ملانوما که بهمعنای «تومور سیاه» است، خطرناکترین نوع سرطان پوست است. این عارضه بهسرعت رشد میکند و توانایی گسترش به هر اندامی را دارد. هرآنچه لازم است درباره این بیماری بدانید، در این مقاله خواهید خواند.
بیماری ملانوما از سلولهای پوستی بهنام ملانوسیت نشئت میگیرد. این سلولها ملانین تولید میکنند، رنگدانه تیرهای که به پوست رنگ میدهد. بیشتر ملانومها سیاه یا قهوهای هستند، اما برخی از آنها صورتی، قرمز، بنفش یا همرنگ پوستاند.
ملانوما فقط حدود ۱درصد از کل سرطانهای پوست را تشکیل میدهد، اما مسبب بیشتر مرگومیرهای ناشی از سرطان پوست است. این سرطان یکی از شایعترین انواع سرطان در افراد زیر ۳۰ سال است، بهویژه در زنان جوان. بروز ملانومای پوستی در چند سال گذشته افزایش چشمگیری یافته است. طبق تحقیقات، قرارگرفتن در معرض اشعه فرابنفش (UV) یکی از علل اصلی افزایش تعداد ابتلا به ملانومای پوستی است.
ملانوما ممکن است در هر ناحیهای از بدن، حتی روی چشمها و اندامهای داخلی، ایجاد شود. مردان بیشتر مستعد ابتلا به ملانوما در قسمت بالای کمرند و زنان بیشتر در قسمت پاهایشان دچار این عارضه میشوند.
ملانومای پوستی ممکن است بهصورت خال، لکه پوستهپوستهشده، زخم باز یا برآمدگی ظاهر شود. علائم سرطان ملانوما یا خال و لکهای که مشکوک به ملانوماست، عبارتاند از:
بهنظر بیشتر متخصصان، یکی از عوامل اصلی ابتلا به ملانومای پوستی قرارگرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید و آفتابسوختگی است. طبق آمار، ۸۶درصد ملانوماها توسط اشعه فرابنفش ایجاد میشوند. قرارگرفتن در معرض اشعه فرابنفش میتواند به دیاِناِی سلول آسیب برساند و تغییراتی در ژنهای خاصی ایجاد کند که بر نحوه رشد و تقسیم سلولها اثر میگذارند. مشکلات زمانی بروز میکنند که دیاِناِی پوست آسیب ببیند و سلولهایش شروع به تولیدمثل کنند.
اشعه فرابنفش سولاریوم (فرایند برنزهکردن) نیز خطر ابتلا به ملانوما را افزایش میدهد و سازمان جهانی بهداشت آن را عاملی سرطانزا معرفی میکند.
اگرچه هر کسی ممکن است به ملانوما مبتلا شود، احتمال ابتلا به این بیماری در این افراد بیشتر است:
ملانوما در افراد سفیدپوست شایعتر است، اما ممکن است دیگران را هم درگیر کند. افرادی که پوست تیرهتری دارند اغلب به ملانوم ناخن، کف دست و کف پا مبتلا میشوند.
یکی از روشهای معمول برای تشخیص سرطان ملانوما بیوپسی (نمونهبرداری) است. پزشک قسمتی از پوست خال یا لکه را برمیدارد و آن را زیر میکروسکوپ بررسی میکند تا ببیند سلولهای سرطانی در آن وجود دارند یا خیر.
اگر در نمونهبرداری شواهدی از سلولهای ملانوما پیدا شود، در مرحله بعد پزشک بررسی میکند که ملانومای پوستی گسترش یافته است یا خیر. پس از تشخیص، ملانوما بر اساس چندین عامل (مانند میزان گسترش و شکل ظاهری آن در زیر میکروسکوپ) طبقهبندی میشود. ضخامت تومور مهمترین مشخصه در پیشبینی نتایج است.
ممکن است پزشک برای تعیین مرحله ملانومای پوستی از این روشها استفاده کند:
درمان ملانومای پوستی به مرحله آن و سلامت عمومی فرد بستگی دارد.
برخی از راهکارهای پیشگیری از ابتلا به ملانوما عبارتاند از:
شکی نیست که رژیم غذایی سالم میتواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. داشتن سیستم ایمنی قوی برای کمک به بدن در مبارزه با بیماری مهم است. طبق برخی تحقیقات، رژیم غذایی مدیترانهای انتخابی سالم است که ممکن است به جلوگیری از پیشرفت سرطان کمک کند. برخی از غذاهای سالم برای پوست و سیستم ایمنی که باید موردتوجه قرار گیرند، عبارتاند از:
طبق تحقیقات اخیر، بین دریافت آنتیاکسیدان از غذاهای تازه و عدم ابتلا به این بیماری ارتباط مستقیمی وجود دارد.
خودتان یا اطرافیانتان تجربهای در زمینه ابتلا به ملانومای پوستی دارید؟ لطفا نظرات و تجربیات ارزشمندتان را با ما و کاربران عزیزمان در میان بگذارید.
پاسخ ها