در سال ۱۳۹۶ یک سریال بر روی آنتن شبکه ۲ به نام سایهبان پخش شد که نقش اول آن را پسر جوانی به نام مجتبی پیرزاده برعهده داشت. درخشش فوقالعاده این هنرمند جوان در این سریال باعث شد تا تعداد زیادی از مردم با او آشنا شده و به این ترتیب به شهرت فراوانی دست پیدا کند. در آن زمان کسی نمیدانست که یکی از پدیدههای سینما و تلویزیون ایران در حال تولد است اما این روزها به خوبی میدانیم که مجتبی پیرزاده یکی از سرمایههای دنیای هنر کشور ماست. از همین روی در این نوشته قصد داریم شما را با این هنرمند بیشتر آشنا کنیم. پیشنهاد میکنیم تا انتهای این نوشته با ما همراه باشید.
مجتبی پیرزاده بازیگر مطرح کشورمان که بیشتر با حضور در سریال سایهبان در صدا و سیما شناخته شد متولد ۱۱ دی ۱۳۶۴ در تهران بوده و تحصیلات او نیز در همین راستا است. او مدرک لیسانس بازیگری را از دانشگاه سوره دریافت کرده است و در دوران دبیرستان نیز در مدرسه البرز تهران به تحصیل پرداخته است.
درباره زندگی شخصی و خانوادگی او در همین حد میدانیم که او متأهل است و همسر او فرزانه تفرشی نام دارد. فرزانه تفرشی نیز از رشته تئاتر دانشگاه سوره فارغالتحصیل شده و در زمینه تئاتر به شکل حرفهای فعالیت کرده و همچنین به کارگردانی نیز میپردازد. این زوج هنرمند در حال حاضر صاحب یک دختر به نام رونا هستند که در ۱۰ شهریور ۱۳۹۶ متولد شده است.
در بخش پیشین به این موضوع اشاره کردیم که مجتبی پیرزاده تحصیلاتی در حیطه بازیگری دارد و به این ترتیب میتوان نتیجه گرفت که این هنرمند از همان دوران نوجوانی احتمالا علاقه بسیاری به دنیای بازیگری داشته و به این ترتیب این رشته را برای تحصیل خود انتخاب کرده است. او نیز مانند بسیاری از بازیگران دیگر نخستین فعالیتهای خود را در تئاتر انجام داد و بیشتر در این حیطه فعال بود. از جمله تئاترهای او میتوان به سوم ماه می، سوختن، پروانه الجزایری، صبحانه در غروب، سقراط، به گزارش باروت، سفر به نهایت دور، شب بخیر جناب کنت، مرگ فروشنده و باغ آرزوها اشاره کرد.
شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که عملکرد بسیار خوب مجتبی پیرزاده در تئاتر باعث شده بود تا فرهاد آییش هنرمند قدیمی و حرفهای کشورمان علاقه زیادی به مجتبی پیرزاده پیدا کند و به یکی از تماشاچیان همیشگی کارهای او تبدیل شود. همین موضوع باعث شد تا کارگردانهای بزرگی تمایل داشته باشند که با مجتبی پیرزاده همکاری کنند که البته بخش بزرگی از آنها به همان حیطه تئاتر مربوط بودند.
یکی از کارهای شاخصی که مجتبی پیرزاده در کارنامه بازیگری خود داشته است همکاری با اصغر فرهادی بود. مجتبی پیرزاده در سال ۱۳۹۳ در یکی از فیلمهای اصغر فرهادی حضور پیدا کرد و جلوی دوربین رفت. با اینکه نقش او در فیلم اصغر فرهادی کوتاه بود اما تاثیر خوبی در شناخته شدن او توسط کارگردانهای دیگر داشت. شاید همین نقش کوتاه باعث شد تا در سریال سایهبان نقش اول را به خود اختصاص بدهد و طوری بدرخشد که در میان مردم نیز شهرت پیدا کند.
مجتبی پیرزاده در فیلمها و سریالهای زیادی بازی کرده است و در روند این فعالیتها عملکرد بسیار خوبی از خود نشان داد. از همین روی او جوایز و افتخارات بسیاری را به خود اختصاص داد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
در ادامه این مطلب به معرفی فیلمها و سریالهایی که مجتبی پیرزاده در آنها ایفای نقش کرده خواهیم پرداخت.
