گوسفند گونه از پستانداران نشخوارکننده اهلی است که برای تولید گوشت ، شیر ، پشم ، کود و حتی چرم پرورش داده می شود . گوسفندان حیواناتی مفید و اغلب بی شاخ هستند که در برخی از نژادهای آنها دم کوتاه دیده می شود . به مانند بز ها ریش ندارند . شاخ هایشان نیز در صورت وجود بیشتر واگرا هستند . پشم نژادهای گوسفند برای موارد مختلفی همچون تولید لباس و قالی مورد استفاده قرار می گیرد . گوسفندان نر را قوچ و ماده های بالغ را میش می نامند . وزن گوسفند بالغ معمولا حداقل 35 و حداکثر 150 کیلوگرم می باشد . متداول ترین نژادهای گوسفندان برای تولید شیر و گوشت مورد استفاده قرار می گیرند و نژادهای کمی هستند که تنها برای تولید پشم مناسب می باشند .
یک گوسفند همانطور که اشاره شد نشخوار کننده هست ، غذای خود را دوبار می جود و از معده چهار قسمتی برخورار است . گیاهان مختلفی همچون یونجه ، جو ، علف و کنسانتره غذای این حیوانات را تشکیل می دهند . دامداران گوسفند را به دو شکل باز و بسته پرورش داده و سعی می کنند که همواره بهترین روش ها را برای افزایش راندمان آنها به کارگیرند .
گوسفند در کل حیوانی ترسو می باشد و تمایل دارد مدام با گله خود همراه باشد .
این حیوانات در یک سالگی به بلوغ نسبی می رسند و در یک و نیم سالگی برای تولید مثل کاملا آماده هستند . در برخی نژادهای گوسفندان مانند رومانوف دو قلوزایی نسبتا رایج است . بره های تازه متولد شده آنها باید تا حدود 4 یا 5 ماهگی شیر بخورند و بعد از آن کم کم به چرا مشغول شوند .
گوسفند برای اولین بار در حدود 5000 سال قبل از گونه ای وحشی این حیوان اهلی شد و امروز بقایای این ادعا را می توان در مناطقی همچو ایران باستان ، خاورمیانه ، آسیا میانه و حتی اروپا یافت .
معمولا به گوسفندان که سن کم تر از یک سال دارند بره گفته می شود و عمده تولید کنندگان گوشت گوسفندی کشورهایی مثل نیوزیلند ، استرالیا ، آفریقای جنوب و ایالات متحده آمریکا هستند . این کشورهای به دلیل رشد خوبی که در صنعت دامپروی و تولید نهاده های دامی داشته اند توانسته اند به خوبی از این صنعت کسب درامد کنند .
نژادهای گوسفند معمولا از نظر میزان تولید محصولات دامی ، رنگ ، کیفیت پشم ، اندازه و سایر مشخصه های فیزیکی تا حدودی با هم متفاوت هستند .
بیشتر این حیوان های اهلی توانایی تولید پشم را داشته و حدود 200 نوع نژاد مختلف می باشند که در بسیاری از نقاط دنیا پراکنده شده اند .
پاسخ ها