اگر شما هم از آن دست افرادی هستید که فکر میکنند قدرت همواره در اختیار صاحبان حکومت و سیاستمداران بزرگ قرار دارد، خواندن کتاب «قدرت بیقدرتان» بهطور کامل تصور شما را از بین میبرد. واتسلاف هاول با ارائه جستارها و مقالههای مختلفی از دل چکسلواکی کمونیستی، بهروشنی به شما ثابت میکند که نقش انسانهای عادی در مقابله با سیستمهای تمامیتخواه، فراتر از حد تصور کارآمد و اثربخش است. اگر آوازه این کتاب به گوشتان خورده است و میخواهید بدانید که آیا ارزش خواندن دارد یا خیر، حتما تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید. در ادامه، خلاصهای از بخشهای مختلف و محتوای کتاب را به شما ارائه خواهیم کرد.
واتسلاف هاول، نخستین رئیس جمهور کشور چک است و این کتاب مجموعهای از مقالات، سخنرانیها و تحلیلهای او درباره ماهیت قدرت و شیوههای مقاومت مدنی است. کتاب قدرت بیقدرتان، ویژگیهای نظامی موسوم به «پساتوتالیتر» را مورد بررسی قرار داده و به ما نشان میدهد که چگونه شهروندان عادی با انجام اعمال ساده اما معنادار، میتوانند ساختارهای فاسد و سرکوبگر را به چالش بکشند. روایت کتاب از حکومتهای توتالیتر زمانی عمیقتر میشود که هاول، داستان سبزیفروشی را روایت میکند که تصمیم میگیرد دیگر شعارهای حکومتی را در ویترین مغازهاش نصب نکند. در واقع، او میخواهد بگوید که چطور همین نهگفتنهای ساده میتواند به جرقهای برای تغییرات بزرگ تبدیل شود.
اگر به موضوعاتی مثل سیاست و جنبشهای مدنی علاقهمند هستید، این کتاب با ترجمه و نثر روان خود میتواند اطلاعات و بینشهایی ارزشمند را در اختیارتان قرار دهد. همچنین، اگر به دنبال الهامبخشی برای ایستادگی در برابر ناعدالتیها و یافتن راهکارهایی برای مقاومت مسالمتآمیز هستید، این اثر میتواند راهنمایی عملی برای شما باشد. خواندن این کتاب را به فعالان اجتماعی، دانشجویان علوم سیاسی و علاقهمندان به فلسفه نیز پیشنهاد میکنیم.
«مردمی که تحت سلطه نظام پساتوتالیتر زندگی میکنند، با تمام وجودشان میدانند که آنقدرها مهم نیست که قدرت در دست یک حزب سیاسی باشد یا چند حزب و این احزاب چه تعریفی از خودشان دارند و چه عنوانی به خودشان میدهند. مسئله بسیار مهمتر این است که آیا در چنین نظامی امکان زندگی انسانی را دارند یا خیر؟»
«مردم نیازی ندارند همه این مغلطهها را باور کنند، اما باید چنان رفتار کنند که گویی باورشان دارند، یا دستکم در سکوت از کنارشان بگذرند یا پیش آنهایی که کار میکنند صدایش را در نیاورند. ولی به همین دلیل باید در بطن یک دروغ زندگی کنند. لزومی ندارد این دروغ را بپذیرند. کافی است بپذیرند که با این دروغ و در بطن آن زندگی کنند، زیرا بدینترتیب بر نظام صحه میگذارند، اطاعتشان را از نظام نشان میدهند، نظام را می سازند و اصلا خود نظام میشوند.»
«درواقع ایدئولوژی یکی از ستونهای استحکام و پایداری روبنای نظام است. اما این ستون روی زیربنای بسیار سستی ساخته شده است. ستونی ساختهشده بر پایه دروغها. این ساختمان تا زمانی دوام خواهد آورد که مردم حاضر باشند زیر سقف دروغ زندگی کنند.»
واتسلاف هاول، نمایشنامهنویس، نویسنده و سیاستمدار برجسته اهل چکسلواکی است و از تأثیرگذارترین چهرههای سیاسی قرن بیستم بهحساب میآید. او با ترکیب استعداد نویسندگی و شجاعت مدنی خود در جنبشهای دموکراتیک اروپای شرقی حضوری فعال داشت و با نقش کلیدی خود به پیروزی انقلاب مخملین چکسلواکی کمک کرد. طی این انقلاب، دو کشور چک و اسلواکی بدون خونریزی و تلفات جانی از یکدیگر جدا شدند. پس از این واقعه، هاول به مدت ۱۰ سال (از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۳)، رئیسجمهور کشور چک بود. او همواره به دفاع از حقوق بشر و آزادی بیان متعهد بود و آثارش، بهویژه قدرت بیقدرتان، گواهی بر قدرت کلمات در تغییر دنیا هستند.
اگر به کتابهای سیاسی علاقهمند هستید و میخواهید با جوامع توتالیتر بیشتر آشنا شوید، کتاب قدرت بیقدرتان را حتما باید مطالعه کنید. در این کتاب، مجموعهای از مقالات و سخنرانیهای واتسلاف هاول، اولین رئیس جمهور غیر کمونیستی کشور چک، درباره موضوعاتی مانند اخلاق، زندگی، کمونیسیم، حکومت و سیاست جهانی ارائه شده است. اگر این کتاب را قبلا مطالعه کردهاید، حتما تجربه و برداشت خود را در بخش نظرات با ما نیز به اشتراک بگذارید.
پاسخ ها