فیلم سینمایی «متروپل» به کارگردانی محمدعلی باشهآهنگر اثری دراماتیک و حماسی است که به روزهای سخت جنگ تحمیلی خصوصا محاصره آبادان میپردازد و مجتبی پیرزاده در آن نقش اول را به خود اختصاص داده است. این فیلم در سال ۱۴۰۱ تولید شده و روایتگر تلاش گروهی از افراد برای حفظ روحیه مردم در شرایط جنگی و از طریق راهاندازی سینمایی در دل شهر محاصره شده است. این فیلم هفتمین ساخته باشهآهنگر محسوب میشود و در چهل و یکمین دوره جشنواره فیلم فجر با استقبال چشمگیری روبرو شد و موفق به کسب سه سیمرغ بلورین در بخشهای بهترین کارگردانی، بهترین فیلم و بهترین فیلمبرداری شد.
فیلم کوتاه «کلاغها» به نویسندگی و کارگردانی شیوا سرمست روایتی از زندگی یک زوج جوان در ایران است و مجتبی پیرزاده در این اثر ایفای نقش کرده است. این فیلم در سال ۱۴۰۰ ساخته شده و با بازی مجتبی پیرزاده و طاهره جوربانیان به بررسی چالشهای زندگی این زوج و برخورد جامعه با هویت جنسی آنها میپردازد. داستان فیلم در ویلای پدربزرگ این زوج رقم میخورد یعنی جایی که آنها پس از طلاق به دنبال ساختن آخرین خاطرات مشترک خود هستند. کلاغها با پرداختن به موضوع حساس ترنسجندر بودن در ایران واکنشهای متفاوتی را برانگیخته و به یکی از آثار بحثبرانگیز سینمای کوتاه ایران تبدیل شده است.
از دیگر فیلمهایی که مجتبی پیرزاده در آن حضور داشته میتوان به فیلم سینمایی «تومان» به کارگردانی مرتضی فرشباف اشاره کرد. این فیلم روایتی جذاب و پرکشش از تلاش یک جوان کارگر برای تغییر زندگیاش از طریق قمار است. فیلم تومان که در سال ۱۳۹۷ تولید شد در سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر مورد توجه قرار گرفت و جایزه بهترین فیلمبرداری را از آن خود کرد. داستان فیلم در چهار فصل روایت میشود و مخاطب را در مسیر هیجانی همراه با شخصیت اصلی یعنی داوود به دنیای شرطبندی و امید به آیندهای بهتر میبرد.
فیلم سینمایی «مجبوریم» ساختهی رضا درمیشیان اثر دیگری است که مجتبی پیرزاده در آن نقش داشته و درام تلخی است که به بررسی معضلات اجتماعی و حقوقی در ایران میپردازد. این فیلم با بازی ستارگانی مانند فاطمه معتمدآریا، نگار جواهریان و پارسا پیروزفر، داستان زنی جوان به نام گلبهار را روایت میکند که به دلیل فقر و ناچاری توسط همسرش به مردان ثروتمند فروخته میشود تا برایشان فرزندآوری کند. اما در آخرین بارداری بدون اطلاع او تحت عمل جراحی عقیمسازی قرار میگیرد. خوب است بدانید که مجبوریم در بسیاری از جشنوارههای معتبر جهانی از جمله توکیو، رم و شانگهای حضور داشته و جوایز متعددی را کسب کرده است.
از دیگر آثاری که مجتبی پیرزاده در آنها حضور داشته میتوان به فیلم سینمایی «غلامرضا تختی» اشاره کرد. این فیلم در سال ۱۳۹۷ تولید شد و با نگاهی موشکافانه به دوران کودکی سخت تختی در خانی آباد و تلاشهای او برای رسیدن به قلههای افتخار در دنیای کشتی آغاز میشود. تختی در این فیلم نه تنها یک قهرمان ورزشی بلکه به شکل انسانی دلسوز و مردمی به تصویر کشیده میشود که همواره در کنار مردم محروم بود.
فیلم سینمایی «شکستن همزمان بیست استخوان» به کارگردانی جمشید محمودی درام اجتماعی تاثیرگذاری است که به بررسی چالشهای زندگی مهاجران افغان در ایران میپردازد و مجتبی پیرزاده یکی از نقشهای اصلی را بر عهده دارد. خوب است بدانید که این فیلم با نام بینالمللی «رونا، مادر عظیم» شناخته میشود و توانسته در جشنوارههای مختلف جهانی از جمله بوسان، استکهلم و فجر، جوایز متعددی را کسب کند.
