پوست بسیاری از افراد بهعلت استفاده از محصولات مراقبت پوست دچار سوزش، سوختگی، خارش، قرمزی یا سفتی میشود و به همین خاطر میگویند پوست حساسی دارند. اما میدانید واقعا به چه پوستی حساس گفته میشود؟ در این مقاله، درباره پوست حساس و علائم و روش درمان آن میخوانید. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
پوست حساس نوعی وضعیت شایع است که بهسبب آن پوست مستعد واکنشهایی مثل قرمزی و خارش میشود. بیشتر افرادی که پوست حساسی دارند، متوجه خارش، سوختگی یا گزگز گاهوبیگاه و مداوم بخشهایی از پوست میشوند. اگر پوست حساس دارید، باید به پزشک متخصص مراجعه کنید. برای درمان پوستهای حساس روشهای مختلفی وجود دارند مثل استفاده از کرمهای بدون نسخه و تجویزی یا قطع مصرف محصولات ایجادکننده واکنش حساسیتی.
واکنشهای حساسیتی علتهای مختلفی دارند، از جمله:
نشانه های پوست حساس با ازبینرفتن سدهای محافظتی پوست ایجاد میشوند. این عارضه ممکن است بهعلت عوامل محیط، واکنشهای حساسیتی، استفاده از محصولات خاص، کمآبی و بیماریهای زمینهای ایجاد شود.
پوستهای حساس علائم مختلفی دارند، از جمله:
پوست حساس ممکن است علائم بیرونی و درونی داشته باشد. علائم بیرونی همان تغییرات جسمی مثل قرمزی، ورم و زخمی است که پزشک مشاهده میکند. این موارد در سد محافظتی پوست تغییراتی ایجاد میکنند و بهراحتی از بیرون دیده میشوند. علائم درونی به حساسیتهایی مثل خارش، سوزش و دردی برمیگردند که پوست حساس ایجاد میکند. این موارد واقعیاند، اما فقط شما آنها را حس میکنید.
بیشتر افرادی که پوست حساس دارند، برای التهابات خفیف ناشی از محصولات مراقبت پوست به پزشک مراجعه نمیکنند. در عوض سعی میکنند با امتحانکردن محصولات مختلف، محصولی را انتخاب کنند که پوستشان را تحریک نمیکند و زمانی به پزشک مراجعه میکنند که وضعیت پوستشان بدتر شده است. در مرحله اول، پزشک شرایطی مثل اگزما و روزاسه یا تماس با محصول پوستی را بررسی میکند. ممکن است پزشک آزمایش پچ پوستی یا حساسیت را تجویز کند. همچنین ممکن است درباره برنامه مراقبت از پوست شما سؤال کند، التهابات احتمالی را تشخیص دهد و برای کاهش تحریک پوستی محصولات ملایمتری را پیشنهاد دهد.
متخصص پوست چند عامل را برای تشخیص پوست حساس در نظر میگیرد، از جمله:
تست برچسبی یا پچ تست (patch test) علائم آلرژیهایی را مشخص میکند که عامل پوست حساساند یا در ایجاد آن نقش دارند. بااینحال، عوامل مختلفی در ایجاد پوست حساس نقش دارند و بررسی آنها برای پزشک دشوار است.
گزینههای مختلفی برای درمان پوست حساس وجود دارند که معمولا شامل ۳ بخشاند. هدف اول رهایی از خارش و سوزش و مهار حساسیت پوستی است. هدف دوم تمرکز بر درمان عامل ایجاد پوست حساس است که متخصص انجامش میدهد. درنهایت هم باید از ایجاد پوست حساس در آینده جلوگیری کرد.
گزینههای مختلفی برای درمان پوست حساس در خانه وجود دارند، از جمله:
الیاف صاف، نرم و طبیعی مثل پنبه و ابریشم برای پوست بهترند. پنبه سرد و ابریشم گرم است. هر دوی این مواد قابلیت جذب دارند و به دورکردن رطوبت از بدن کمک میکنند. پارچههای ریون و لینن هم برای پوست حساس راحتاند، اما از پنبه و ابریشم سنگینترند. از طرفی لباس شما باید گشاد و با حداقل چینوچروک باشد.
