن ازجمله بسیاری از سرطانها مرتبط میدانند. افراد میتوانند با داشتن یک رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان، خطر ابتلا به بیماریهای مزمن را کاهش دهند.
6) کمک به بهبود اختلالات عصبی
مطالعات نشان میدهند عسل ممکن است خاصیت ضد افسردگی، ضد تشنج و ضد اضطراب داشته باشد. نتایج برخی از مطالعات نشان دادهاند عسل به پیشگیری از اختلالات حافظه کمک میکند.
رویکردهای علمی اخیر، عسل را یک داروی مکمل و جایگزین قوی برای مدیریت و درمان چندین بیماری از جمله برخی از اختلالات عصبی مانند بیماری آلزایمر، بیماری پارکینسون، بیماری هانتینگتون (بیماری تخریب پیشرونده سلولهای مغز) و اماس معرفی کردهاند.
آیا شما هم از خواص عسل بهره بردهاید؟ در این مورد چه توصیههایی برای دیگران دارید؟
پاسخ ها