داستان فیلم حول محور عظیم یک پناهنده افغان میچرخد که در تلاش است تا با کار سخت در شهرداری تهران هزینههای سفر خانوادهاش به آلمان را فراهم کند. اما بیماری مادرش رونا همه برنامههای او را بر هم میزند و او را در یک دوراهی سخت قرار میدهد: انتخاب بین جان خودش و مادرش. این فیلم با بازی درخشان محسن تنابنده در نقش عظیم و دیگر بازیگران به خوبی توانسته است درد و رنج مهاجران و دشواریهای زندگی آنها را به تصویر بکشد.
شکستن همزمان بیست استخوان در مقام نماینده سینمای افغانستان در نود و یکمین دوره جوایز اسکار انتخاب شد و این نشان از اهمیت و کیفیت بالای این فیلم در سطح بینالمللی دارد. این فیلم با روایت داستانی قوی و بازیهای باورپذیر توانست توجه منتقدان و مخاطبان را به خود جلب کند. موضوعاتی مانند مهاجرت، فقر، بیماری و انتخابهای سخت از جمله مهمترین محورهای این فیلم هستند که به طرز تاثیرگذاری به آنها پرداخته شده است.
در ادامه فیلمهایی که مجتبی پیرزاده در آنها ایفای نقش کرده میتوان به فیلم سینمایی «دریاچه ماهی» به کارگردانی مریم دوستی اشاره کرد که در واقع روایتی درام از زندگی چند خانواده است که پس از جنگ تحمیلی با یکدیگر پیوند میخورند. این فیلم در واقع با نگاهی عمیق به زخمهای جنگ و امید به آینده داستان عشقی را روایت میکند که در دل رنج و آوارگی شکوفا میشود.
مریم دوستی کارگردان دریاچه ماهی که بیشتر اهل ساختن فیلمهای کوتاه است، در اولین تجربه سینمایی خود به موضوع جنگ و پسلرزههای آن پرداخته است. البته لازم است به این موضوع هم اشاره کنیم که اگرچه فیلم در پرداختن به موضوع اصلی خود موفق بوده اما ضعفهایی در ساختار روایی و شخصیتپردازی دارد.
پرداخت سطحی به برخی زیرمجموعههای داستان باعث شده تا روایت اصلی فیلم گاه گم شود و مخاطب نتواند با شخصیت اصلی یعنی رضا روشن به طور کامل همذاتپنداری کند. با این وجود دریاچه ماهی با وجود برخی ضعفها تلاش قابلتوجهی برای پرداختن به موضوع جنگ و تاثیرات آن بر افراد است.
فیلم سینمایی «فروشنده» به کارگردانی اصغر فرهادی یکی از آثار شاخص سینمای ایران و جهان است که در سال ۲۰۱۶ اکران شد و مجتبی پیرزاده در آن حضور دارد. این فیلم درام داستان زوج جوانی را روایت میکند که به دلیل مشکلات ساختمانی مجبور به نقل مکان به خانهای جدید میشوند؛ خانهای که پیش از آنها زنی با گذشتهای مبهم در آن زندگی میکرده است. این تغییر مکان آرامش زندگی آنها را بر هم میزند و آنها را درگیر ماجرایی پیچیده و پر از تنش میکند.
فیلم فروشنده که در ابتدا با نام «برسد به دست آهو» شناخته میشد، پس از تغییراتی در فیلمنامه با نام فعلی خود به اکران درآمد. این فیلم در جشنوارههای بینالمللی از جمله کن مورد توجه قرار گرفت و جوایز متعددی از جمله بهترین فیلمنامه و بهترین بازیگر مرد را برای اصغر فرهادی و شهاب حسینی به ارمغان آورد.
فیلم فروشنده در مقام نماینده سینمای ایران در اسکار ۲۰۱۷ موفق شد جایزه بهترین فیلم غیرانگلیسی زبان را کسب کند. این موفقیت بزرگ نشان از کیفیت بالای این فیلم و تاثیرگذاری آن بر مخاطبان جهانی دارد. فرهادی با ساختاری دقیق وگرفتن بازیهای درخشان از این بازیگران توانسته است درام پیچیدهای را به تصویر بکشد که مخاطب را به فکر وامیدارد. این فیلم در واقع یک اثر هنری است که به بررسی مسائل اجتماعی و روانشناسی میپردازد و مخاطب را به تفکر درباره زندگی و روابط انسانی دعوت میکند.
