فتق بعد از سزارین نوعی فتق برشی هست که در موارد نادری در قسمت اسکار (محل جراحی) به وجود میاد. اگه با علائم این عارضه آشنایی داشتهباشید، میتونید به موقع برای درمان اون اقدام کنید. سزارین میتونه بافت دیواره شکم رو ضعیف کنه. فتق بعد از سزارین به این صورته که قسمتی از محتویات شکم از این بخش ضعیف بیرون اومده و باعث ایجاد برآمدگی میشه.
در مقاله قبل علل درد در سمت راست بدن و مراقبتهای بعد از سزارین رو مورد بررسی قرار دادیم. در ادامه این مقاله از نی نی سایت قصد داریم به بررسی علت، علائم، نحوه تشخیص و درمان فتق بعد از سزارین بپردازیم. پس اگه مایلید اطلاعات بیشتری راجع به این عارضه به دست بیارید، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.
پزشک در موارد زیر سزارین رو توصیه میکنه:
· بریچ بودن جنین (قرار گرفتن پا یا باسن جنین به جای سر)
· مشکل داشتن در زایمان طبیعی
· بارداری چندقلویی
البته ممکنه خود مادر زایمان سزارین رو ترجیح بده. فتق بعد از سزارین در موارد نادری به دلیل فشار آوردن اندامهای داخلی به دیواره بافت یا عضله اتفاق میفته. جالبه بدونید این عارضه ممکنه چندین ماه یا چند سال بعد از جراحی ایجاد بشه. علت ایجاد فتق پس از سزارین، به وجود اومدن یک نقطه ضعیف در عضله هست. علت این ضعف میتونه ترمیم نشدن درست بریدگی ناشی از جراحی باشه. این مسئله باعث ضعیف شدن دیواره شکم و در نهایت عبور کردن اندامها یا بافتها از اون میشه.
اولین علامت فتق بعد از سزارین، یک برجستگی غیر عادی در نزدیکی محل برش جراحی هست. این برجستگی میتونه کوچک یا بزرگ باشه و ممکنه اندازه اون به مرور افزایش پیدا کنه. علائم فتق بعد از سزارین در دستهبندیهای زیر قرار میگیره:
· برجستگی شکم: برجستگی شکم در ناحیه اسکار جراحی یا زیر ناف، یکی از رایجترین علائم فتق بعد از سزارین هست. این برجستگی معمولا هنگام صاف ایستادن، سرفه کردن یا حین انجام فعالیتهای بدنی (مثل بلند کردن یک وسیله) بیشتر دیده میشه. به دلیل شل شدن یا ایجاد فرورفتگی یا برآمدگی در شکم (به دلیل زایمان)، ممکنه تشخیص علائم فتق کمی دشوار باشه.
· یبوست یا حالت تهوع: فتق پس از سزارین به دلیل تحت تاثیر قرار دادن قسمتهای اطراف شکم (مثل جابجایی رودهها) میتونه باعث یبوست یا حالت تهوع بشه.
ضعیف و پاره شدن عضلات شکم بعد از جراحی سزارین و فشار آوردن اندامهای داخلی شکم به اسکار (جای بخیه)، میتونه باعث ایجاد فتق بعد از سزارین بشه. بیرون زدگی دیوارههای شکم از ناحیه بخیه سزارین، فتق شکمی بعد از سزارین نام داره. احتمال ایجاد فتق بعد از سزارین در موارد زیر بیشتره:
· اضافه وزن شدید (به علت وارد شدن فشار زیاد به بافت اسکار)
· سابقه فتق شکمی (به دلیل ضعیف شدن دیواره شکم)
· ابتلا به برخی بیماریها مانند دیابت
· مشکلات ترمیم زخم
· بزرگ بودن سایز برش جراحی
پزشک برای تشخیص فتق بعد از زایمان، ناحیه شکم رو با دقت معاینه میکنه. ممکنه فتق صرفا با سرفه کردن یا در شرایط خاص دیده بشه. به همین دلیل لمس محل اسکار توسط پزشک یا خم شدن و سرفه کردن بیمار، میتونه به تشخیص این عارضه کمک کنه. در اغلب موارد فتق بعد از سزارین رو میشه با معاینه تشخیص داد. با این حال عارضههایی مثل پارگی یا عفونت رحم، آبسه یا... علائمی شبیه فتق دارند. به همین دلیل ممکنه پزشک برای اطمینان از تشخیص فتق از بیمار بخواد که سونوگرافی یا سی تی اسکن هم انجام بده.
با این که دارویی برای کوچک کردن فتق بعد از سزارین وجود نداره، میشه از یک کمربند شکمی برای جلوگیری از بیرونزدگی فتق و کاهش علائم اون استفاده کرد. درمان فتق بعد از سزارین به صورت قطعی و دائمی با جراحی انجام میشه. البته پزشکان صرفا در صورت بزرگ و دردناک شدن فتق جراحی رو پیشنهاد میدن.
سوراخ شدن یا انسداد رودهها، ایجاد مایع در حفره شکم و خونریزی داخلی، از جمله عوارض فتق پس از سزارین هستند.
پاسخ ها