وقتی حرف از زایمان سزارین میشه، یکی از اولین سوالاتی که به ذهن خیلیها میرسه اینه که: «جای زخم کی خوب میشه؟» این سوال خیلی طبیعیه، چون بعد از اون همه استرس و نگرانیهای بارداری و زایمان، هر مامانی دلش میخواد خیلی زود به روال عادی برگرده و دیگه نگران جای زخم نباشه. خب بیاید با هم بررسی کنیم که چقدر طول میکشه تا این زخم خوب بشه و چه کارهایی میشه کرد که بهتر و سریعتر درمان بشه.
اول از همه، باید بدونی که جای زخم سزارین معمولاً خیلی بزرگ نیست. بیشتر وقتها پزشکان یه برش کوچیک افقی، درست زیر خط موی ناحیهی تناسلی، میزنن. این برش خیلی پنهان میمونه و معمولاً با لباس یا حتی موی بدن، بهطور کامل پوشیده میشه. پس اگر نگرانی ظاهری داری، خیالت راحت، چون بیشتر وقتها اصلاً دیده نمیشه. زخم اولش قرمز یا صورتیه، ولی کمکم به مرور زمان کمرنگ میشه و تبدیل به یه خط نازک و سفید میشه که بهسختی میشه دیدش.
این قسمت جذاب ماجراست! برای اکثر مامانا، زخم سزارین حدود ۶ هفته طول میکشه تا کاملاً خوب بشه. یعنی بعد از ۶ هفته میتونی تقریباً همه کارای روزمرهات رو بدون نگرانی انجام بدی. ولی باید دقت کنی که حتی اگه زخم ظاهراً بسته شده باشه، ممکنه هنوز یه کم قرمزی یا حتی کمی ورم داشته باشه. نترس! این کاملاً طبیعیه و معمولاً تا ۶ ماه بعد زایمان، این قرمزیها و ورمها هم از بین میرن.
برای اینکه زخم سزارین بهتر و سریعتر خوب بشه، چند تا کار ساده ولی مهم میتونی انجام بدی:
۱. به تغذیهات دقت کن: رژیم غذایی سالم و پر از ویتامین و مواد معدنی به بدن کمک میکنه تا زخمها سریعتر خوب بشن. پس حسابی میوه و سبزیجات بخور و از پروتئینهای خوب غافل نشو.
۲. زخم رو تمیز نگهدار: برای پیشگیری از عفونت، باید زخم رو تمیز و خشک نگهداری. میتونی دوش بگیری ولی بهتره تا وقتی که زخم کاملاً خوب نشده از نشستن توی وان یا استخر خودداری کنی.
۳. لباس راحت بپوش: پوشیدن لباسی که به زخم فشار نیاره خیلی مهمه. لباسهای گشاد و نخی انتخاب خوبی هستن تا پوستت راحت بتونه نفس بکشه.
۴. از برداشتن چیزای سنگین پرهیز کن: دکترت بهت میگه که تو هفتههای اول بعد زایمان، بهتره چیز سنگینی بلند نکنی (حتی اگه وسوسه شدی که مثلاً کیف سنگینت رو برداری). این کار باعث میشه زخم دیرتر خوب بشه و حتی ممکنه بهش آسیب بزنی.
یه چیز دیگه که ممکنه تو روزای اول تجربه کنی، خارش یا درد تو محل زخم هست. البته این خارش نشونهی بدی نیست، معمولاً به این معنیه که زخم داره خوب میشه. ولی هر چقدر هم که وسوسهانگیز باشه، به زخم دست نزن و نخارون! چون این کار میتونه جای زخم رو اذیت کنه یا حتی باعث عفونت بشه. اگه دردت شدید بود یا دیدی که زخم داره ترشح میکنه، حتماً با دکترت مشورت کن. این نشونهها ممکنه علامت عفونت باشن و باید سریع پیگیری بشه.
اگه نگرانی که ظاهر زخم چقدر دیده میشه، چند تا روش وجود داره که میتونی امتحان کنی تا جای زخم کمتر دیده بشه. مثلاً میتونی از ورقههای سیلیکونی استفاده کنی که به کاهش قرمزی و برجستگی زخم کمک میکنه. ماساژ دادن زخم هم یه روش خوبه! بعد از ۴ تا ۶ هفته که دکترت اجازه داد، میتونی زخم رو بهآرومی ماساژ بدی تا نرمتر و صافتر بشه.
زخم سزارین برای خیلی از مامانا یه یادگاری از زایمانشونه، یه یادآور شیرین از به دنیا آوردن کوچولوشون و نشانه مادر بودن. مهمتر از اینکه ظاهر زخم چطوریه، اینه که بدونی این زخم، نشونهی قدرت و عشق مادرانهست! پس هر جوری که راحتی، چه بخوای روی زخم تمرکز کنی و بخوای ظاهرش رو بهتر کنی، چه اصلاً بهش فکر نکنی، این انتخاب توئه و مهم اینه که از خودت راضی باشی. برای اکثر مامانا، زخم سزارین حدود ۶ هفته طول میکشه تا کاملاً خوب بشه ولی ممکنه هنوز یه کم قرمزی یا حتی کمی ورم داشته باشه. نترس! این کاملاً طبیعیه و معمولاً تا ۶ ماه بعد زایمان، این قرمزیها و ورمها هم از بین میرن.
پاسخ ها