یکی دیگر از آثار سینمایی که مجتبی پیرزاده در آن حضور داشته فیلم سینمایی «یک روز بخصوص» به کارگردانی همایون اسعدیان است که به موضوع پیچیده و حساس قاچاق اعضای بدن میپردازد. این فیلم با بازی هنرمندانی مانند مصطفی زمانی، پریناز ایزدیار و محسن کیایی داستان خبرنگاری را روایت میکند که درگیر ماجرایی پیچیده درباره مافیای پیوند اعضا میشود. در همین حال خواهر بیمار او نیز به پیوند قلب نیازمند است و این موضوع او را در موقعیتی دشوار قرار میدهد. خوب است بدانید که یک روز بخصوص در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر مورد توجه قرار گرفت و جوایزی را نیز کسب کرد.
فیلم سینمایی «پل خواب» به کارگردانی اکتای براهنی اقتباسی آزاد از رمان مشهور جنایت و مکافات است که در فضایی اجتماعی و ماجراجویانه روایت میشود و مجتبی پیرزاده در آن ایفای نقش کرده است. پل خواب در واقع داستان شهاب را که در آستانه ازدواج به دلیل مشکلات مالی وارد معاملهای میشود را بیان میکند. در واقع فشارهای اقتصادی، طلبکاران و انتظار خانواده شهاب را به سمت تصمیماتی هولناک سوق میدهد. پل خواب که برای نخستین بار در بخش نگاه نو جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد با پرداختن به موضوعاتی مانند فشارهای اجتماعی، طمع و عواقب تصمیمات اشتباه مخاطب را به تفکر وامیدارد. این فیلم با وجود شباهتهایی به رمان اصلی روایتی مستقل و جذاب از داستان را ارائه میدهد.
مجموعه تلویزیونی «سایه بان» به کارگردانی جمشید و نوید محمودی داستانی اجتماعی و پرکشش را روایت میکند که در سال ۱۳۹۶ از شبکه دو سیما پخش شد و مجتبی پیرزاده نقش اصلی آن را بر عهده داشت و حسابی خوش درخشید.
این سریال ۵۰ قسمتی زندگی دو جوان کارگر به نامهای سهراب و سعید را به تصویر میکشد که با مشکلات اقتصادی و خانوادگی دست و پنجه نرم میکنند. سهراب نانآور خانوادهای پرجمعیت است و سعید نیز با مشکلات مالی و خانوادگی دست و پنجه نرم میکند. هر دو جوان در واقع در تلاشند تا با وجود مشکلات فراوان زندگی خود و خانوادههایشان را سرپا نگه دارند.
این سریال با روایتی واقعگرایانه و صادقانه مشکلات و چالشهای زندگی روزمره مردم خصوصا قشر کارگر جامعه را به نمایش میگذارد. سایهبان با موسیقی متن تاثیرگذار محسن چاوشی توانست توجه بسیاری از مخاطبان را به خود جلب کند.
مجتبی پیرزاده در مجموعههای نمایش خانگی نیز حضور فعالی داشته است که از جمله آنها میتوان به سریال «مرداب» اشاره کرد که یک درام معمایی ایرانی بوده و در سال ۱۴۰۲ تولید شده و از پلتفرم فیلمنت پخش شد. این سریال به کارگردانی برزو نیکنژاد و تهیهکنندگی محمد شایسته داستانی پیچیده و پر از تعلیق را روایت میکند.
داستان این سریال به این شکل است که با قتل پسر فیاض شخصیت اصلی داستان یعنی اسفندیار شکیب با بازی امیر جعفری در جستجوی دو فرد مظنون است. سریال مرداب با بازیگران مطرحی مانند پانتهآ پناهیها، حامد کمیلی و ستاره پسیانی توانسته است نظر مخاطبان بسیاری را به خود جلب کند.