راهنمای خاصی درباره استفاده از محصولات مراقبتی وجود ندارد، اما بیشتر محصولات سازگار با پوست فقط از چند ماده تشکیل میشوند و مواد معطر آنها کم است یا فاقد مواد معطرند. اگر پوست حساسی دارید، از مصرف محصولات حاوی مواد خاص اجتناب کنید، از جمله:
همچنین اگر پوست حساسی دارید، بهتر است از محصولاتی استفاده کنید که پوست شما را کمتر تحریک میکنند، از جمله:
همچنین قبل از استفاده از محصولات آرایشی جدید روی پوستتان، این چند نکته را در نظر بگیرید:
در تمام طول سال از ضدآفتاب استفاده کنید. ضدآفتابی را انتخاب کنید که فاکتور محافظت در برابر آفتاب یا اس.پی.اف (SPF) آن حداقل ۳۰ باشد و آن را هر روز و زمانی که بیشتر از ۲۰ دقیقه در معرض آفتابید بزنید.
در فصل زمستان، برای جلوگیری از خشکی، پوستهپوستهشدن، خارش و ترکخوردن پوست نکات زیر را رعایت کنید:
برنزهکردن در فصل تابستان به پوست آسیب میزند. بدون ضدآفتاب بیرون نروید. در زمان بیرونرفتن از کلاه لبهپهن، عینک آفتابی و لباسهایی با بافت منسجم استفاده کنید که دستها و پاها را میپوشانند. ۱۵ تا ۳۰ دقیقه قبل از بیرونرفتن ضدآفتاب بزنید و هر ۸۰ دقیقه، بعد از شنا یا عرق شدید آن را تجدید کنید.
ضدآفتاب مناسب باید اسپیاف (SPF) ۳۰ یا بیشتر داشته باشد. مواد فعال آن باید تنها زینک اکساید یا تیتانیوم دیاکساید باشد تا به آن واکنش حساسیتی نداشته باشید. این مواد بهجای جذب پرتوی فرابنفش نور خورشید، آن را منحرف میکنند.
اگر به اختلالات پوستی مثل آکنه، پسوریازیس، درماتیت تماسی، روزاسه یا اگزما دچارید، احتمالا پوست حساسی دارید.
محصولات مراقبتی ضدحساسیت پوست لزوما برای پوستهای حساس مناسب نیستند. در واقع هیچ استاندارد درستی برای استفاده از عبارت ضدحساسیت وجود ندارد.
کودکانی که پوستهای حساس ناشی از اگزما دارند، بهاحتمال زیاد بیماری آنها قبل از ۵سالگی و بهاحتمال ۴۰ تا ۵۰درصد تا سن نوجوانی از بین میرود. حدود ۸۰درصد از افراد ۱۱ تا ۳۰ سال جوش دارند و معمولا تا اوایل ۳۰سالگی جوش در بیشتر آنها ازبین میرود. بااینحال، پسوریازیس جزو بیماریهای مزمن تهدیدکننده زندگی است.
بله. تعدادی از بیماریهای پوستی مربوط به پوستهای حساس مثل آکنه، اگزما، پسوزیازیس و روزاسه ارثی هستند. اما التهاب پوستی مربوط به محصولات مراقبی یا آرایشی بهداشتی ارثی نیست.
حفظ سلامت پوست به همان اندازهای که برای زنان مهم است، برای مردان هم اهمیت دارد. طبق بررسیها، حدود ۵۰ تا ۶۱درصد زنان و ۳۰ تا ۴۴درصد مردان دچار عارضه پوست حساس میشوند. به نظر میرسد که نازکبودن پوست زنان آنها را بیشتر مستعد حساسیت پوستی میکند. همچنین زنان بیشتر در معرض کمآبی یا خشکی پوست ناشی از تغییرات هورمونی هستند. البته این فرضیهها به تحقیقات بیشتری نیاز دارند.
شما چقدر با پوست حساس و روشهای رسیدگی به آن آشنایی دارید؟ در صورت تمایل، میتوانید تجربه و نظرتان را در قسمت ارسال دیدگاه برایمان بنویسید و این مطلب را از طریق شبکههای اجتماعی با دوستانتان به اشتراک بگذارید.
پاسخ ها