بیماری ایدز (سندرم نقص ایمنی اکتسابی) یه بیماری خطرناکه که سلولهای دستگاه ایمنی رو کاهش داده و به بدن آسیب میزنه. این مسئله باعث ناتوان شدن بدن در مبارزه با عفونت و بیماری و در نتیجه افزایش احتمال ابتلا به بیماریهای مختلفی مثل انواع سرطان میشه. سلولهای HIV به DNA فرد وارد شده و تا پایان عمر باقی میمونن.
هرچند در حال حاضر هیچ واکسن یا درمان قطعی برای این بیماری وجود نداره، اما با مصرف داروهای ضد ویروسی میشه عفونت رو کنترل کرد. اگر HIV به موقع درمان نشه، فرد مبتلا را در برابر بیماریهای مختلفی از جمله ذاتالریه، برفک دهانی، سرطان، سل، سیتومگالوویروس (نوعی ویروس تبخال) و... آسیبپذیر میکنه. در مقاله قبل به بررسی خطر تولد نوزادان مبتلا به ایدز در موج سوم پرداختیم. در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی کلی این بیماری خطرناک، مراحل و راههای انتقال اون بپردازیم.
با اینکه افراد زیادی فکر میکنن HIV و ایدز یکی هستن، اما این طور نیست. وجود ویروس HIV برای ابتلا به بیماری ایدز ضروری هست. اما داشتن این ویروس به این معنا نیست که فرد به ایدز مبتلا شده. در واقع ویروس HIV بیماری ایدز رو ایجاد میکنه و بدون این ویروس، ابتلا به ایدز امکانپذیر نیست. به محض ورود ویروس HIV به بدن، تولید مثل اون شروع میشه. از تاریخ ورود ویروس به بدن بین 23 تا 90 روز طول میکشه تا بشه ویروس رو در خون فرد مبتلا تشخیص داد. ایدز در سه مرحله زیر پیشرفت میکنه:
· مرحله اول: این مرحله در واقع طی چند هفته اول بعد از دریافت ویروس HIV اتفاق میفته.
· مرحله دوم: این مرحله که مرحله مزمن یا تاخیر بالینی هم نامیده میشه، معمولا چند سال تا چند دهه طول میکشه.
ویروس HIV در افراد مختلف سرعت پیشرفت متفاوتی داره. اگه برای درمان این بیماری اقدام نشه، ممکنه تا ده سال خودش رو نشون نده. اما اگه درمان رو در مرحله مزمن شروع کنیم، ممکنه بیماری هیچ وقت خودش رو نشون نده. در واقع اگه HIV درمان نشه، میتونه طی 8 الی 10 سال فرد رو به ایدز مبتلا کنه. تشخیص ایدز یکی از مهمترین مراحل این بیماری هست؛ چون اگه به موقع تشخیص داده بشه، امکان افزایش عمر مفید فرد مبتلا وجود داره.
انتقال بیماری ایدز عمدتا از طریق مایعات بدن فرد مبتلا صورت میگیره. این مایعات شامل شیر مادر، ترشحات واژن و رکتوم، خون، مایع منی و.. میشه. انتقال ویروس ایدز از طریق آب و هوا، نیش حشرات یا تماس فیزیکی با بدن فرد مبتلا امکانپذیر نیست. موارد زیر رایجترین راههای انتقال ویروس HIV هستن:
· رابطه جنسی مقعدی یا واژینال
· انتقال ویروس از مادر به نوزاد حین زایمان یا در دوران بارداری و شیردهی
· استفاده از وسایل و تجهیزات استریل نشده برای تاتو
· استفاده از تجهیزات استریل نشده در دندانپزشکی
· پیوند اعضا با فرد مبتلا
· تماس با خون آلوده
· استفاده از سرنگ مشترک
· نیدلهای تزریق
بد نیست بدونید طی سالهای اخیر انتقال ایدز با روابط جنسی بیشتر شده . یک بار رابطه جنسی میتونه این بیماری رو انتقال بده. نکته قابل توجه در مورد بیماری ایدز اینه که ممکنه نتیجه تست منفی باشه ولی فرد بتونه طی این مدت بیماری رو به شخص دیگهای منتقل کنه. توصیه میشه افرادی که از ابتلا به این بیماری مطمئن هستند، یک ماه بعد از تست اول مجددا آزمایش رو تکرار کنن و توی این مدت پیشگیریهای موثر رو انجام بدن.
علائم ایدز و HIV بسته به فرد و مرحله بیماری متفاوت هست. طی چند هفته اول ابتلا به بیماری ایدز، ممکنه هیچ علائمی وجود نداشتهباشه. در اولین ماه بیماری یک سری علائم خفیف یا شدید خودشون رو نشون میدن که مشابه علائم آنفولانزا یا ویروسهای فصلی هستن. به همین دلیل تشخیص ایدز در این مرحله خیلی سخته و بهتره آزمایش گرفته بشه. آزمایشات آنتیژن و آنتیبادی، رایجترین آزمایشها برای تشخیص ایدز هستن.
تب، لرز، سردرد، حالت تهوع، ناراحتی معده، سرفه، تورم غدد لنفاوی، دردهای عضلانی، درد مفاصل و بثورات پوستی از علائم اولیه این بیماری هستن. از آنجا که در این مرحله مقدار ویروس بیشتری در خون بیمار جریان داره، بیماری راحتتر از مراحل دیگه منتقل میشه. مرحله مزمن بیماری ایدز با علائم زیر همراهه:
· خستگی
· سردرد
· دردهای بدن
· حالت تهوع و استفراغ
· تعریق شبانه
· تورم غدد لنفاوی
· اسهال
· کاهش وزن
· بثورات جلدی
· عفونت دهان و واژن
· ذاتالریه
پاسخ ها