سریال قهوه ترک یک درام اجتماعی جذاب است که در سال ۱۴۰۲ از پلتفرم فیلمنت پخش شد. این سریال به کارگردانی علیرضا امینی و نویسندگی محمد رضایی راد با بازیگران مطرحی مانند مجتبی پیرزاده، حامد بهداد، سارا رسولزاده و امیر جعفری توانسته است توجه بسیاری از مخاطبان را به خود جلب کند. داستان قهوه ترک در واقع روایتی از زندگی ترانه یک پرستار جوان و هنرمند است که با چالشهای مختلفی در زندگی روبرو میشود.
ترانه که علاوه بر پرستاری به موسیقی خیابانی نیز میپردازد و به دلیل یک اتفاق ناگوار شغل خود را از دست میدهد. این رویداد نقطه عطفی در زندگی اوست و او را در مسیری جدید قرار میدهد. قهوه ترک با ترکیب بازیهای درخشان بازیگران، موسیقی متن شنیدنی و فضاسازی زیبا به یک سریال قابل قبول تبدیل شد و نظر بسیاری از تماشاچیان و منتقدان را به خود حلب کرد.
سریال «آمستردام» به کارگردانی مسعود قراگزلو یک درام خانوادگی است که در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ تولید شد و بازیگران مطرحی مانند مهدی سلطانی، هنگامه قاضیانی، مجتبی پیرزاده و شهرام حقیقتدوست در آن ایفای نقش کردهاند.
این سریال از پلتفرم تماشاخانه پخش میشد اما به دلیل اختلاف بین تهیهکنندگان و پلتفرم پخش کننده ناتمام ماند. پس از پخش ۱۱ قسمت از این سریال ۳۰ قسمتی ادامه پخش آن متوقف شد و علیرغم صدور مجوز از سوی ساترا دلایل این توقف همچنان نامشخص باقی ماند. این اتفاق علاوه بر ناامیدی مخاطبان از امکان تماشای ادامه آن، سوالات بسیاری را در خصوص آینده سریالهای نمایش خانگی ایجاد کرد.
یکی دیگر از مجموعههای نمایش خانگی که مجتبی پیرزاده در آنها حضور داشته، سریال «مترجم» است که یک درام رازآلود ایرانی به کارگردانی بهرام توکلی بوده و در سال ۱۴۰۱ از پلتفرم نماوا پخش شد. این سریال داستان یک مترجم جوان را روایت میکند که در حین انجام وظایف شغلیاش به رازی خانوادگی عمیق و پیچیده پی میبرد. این راز نه تنها زندگی شخصی او را تحت تاثیر قرار میدهد، بلکه تهدیدی برای آرامش کل جامعه محسوب میشود.
از دیگر آثاری که مجتبی پیرزاده در آن حضور داشته است میتوان به سریال «پوست شیر» اشاره کرد که در واقع یک درام جنایی مهیج است که در سال ۱۴۰۱ از پلتفرم فیلمنت پخش شد. این سریال به کارگردانی جمشید محمودی داستان پدری به نام نعیم را روایت میکند که پس از آزادی از زندان با خبر ربوده شدن دخترش روبرو میشود.
نعیم با بازی هادی حجازیفر با همراهی دوستانش در جستجوی عاملان این حادثه برمیآید و در این مسیر با چالشهای خطرناکی روبرو میشود. «پوست شیر» که با بازیهای درخشان هنرمندانش توانست نظر مثبت منتقدان و مخاطبان را به خود جلب کند و جوایز متعددی از جمله بهترین سریال و بهترین کارگردانی در جشن حافظ را کسب کند.
سریال «قلب یخی» یکی از اولین سریالهای نمایش خانگی در ایران بود که در سه فصل تولید شد و با استقبال گسترده مخاطبان روبرو شد و مجتبی پیرزاده نیز یکی از بازیگران این مجموعه بود. خوب است بدانید که کارگردانی دو فصل اول این سریال بر عهده محمدحسین لطیفی و فصل سوم آن بر عهده سامان مقدم بود و کل سریال داستان پر فراز و نشیبی را روایت میکرد. اما پایانبندی ناگهانی دو فصل اول و شروع داستان جدیدی در فصل سوم به همراه مشکلات مالی و کپیهای غیرقانونی از جمله چالشهای این سریال بودند. با این وجود موسیقی متن جذاب و بازی قابل توجه بازیگران، قلب یخی را به یکی از سریالهای ماندگار تلویزیون ایران تبدیل کرد.
پاسخ ها